Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Poděkování Česku: Šéf ukrajinských sil děkoval za tanky a pomoc „skutečných bratrů“

Autor: ČTK - 
5. července 2022
12:37

Náčelník ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj dnes poděkoval České republice a Polsku za dodávky tanků. V době, kdy Ukrajina čelí ruské vojenské agresi, je podle něj pomoc z obou zemí k nezaplacení. Díky těmto tankům Ukrajina bojuje se společným staletým nepřítelem, napsal Zalužnyj na facebooku, kde rovněž zveřejnil fotografie bojových vozidel s českou a polskou vlajkou.

„Jsme vděčni polskému a českému lidu za vaši pomoc a podporu naší armádě a našim lidem, kteří ve vašich zemích našli útočiště před ruskými bombami a raketami,“ uvedl náčelník ukrajinských ozbrojených sil. Svůj příspěvek zveřejnil v ukrajinštině, polštině a také češtině.

„Bojujeme za Ukrajinu, za Česko, za Polsko. Za každý metr naší slovanské země,“ pokračoval Zalužnyj. „Společně to vše přečkáme. Vaše tanky jsou pomocí skutečných bratrů,“ zakončil svůj vzkaz.

Česko dosud poslalo Kyjevu vojenskou a humanitární pomoc v hodnotě přes 3,7 miliardy korun. Česká opozice v polovině června na jednání výboru pro obranu kritizovala, že se poslanci nedozvěděli od ministerstva obrany podrobnosti o darovaném materiálu. Praha podle dostupných informací poslala na Ukrajinu mimo jiné tanky T-72, houfnice a raketomety.

Video  Fiala v Madridu: Rusko je výrazná hrozba, prohlubuje i potravinovou krizi  - Blesk - Jakub Tomek
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa