Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Potápěče Andrije ze záporožské jaderné elektrárny Rusové brutálně zbili: Muž zemřel

Autor: rc - 
16. července 2022
16:42

Hrdinou ukrajinského odporu proti ruské okupaci se stal Andrij Hončaruk. Potápěč ze záporožské jaderné elektrárny odmítl uposlechnout rozkaz ruských vojáků, za což ho údajně brutálně zbili a mučili. Potápěč utrpěl vážná zranění a upadl do kómatu. V neděli 3. července na sociální síti Telegram starosta Enerhodaru Dmytro Orlov oznámil jeho smrt.

 „Dnes 3. července zemřel potápěč Andrij Hončaruk z hydraulické dílny Záporožské jaderné elektrárny,“ napsal na Telegram s tím, že profesionální potápěč byl extrémně surově zbit ruskými vojáky. Potápěč údajně odmítl vykonat rozkaz, aby se ponořil do rozstřikovacího bazénu zařízení.

Odmítnutí vykonání rozkazu prý Rusy rozčílilo a muže zmlátili. Starosta v prohlášení ruské vojáky označil za „monstra v lidské podobě“ a dodal, že muže mučili. „S četnými zraněními a v kómatu byl převezen do nemocnice v Enerhodaru. Zranění se ale ukázala jako neslučitelná se životem a dnes zemřel, aniž by nabyl vědomí,“ dodal starosta. Záporožská jaderná elektrárna je největší jadernou elektrárnou v Evropě. Ruské jednotky ji obsadily 4. března.

20:02
Dnes

Julija Navalná, vdova po ruském opozičním předákovi Alexeji Navalném, dnes dostala Cenu za svobodu médií. Převzala ji v Bavorsku na Summitu Ludwiga Erharda, vrcholném setkání německých politiků a zástupců hospodářství, které je pojmenované po bývalém německém spolkovém kancléři a ekonomovi. Navalná zdůraznila v děkovné řeči svůj úmysl nadále vytrvat v boji proti represím, kterými svírá režim prezidenta Vladimira Putina ruskou společnost i svobodu slova a médií, píše agentura DPA.

Cena byla udělena posmrtně i jejímu muži. Ruský opoziční předák Navalnyj zemřel před dvěma měsíci v ruském vězení. „Můj manžel byl úžasný v tom, že dokázal ze všech médií udělat média svobodná,“ řekla 48letá žena. Normální evropské budoucnosti a blahobytu stojí podle ní v Rusku v cestě jen prezident Putin. „Ale to nemusí trvat věčně, budeme přesvědčovat stále víc a víc lidí, že by Rusko mělo nastoupit evropskou cestu,“ řekla Navalná. V současnosti je podle ní v zemi mnoho lidí umlčováno, ale i malé změny mohou napomoct tomu, že jejich hlas začne být zase slyšet.

18:53
Dnes

Ruské střely, které dnes zasáhly Oděskou oblast na jihu Ukrajiny, poškodily přístavní infrastrukturu. „Ví se o jednom zraněném. Muž zraněný střepinami byl hospitalizován,“ uvedl šéf oblastní správy Oleh Kiper na telegramu a vyzval obyvatelstvo, aby reagovalo na vyhlášení leteckého poplachu a odebralo se do krytů.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj upřesnil, že ruské střely poškodily v přístavu Pivdennyj u Oděsy přístavní zařízení patřící Ukrajině a Singapuru.

18:26
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů dnes učinila zásadní procedurální krok, kterým se po měsících posunula o krok blíže ke schválení dlouho očekávané pomoci pro Ukrajinu, Izrael a Tchaj-wan ve výši 95 miliard dolarů (asi 2,25 bilionu Kč). List The New York Times (NYT) v této souvislosti poznamenává, že ke schválení programu schůze pomohli demokratičtí zákonodárci, díky nimž hlasování prošlo navzdory disentním hlasům některých republikánů. Hlasování o pomoci se očekává o víkendu.

Program schůze republikánského předsedy sněmovny Mikea Johnsona dnes prošel v poměru 316 ku 94 hlasům, což uvolňuje cestu k tomu, aby se o jednotlivých částech zahraniční pomoci hlasovalo odděleně v sobotu. Dnešní přijetí programu podle NYT naznačuje, že legislativa bude mít podporu, jelikož program prošel s významnou podporou demokratů i většinou republikánů, navzdory nesouhlasů pravicového křídla Republikánské strany.

„Existuje mnoho dezinformací o tom, co a proč tady děláme,“ řekl Johnson v pořadu The Mark Levin Show. „Ukrajinci nyní zoufale potřebují smrtící pomoc. ... Nemůžeme dovolit, aby Vladimir Putin vpadl do další země a zabral ji,“ řekl s odkazem na ruskou invazi na Ukrajinu. „Jedná se o velmi vážné záležitosti s globálními důsledky,“ dodal.

Zobrazit celý online

Video  Ruské jednotky zaútočily na jadernou elektrárnu v Záporoží.  - pro blesk-Natalja Agarkova
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa