Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Válečné dilema: Ukrajinští učitelé se musí „přeškolit“ na ruské normy. Ruské napráskali žáci

Autor: amb - 
8. května 2022
05:00

V okupovaných částech Ukrajiny se školy „deukrajinizují“ a učitelé se musí jezdit školit na Krym. Jiní učí na dálku a snaží se vyhnout ruským vojákům i označení kolaborant. Učitelé v Rusku, kteří stojí na straně Ukrajiny, zase hlásí na policii sami žáci. A na prorežimních školách se děti učí kopat zákopy.

Učitelé ze zabraných oblastí jsou násilím odváženi do Ruska, aby je „přeškolili“ a „rusifikovali“.  Někteří z nich jsou podle Kriminformu odvezeni na Krym, kde se učí vést výuku „podle ruských standardů“.  V Doněcké a Luhanské oblasti jsou snahy odukrajinizovat školy. To znamená, že děti by se neměly učit ukrajinštinu, ukrajinskou literaturu nebo dějepis.

Pod velkým tlakem jsou i pedagogové, kteří zůstali v okolí Chersonu, Charkova či Záporoží a v dalších okupovaných okresech. Jsou pod dohledem Rusů, což je zároveň těžké v tom, že podle ukrajinského zákona s nimi nesmí kolaborovat. Balancovat na hraně a zároveň plnit své povinnosti je tak pro ukrajinské učitele těžké.

Anonymní Ukrajinka, v tisku vystupující jako Alina (není to její pravé jméno), vyučovala ve východoukrajinské škole už 23 let. Její žáci byli nejdřív poslaní na 14 dní prázdnin, pak školy začaly obnovovat dálkovou výuku přes Zoom.

Následně ale přišli o internet a ředitelé poslali učitelům zprávu o konci školního roku. „Vedení školy poslalo vzkaz, že nebudeme spolupracovat s okupačními úřady,“ uvedla Alina. Přestože okupanti nabídli školám „spolupráci“, učitelé podle Ukrajinské Pravdy odmítli a někteří ve výuce na vlastní pěst pokračovali navzdory okupantům.

Problém s učitelskými platy v okupovaných oblastech

„Jsou děti, které jsou připravené studovat v jakýchkoli podmínkách,“ dodala Alina. Těmto dětem učitelé posílají úkoly přes zprávy a když něco nechápou, zavolají si. Žáci dokonce dostávají známky. Špatné internetové připojení je však problém, mobilní komunikace je slabá. V rámci možností se pedagogové snaží zachovat v komunikaci se žáky normálnost, což oceňují hlavně rodiče.

Učitelé kolem Aliny dostali platy naposledy v březnu, dubnová mzda nepřišla. Podle zákona by přitom měli dostávat v těchto podmínkách dvě třetiny platu. Přestože kolovaly fámy, že všichni učitelé mají výpověď, vedení Alininy školy prý funguje na dálku. Ne všichni to ale mají takhle.

„Ředitelé většiny škol odešli a učitelé nevědí, co mají dělat.  Ředitelka jedné školy odešla z města a úplně opustila pracovní chat. Není známo, zda budou učitelé placeni nebo ne. Z čeho a jak budeme žít, to nevíme,“ přiznala. Někdy také vedení školy nemá přístup k pokladním účtům nebo digitálním podpisům, aby vyplatilo personál.

Není jisté, jestli budou platby převedeny brzy nebo po skončení okupace území. „Faktem je, že teď je konec školního roku. Ještě máme červen, červenec, srpen… všichni věříme, že do září se něco vyřeší a my nebudeme muset stát na křižovatce,“ dodala Alina.

Vybombardované školy na Ukrajině. Vybombardované školy na Ukrajině. | Reuters

Podle zákona by vedení školy mělo přijmout všechna opatření k vyplacení zaměstnanců, není to tak však v případě, když mu v tom zabrání nepřátelská akce nebo vyšší moc. Pokud nemůže škola vyplatit personál včas, platbu je možné posunout. Problém nicméně přichází s platbami učitelům, kteří kolaborovali nebo jsou z kolaborace podezřívaní.

Učitelé jsou pod tlakem Rusů, nesmějí se však stát „kolaboranty“  

Podle Aliny jsou učitelé odhodlaní s okupanty nespolupracovat. Nedělali by to, ani kdyby neexistoval zákon o trestní odpovědnosti za kolaboraci. Kolaborantem se stává každý, kdo spolupracuje s okupanty, i kdyby to bylo pod tlakem, a propagují ve školách ruskou propagandu anebo ruský program.

„Zároveň nemám možnost odejít, abych se takové spolupráci v budoucnu vyhnula,“ povzdychla si Alina. Trestem za kolaboraci mohou být nápravné práce po dobu až 2 let, zadržení po dobu 6 měsíců, trest odnětí svobody až na 3 roky se zánikem práva na určitou funkci nebo vykonávání činnosti na 10-15 let.

Ukrajinské ministerstvo školství zároveň nevydalo pro učitele instrukce, jak kolaboraci obejít. Podle ombudsmana pro oblast vzdělání Sergeje Gorbačova to záleží na území a konkrétní situaci. Jediným způsobem, jak se vyhnout ruským výhrůžkám a nátlaku na výuku, je podle něj pozastavení výuky ve všech oblastech zabraných Rusy. Často prý dostává dotazy učitelů, kteří požadují záruky návratu do zaměstnání, pokud ho teď opustí.

Už dříve Gorbačov vybízel právě ke skryté výuce na dálku. Pokud to nejde, měli by podle něj studenti pokračovat ve studiu na jiných školách mimo okupovaná území. S pozastavením školy souhlasí i Serhij Babak, předseda Výboru Nejvyšší rady pro vzdělávání. Nepracující učitelé by ale podle něj měli dostávat plný plat.

Vybombardované školy na Ukrajině. Vybombardované školy na Ukrajině. | Reuters

„Učitelé, kteří podlehnou nátlaku a budou pracovat s dětmi, nasadí jim do hlavy jed ‚ruského světa‘, budou pohnáni k odpovědnosti. Ne každému se to líbí, avšak je to zákon Ukrajiny. Pomoc agresorovi je trestný čin,“ zdůraznil ombudsman. Kolaboranty by chtěl Gorbačov úplně vyškrtnout z praxe školského záznamu.

17:27
Dnes

Charkovská televizní věž, kterou v pondělí těžce poškodil ruský útok, se bude patrně obnovovat až po skončení války, sdělil dnes šéf Charkovské oblastní správy Oleh Syněhubov. Informovala o tom agentura Unian. V současné době se podle něj likvidují následky pondělního útoku a situaci bude možné plně zhodnotit až po odstranění všech sutin a po analýze stavu zařízení.

„Už máme opatrně optimistické prognózy. Pokud hovoříme o obnově konstrukce jako takové, tak to bude patrně po konci války vzhledem k tomu, že její výška je téměř 250 metrů,“ sdělil Syněhubov. Dodal, že v současnosti se hledají způsoby, jak nahradit funkce, které vysílač plnil. „Jde o problémy s digitálním televizním vysíláním. Ale alternativy existují,“ uvedl.

16:56
Dnes

Ruské ministerstvo hospodářství dnes zlepšilo odhad letošního růstu hrubého domácího produktu (HDP) Ruska na 2,8 procenta z dříve předpokládaných 2,3 procenta. Zároveň však zvýšilo odhad letošní inflace a předpovědělo postupné oslabování domácí měny v nejbližších letech. Informovala o tom agentura Reuters.

Ruské ministerstvo hospodářství je ohledně letošního růstu ekonomiky navzdory zlepšení prognózy pesimističtější než ruský ministr financí Anton Siluanov. Ten minulý týden uvedl, že ruský HDP by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta.

16:41
Dnes

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, řekl dnes britský premiér Rishi Sunak při návštěvě Varšavy na tiskové konferenci s generálním tajemníkem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem. Sunak také oznámil, že Británie do roku 2030 zvýší výdaje na obranu na nejméně 2,5 procenta HDP.

Británii podle Sunaka čeká „největší posílení obrany za poslední generaci“ a podle plánů britské vlády by země měla mít největší vojenskou sílu v Evropě a po Spojených státech druhou největší v Severoatlantické alianci.

Zobrazit celý online

Ruské školy: Žáci kopou zákopy a žalují učitele

Mezitím na ruských školách se děti učily kopat na dvoře technické školy v čuvašském Novočeboksarsku zákopy, určené specificky pro leh na břiše. Informoval o tom Unian. Praxi absolvovali jako součást lekcí bezpečného života.

Tyto dovednosti podle vedení školy umožní „budoucím vojákům efektivně a kompetentně plnit své povinnosti, které jsou určené pro danou pozici v jakémkoliv prostředí,“ uvedla škola. Podle ukrajinské ombudsmanky Ljudmily Denisovové se to děti učí, aby mohly jít do války.

Na některé učitele si v Rusku stěžují sami žáci, když je nevyučují podle „standardů“. Příkladem je podle BBC učitelka Irina Genová z Penzy. Problém nastal, když se někteří její žáci nemohli zúčastnit mezinárodních sportovních soutěží a učitelka to označila za „správné, protože se Rusko nechová civilizovaně“.

Kromě toho řekla, že Ukrajina je suverénní stát a Rusko totalita. Pak byla souzena za šíření falešných zpráv, což by ji mohlo poslat až na 15 let do vězení.

Slova další ruské učitelky Mariny Durové z Korsakova si žáci dokonce nahráli na usvědčující video. I ona měla potíže kvůli „šíření fejků“, protože nepodpořila akce Ruska na Ukrajině. Záznam s jejími slovy skončil na policii. Durovou vyděsila agresivita dětí, kterou podle ní vykazovaly při probírání války na Ukrajině a analýze „příruček o speciální operaci“, které do škol dorazily.

Další učitelka mluvila o nelegitimním zabrání Krymu Ruskem a přirovnala svou zemi k nacistickému Německu. Naštěstí pro to studenti neměli důkaz, a tak to při stíhání označila za pomluvu. Matka jedné žákyně dokonce zavolala na 112, aby ji usvědčila. Jiná pedagožka o politice s dětmi ani nemluvila, ale ze školy ji vyhodili kvůli jejím názorům.

Video  Blesk Podcast: České školy a válka. Po koronaviru na děti dolehla další starost  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa