Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ekologická katastrofa? Rusko odpálilo skladiště ropy ve Vasilkivu. Do vzduchu uniká toxický kouř

Aktualizováno -
27. února 2022
03:49
Autor: ČTK, for - 
27. února 2022
02:00

Z města Vasylkiv jižně od Kyjeva je hlášen požár zásobníku ropy. Podle starostky bylo ostřelované raketami, informoval The Kyiv Independent. K výbuchu došlo krátce po půlnoci. Z hořícího skladiště nyní stoupá toxický kouř, není tak vyloučená evakuace celého města. Podle ukrajinských úřadů se jedná o velkou ekologickou katastrofu, která se může dotknout i Evropy. 

Ukrajinská armáda se potýká s jednou z nejhorších nocí od začátku invaze. Ozbrojené síly čelí útokům na mnoha místech. Podle zpráv se kromě hlavního města Kyjeva bojuje v Charkově a Chersonu. Podle prohlášení ukrajinské armády byl zastaven těžký ruský útok u města Charkov. Ruským jednotkám se ale naopak podařilo postoupit u města Cherson na jihu. Těžké boje byly hlášeny také v Luhanské oblasti na východě země. Tyto informace však nebylo možné nezávisle ověřit, uvedla DPA.

Vojáci odpálili ropné skladiště, do vzduchu proudí toxický kouř

Vedle mohutných explozí v Kyjevě došlo také k výbuchu ropného skladiště ve městě Vasylkiv, které je vzdálené asi 30 kilometrů od hlavního města. Podle starostky města Natalie Balasinovich začal sklad hořet po zásahu nepřátelské rakety. V okamžiku výbuchu se nebe zcela zbarvilo do ruda, jak je vidět i ve videu, které se objevilo na twitteru. Jeden z očitých svědků uvedl, že došlo k sérii malých výbuchů, které byly doprovázeny oblakem plamenů. 

 Bombardování a následný požár potvrdil i ukrajinský vládní poradce Anton Heraščenko. „Raketový útok byl proveden na ropný sklad Vasilkovskaja společnosti KLO. Na místo tragédie už vyjeli záchranáři. S největší pravděpodobností nebyly žádné oběti. Bude hořet dlouho a škody na životním prostředí budou obrovské,“ tlumočil list The Guardian slova náměstka.

Reportér listu The Kyiv Independent informoval, že požár je velikým problémem a není vyloučené, že bude nutné evakuovat obyvatele pryč z města. Do vzduchu totiž uniká toxický kouř. Ukrajinský parlament prozatím vyzval místní, aby neotevírali okna. „Kouř je extrémní,“ řekl podle serveru jiný očitý svědek. 

Škody na životním prostředí budou podle ukrajinského ministerstva vnitra obrovské. Výbuch by mohl mít dopad i na Evropu. 

 

Video se připravuje ...
Další videa