Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vybombardované školy i domy, děti se přesto chtějí učit. Učitelky popsaly výuku během války

Autor: kso - 
21. dubna 2022
05:00

Učitelům na Ukrajině se s válkou převrátil život naruby. Fungují jako psychická podpora, stabilita pro své žáky a mnohdy i humanitární pomoc. Učitelky Julija Kuriljuková, Anastasia Lužetská a Viktoria Tymošenková z organizace Teach for Ukraine deníku The Guardian vypráví, jak se dětem snaží pomáhat a jak důležité je neztrácet naději.

Julija Kuriljuková je učitelka z vesnice poblíž ukrajinského Lvova. V den, kdy ruská vojska vpadla na Ukrajinu, se se šesťáky sešla na hodině na Zoomu. Děti se jí ptaly, kdy boje skončí, neměla odpověď.

Školský systém se na Ukrajině válkou úplně převrátil. Na první dva týdny okupace ministerstvo školství vyučování přerušilo. Tam, kde je to možné, se výuka pomalu obnovuje, ale často ji přeruší poplašné sirény. K 7. dubnu asi 12 000 ukrajinských škol vede hodiny online a 3,5 milionů žáků se vrátilo k nějaké formě vyučování, uvedl ministr školství a vědy Serhij Škarlet.

Učitelé se svým žákům snaží zajistit stabilitu. Experti se shodují, že vzdělání může hrát pozitivní roli v životě dětí zasažených válkou a „zmírnit psychický dopad ozbrojeného konfliktu rutinou a stabilitou,“ stojí v Deklaraci bezpečných škol, mezinárodním závazku, který se zabývá školstvím v době války.

Kuriljuková se se svými žáky občas schází i naživo ve školní knihovně, kde hrají deskové hry. „Je to bezpečné místo, kde spolu můžeme být a komunikovat,“ řekla. Po večerech zase žákům šesté třídy čte na Zoomu. Přihlašují se z Polska, Itálie a Řecka, kam před konfliktem s rodinami utekli.

Zábava pro děti v Ternopilu

Anastasia Lužetská, učitelka umění, od začátku války v ukrajinském městě Ternopil s dobrovolníky organizuje pro děti akce, kde se věnují ručním pracem, hrají si a obecně se snaží myšlenkami rozptýlit od hrůz, které válka přinesla. Děti si ji oblíbily, vytvořila pro ně místo, kde se „mohou cítit jako děti,“ řekla.

Na facebooku sdílela video z její návštěvy v úkrytu pro lidi, kteří přišli o domov. Na videu si hraje s dětmi, předvádí pantomimu, natahuje krk, máchá rukama, děti hádají, co je za ptáka. „Labuť,“ uhodne nakonec jeden chlapec.

Válka je ale stále u všech na mysli. „Jeden z kluků, Jegor, nakreslil dům. Potom řekl: ‘no, asi už dům nemám, protože ho vybombardovali’,“ pověděla Lužetská. „Těžko se to poslouchá.“

Nejistá budoucnost maturantů

I starší žáci jsou plni strachu. 17letý Vova z vesnice Borodjanka plánoval odmaturovat a poté studovat žurnalistiku na vysoké. Teď netuší, jak bude jeho budoucnost vypadat. Jeho škola i domov jsou v troskách. Na začátku války se se svou babičkou ukrývali ve sklepě, týden bez elektřiny, z venku slyšeli neustálé výbuchy, střílení, sousedstvím projížděly tanky, vojáci stříleli na obytné domy.

Jeho učitelka biologie, Viktoria Tymošenková, se kterou si z úkrytu psal, mu pomohla se dostat pryč. „Zachránila mě z toho pekla,“ řekl Vova. Utekli do blízké vesnice směrem na západ. Už se jim nepodařilo zachránit jeho babičku, která v březnu po bombovém útoku na jejich dům zemřela.

Tymošenková, Vova a další žáci, kterým pomohla z Borodjanky utéct, se teď ukrývají v bezpečnější vesnici. Neustále ji však pronásledují vzpomínky na jejich útěk, myšlenky na ty, kteří ve vesnici zůstali. Napsala dalším studentům a kolegům z Borodjanky, někteří vůbec neodpověděli.

Ukrajina Borodjanku osvobodila 1. dubna. V troskách budov jsou nejspíš pohřbeny stovky obyvatel, strachují se záchranáři. Školu Rusové z části zničili, pak si z ní udělali základnu, uvedla Tymošenko. Třídy byly posprejované nápisy „Rusko, naše milovaná země!“.

Teach for Ukraine pomáhá

Tymošenková, Lužetská i Kuriljuková jsou v organizaci Teach for Ukraine, která je součástí sítě Teach for All, snažící se rozšířit příležitost ke vzdělání a zajistit vyučování i ve znevýhodněných oblastech. Teach for Ukraine od začátku ruské invaze pořádá workshopy, kde učitele vzdělává o tom, jak žákům poskytnout psychickou podporu. „Jsme více než jen kolegové, jsme rodina,“ řekla Kuriljuková. „Všichni mi každou minutou připomínají, že se nemůžu vzdát.“

„I při ostřelování děti myslely na školu,“ řekla další z učitelek Teach for Ukraine Anastasia Holovatjuková z města Makariv v Kyjevské oblasti. Město bylo také nedávno osvobozeno od Rusů. Holovatjuková při ostřelování přišla o byt, ale když viděla, jak se studenti i nadále připravovali na školu a na přijímačky na univerzitu, motivovalo ji to se nevzdat. „Když ty děti sledujete, pochopíte, že je potřeba pokračovat a jít dál,“ řekla.

10:43
26. 4. 2024

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před stupňujícími se ruskými útoky. Madrid však pošle baterii raket do systému Patriot. Informoval o tom dnes deník El País a agentura Reuters. Obě jihoevropské země byly v posledních dnech pod tlakem partnerů z Evropské unie, aby systémy Ukrajině poskytly.

8:50
26. 4. 2024

Ukrajinský soud dnes poslal do vyšetřovací vazby ministra zemědělství Mykolu Solského, podezřelý je z nezákonného nákupu státních pozemků. Soudce stanovil kauci ve výši 75,7 milionu hřiven (asi 44,8 milionu korun), píše agentura Ukrinform. Solskyj obvinění odmítá. Týkají se událostí z let 2017 až 2021, tedy z doby před jeho nástupem do funkce.

8:05
26. 4. 2024

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při nasazení dronů, napsala agentura AP s odvoláním na představitele americké armády.

Kompletní online

Video  Kde se válčí na Ukrajině - Průběh bojů a místa největších masakrů  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa