Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Ukrajinci stahují Rusy zaživa, tvrdila učitelka dětem v Praze: Čeká ji vyhazov za dezinformace!

Autor: VaB - 
19. dubna 2022
18:44

Učitelka Martina B. osmákům ze ZŠ Na Dlouhém Lánu v Praze během výuky vysvětlovala, že se na Ukrajině a v Kyjevě nic neděje, a zpochybňovala média v Česku a k tomu všemu přidávala i dezinformace. Žákům se to nelíbilo a hodinu si nahrávali. Ředitelka školy chce učitelku vyhodit, zakázala jí chodit mezi žáky. 

„Ti Rusové byli v té oblasti Doněcka a Luhanska zabíjeni, likvidováni jenom proto, že to byli Rusové. A byli likvidováni vlastně opravdu ukrajinskými nacistickými skupinami tak, že se zatloukly dveře do baráku, ten barák se zapálil, stáhli se ti lidé zaživa z kůže, vraždily se děti,“ vyprávěla žákům osmé třídy učitelka češtiny Martina B. na pražské Základní škole Na Dlouhém Lánu.

Na záznam z hodiny a celou kauzu následně upozornil server Seznam Zprávy. Šlo o hodinu slohu, ve kterém se učitelka věnovala tématu války na Ukrajině. Dětem ale místo vykládání ověřených faktů ruských zvěrstev začala vyprávět pravý opak – lži ruské propagandy o tom, že se nic neděje, že mrtví jsou herci a že je vše dělané jen pro kamery. „Mně včera zrovna, já jsem to tedy smazala, shodou okolností došel obrázek současného Kyjeva. Jako nic se tam neděje,“ prohlásila Martina B., dodala ještě to, že Česká televize je vázána na miliardáře George Soroše s tím že, „víme, komu ten je poplatný“. 

Jeden z žáků na to upozornil otce, který to následně ohlásil škole. Ředitelka Renata Riedlová byla z nahrávky šokována. „Byla jsem šokovaná obsahem nahrávky, vůbec jsem si nedokázala představit, že by tak vzdělaný člověk mohl ve třídě před dětmi předvést takovou přednášku plnou nenávisti, nepravdy a předkládat dětem takovéto věci,“ sdělila Seznam Zprávám.

Daleko horší je fakt, že Martina B. ruskou agresi zlehčovala ve chvíli, kdy v přední lavici seděla dívka, která z Ukrajiny kvůli válce utekla. Podle jednoho z žáků už uměla částečně česky, takže učitelce rozuměla. Ředitelka následně učitelce nařídila překážku na straně zaměstnavatele – tedy to, aby nechodila mezi žáky, a nyní po Velikonocích s ní chce ukončit pracovní poměr. Což kvitoval i starosta městské části Ondřej Kolář.

Omezení slova, říká učitelka

Martina B. původně žádost o rozhovor odmítla, serveru ale zaslala vyjádření. V tom uvádí, že tématem slohu byla válka a práce s informacemi. „Cílem této hodiny bylo, aby se žáci dokázali zorientovat v dostupných informacích, aby se naučili vnímat polarizaci společnosti, odlišný názor brali jako věc běžnou, která je nijak neohrožuje, dokázali s ním pracovat a neodsuzovali jej,“ stojí ve vyjádření na stránkách pedagogicke.info.

Dodává, že ona sama hovoří čtyřmi jazyky, a je si tak schopna získat potřebné informace i ze světa. „Své ‚postavení mimo službu‘ iniciované jedním z rodičů, schválené vedením školy a podpořené starostou Prahy 6, jehož důvody mi dosud nikdo nevysvětlil a nejsou mi známy, vnímám jako alarmující popření všech demokratických principů a svobod v tomto státě a bezprecedentní omezení slova a názoru,“ popisuje dále.

Video se připravuje ...
Další videa