Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Bez spodního prádla i spánku: Medička Tajra popsala tři měsíce utrpení v ruském vězení

Autor: for - 
2. července 2022
18:35

Tři měsíce bez řádné hygieny, bez pořádného spánku i spodního prádal. Tak vypadalo ruské vězení, kde byli zadržování členové pluku Azov a Národní gardy. Svou zkušenost s malou celou, kam se natěsnalo 22 žen, nyní sdílela pro německá média medička Tajra. 

Ukrajinská medička, která se v Mariupolu starala o raněné vojáky a civilisty a která poskytovala videonahrávky z města zpravodajským službám, se médiím svěřila s tím, jaké byly tři měsíce v ruském zajetí. Julija Payevská, známá také jako Tajra, byla držena společně s dalšími 21 ženami v malé cele. 

V zajetí byly podle popisu Tajry Ukrajinsky z řad ozbrojených sil, Národní gardy a dívky z pluku Azov. Rusové drželi v cele také lékařku v sedmém měsíci těhotensví. „Jídlo bylo víceméně snesitelné - nešlo umřít hlady. Ale za týden nám nedali mýdlo. V cele 3x6 metrů bylo deset postelí a 22 žen. Neměli jsme žádné informace o svých rodinách a dětech. Psychicky to bylo prostě hrozné, ale většina se nadále chovala slušně,“ řekla v rozhovoru pro Deutsche Welle. 

Ženy neměly nic na převlečení, podle Tajry měli jen jednu sadu spodního prádla a byly naprosto bez přístupu k telefonu a k lékařské pomoci. Co se týče spánku, okupanti dovolili vězeňkyním spát mezi desátou večer a šestou ráno. „Ve skutečnosti se chodilo spát později a budili nás dříve,“ popisuje měsíce v pekle. 

„Byly tam malé lavice, kam jsme se nevešly. Mohlo tam sedět maximálně šest hubených dívek. A když jste si sedli, tak za to byl trest - nejdříve křik a pak mohli klidně přijít a něco vám udělat,“ dodává. 

„Cítila jsem sílu Ukrajiny,“ 

Naživu udržovaly zlomené ženy sporadické zprávy z fronty, které se k nim občas dostaly. Podle Tajry je to udržovalo v dobré kondici. „Cítila jsem, že Ukrajina stále existuje a to mě drželo. Velmi zřídka, možná jednou za dva týdny, se k nám dostávaly informace z bojového prostoru. Pochopení, že moje země je vítězná a odolává tomu monstru,“ řekla dále Julija. 

Julija "Taira" Pajevská natočila hodiny záznamů z okupovaného Mariupolu Julija "Taira" Pajevská natočila hodiny záznamů z okupovaného Mariupolu | Reprofoto Youtube

Okupanti ji odvedli do zajetí 15. března, tedy v den, kdy Rusové zasáhli divadlo v centru města a zabili asi 600 lidí. Nepřátelská armáda její zadržení odůvodňovala Taiřiným údajným napojením na pluk Azov, který několik týdnů po pádu Mariupolu představoval poslední centrum odporu. Podle agentury AP se mezi Tajrou a Azovem žádná pojítka nenašla.

Rusko vykreslilo Pajevskou jako člověka pracujícího pro nacionalistický pluk Azov, což odpovídá narativu Moskvy, která vojenskou agresi v sousední zemi zdůvodnila jako snahu o „denacifikaci“ Ukrajiny, píše AP. Zároveň upozorňuje, že žádné důkazy, které by podporovaly toto tvrzení, nenašla. Samotné záběry, které Pajevská natočila, jsou niterným svědectvím úsilí o záchranu raněných na obou stranách, píše AP.

Její propuštění o tři měsíce později ohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Jsem vděčný všem, kteří o tento výsledek usilovali. Tajra už je doma. Budeme dál pracovat na osvobození všech,“ uvedla hlava státu.Vděk vyjádřil i Julijin manžel Vadim Puzanov. „Byla to tak obrovská úleva. Zní to jako naprosto obyčejná slova a ani nevím, co mám říct,“ řekl novinářům.

Tajra na začátku konfliktu vytvořila vlastní evakuační systém, díky němuž zachránila přes 500 ukrajinských vojáků. Byla oceněna řadou státních vyznamenání jako je Národní hrdina Ukrajiny či Cena prezidenta Ukrajiny za humanitární účast v protiteroristické operaci. 

16:57
Dnes

Podle Zelenského začaly v malém množství na Ukrajinu proudit životně důležité americké zbraně, ale dodávky musí být rychlejší, protože postupující ruské jednotky se snaží využít nedostatku zbraní a munice na ukrajinské straně. „Včasná podpora pro naši armádu. Dnes v této věci ještě nevidím nic pozitivního. Dodávky jsou, pomalu začaly, ale proces je třeba urychlit,“ řekl Zelenskyj. Opět zdůraznil, že na rychlosti západní vojenské pomoci závisí stabilizace situace na frontě ve chvíli, kdy Rusové připravují další ofenzívu. Za nejnaléhavější označil dodávky dělostřeleckých nábojů ráže 155 milimetrů a protileteckých zbraní, jako je systém Patriot.

14:55
Dnes
!

Rusko ohlásilo dobytí vesnice Semenivka, která se nachází nedaleko města Avdijivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany také sdělilo, že jeho jednotky obsadily výhodnější pozice na některých místech frontové linie. 

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj ale o víkendu řekl, že operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se zhoršuje. Připustil také, že Rusku se místy daří postupovat.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly obsadily výhodnější pozice a zasadily údery ukrajinským ozbrojeným silám na několika místech frontové linie – v Doněcké, Charkovské a Luhanské oblasti. Na dalších místech podle sdělení rezortu odrazily útoky ukrajinských jednotek.

14:16
Dnes

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg přijel na neohlášenou návštěvu Kyjeva, při níž mu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval za podporu, jakou aliance poskytuje Ukrajině bránící se už třetím rokem ruské ozbrojené agresi.

Zelenskyj na tiskové konferenci se šéfem NATO zdůraznil, že situace na bojišti závisí na rychlosti dodávek munice. Podle něj začaly v malém množství na Ukrajinu proudit životně důležité americké zbraně, avšak tento proces musí být rychlejší, protože postupující ruské jednotky se nedostatku zbraní a munice na ukrajinské straně snaží využít. „Včasná podpora pro naši armádu. Dnes v této věci ještě nevidím nic pozitivního. Dodávky jsou, pomalu začaly, ale proces je třeba urychlit,“ řekl Zelenskyj.

Stoltenberg, který je na návštěvě Ukrajiny potřetí po začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu, připustil, že Rusko mělo nad Ukrajinou v posledních měsících převahu co do dostupnosti zbraní. Ujistil však, že další pomoc je „na cestě“.

Zobrazit celý online

Video  Členové pluku Azov pomáhají evakuovat civilisty z ocelárny Azovstal v Mariupolu  - Blesk TV, reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa