Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zdravotnice Tajra točila utrpení v Mariupolu, pak ji zajali Rusové. Po třech měsících je na svobodě!

Autor: tsv, ČTK - 
18. června 2022
11:13

Rusové po třech měsících věznění propustili na svobodu ukrajinskou zdravotnici Juliju Pajevskou známou pod přezdívkou Tajra. Žena se v Mariupolu starala o zraněné civilisty a ukrajinské i ruské vojáky. Několik prvních týdnů války natáčela dění ve městě za pomoci kamery připevněné na těle, natočila celkem 256 gigabytů záznamu, který těsně před zatčením předala novinářům. Podle okupantů byla napojená na ukrajinský krajně pravicový batalion Azov.

Taira v Mariupolu léčila raněné civilisty a vojáky a několik svých záchranných akcí natočila. Zaznamenala mimo jiné i tragickou smrt malého chlapce, který zemřel na následky zranění způsobeného ruskými okupanty. „Nesnáším to,“ řekla do kamery. Zaznamenat se jí podařilo mimo jiné také zajetí několika nepřátelských vojáků, které jakožto válečné zajatce musela Taira ošetřovat stejně jako členy domácí armády.

Například na videu, které zdravotnice pořídila 10. března, jsou dva ruští vojáci, které hrubě vytahuje ze sanitky člen ukrajinských ozbrojených sil. Jeden ze zraněných je na invalidním vozíku, druhý klečí na kolenou, ruce má svázané za zády a zjevně má poraněnou nohu. Ukrajinský voják mu nadává. „Klid, klid,“ říká v této situaci Pajevská. „Budete léčit ty Rusy?“ zeptala se na videu Ukrajinka, která zatýkání přihlížela. „Nebudou na nás hodní,“ odpověděla Taira. „Ale nemohu nepomoct. Jsou to váleční zajatci.“

Nahrávky v tamponu

Veškeré videozáznamy medička předala poslednímu týmu západních novinářů v Mariupolu, konkrétně americké zpravodajské agentuře AP. S nahrávkami pak stihla utéct jedna z pověřených zpravodajů, která získaná data ukryla v hygienickém tamponu, píše server CBS News.

Taira byla nedlouho nato zadržena. Okupanti ji odvedli do zajetí 15. března, tedy v den, kdy Rusové zasáhli divadlo v centru města a zabili asi 600 lidí. Nepřátelská armáda její zadržení odůvodňovala Taiřiným údajným napojením na pluk Azov, který několik týdnů po pádu Mariupolu představoval poslední centrum odporu. Podle agentury AP se mezi Tairou a Azovem žádná pojítka nenašla.

Rusko vykreslilo Pajevskou jako člověka pracujícího pro nacionalistický pluk Azov, což odpovídá narativu Moskvy, která vojenskou agresi v sousední zemi zdůvodnila jako snahu o „denacifikaci“ Ukrajiny, píše AP. Zároveň upozorňuje, že žádné důkazy, které by podporovaly toto tvrzení, nenašla. Samotné záběry, které Pajevská natočila, jsou niterným svědectvím úsilí o záchranu raněných na obou stranách, píše AP.

Vděčný Zelenskyj a stovky zatčených

Její propuštění o tři měsíce později ohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Jsem vděčný všem, kteří o tento výsledek usilovali. Taira už je doma. Budeme dál pracovat na osvobození všech,“ uvedla hlava státu.

Vděk vyjádřil i Julijin manžel Vadim Puzanov. „Byla to tak obrovská úleva. Zní to jako naprosto obyčejná slova a ani nevím, co mám říct,“ řekl novinářům. V průběhu Taiřiny cesty do kyjevské nemocnice s ní Puzanov několikrát hovořil po telefonu, byla zraněná a bála se o své zdraví. Rusové takto zajali stovky ukrajinských státních zaměstnanců včetně vysokých úředníků, zadrželi i novináře, aktivisty a bojovníky za lidská práva.

20:30
18. 4. 2024

Za necelé dva dny od spuštění veřejné sbírky na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu vybrali její organizátoři na Slovensku více než 1,6 milionu eur (40,4 milionu korun). Původní cíl kampaně byl vysbírat milion eur. Vyplývá to z webu iniciativy Munice pro Ukrajinu.

Sbírka, kterou podpořily též různé osobnosti, pokračuje. „Svou podporou jste dokázali, že Slovensko není zbabělé, právě naopak je odvážné a ochotné pomáhat,“ vzkázali organizátoři všem, kteří na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu přispěli.

20:10
18. 4. 2024

Ukrajinský voják z 65. oddílu odkrývá kulomet na tanku při přípravě na další operaci k obraně jejich pozic na frontě v Záporoží na Ukrajině.

19:30
18. 4. 2024

Německá policie ve středu v Bavorsku zatkla dva muže s německým a ruským občanstvím, kteří podle vyšetřovatelů chystali sabotážní akce s cílem narušit německou podporu Ukrajině. Jsou podezřelí i ze špionáže a jeden z nich také ze členství v teroristické organizaci. O případu dnes informovalo německé nejvyšší státní zastupitelství, podle něhož oběma mužům hrozí trest odnětí svobody ve výši až deseti let. Německé ministerstvo zahraničí si kvůli případu předvolalo ruského velvyslance. Ruská ambasáda v Berlíně označila případ za zjevnou provokaci s cílem rozdmýchat protiruské nálady.

Kompletní online

Video  Velvyslanec Ukrajiny v ČR pro Blesk o ruské brutalitě a genocidě: Zbraně budeme potřebovat ještě dlouho  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa