Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mychajlo (17) pomáhal ukrajinským vojákům a málem přišel o nohu: Zachránila ho komplikovaná operace

Autor: pma - 
24. června 2022
14:10

Lékaři z ukrajinského Lvova dokázali zachránit 17letému Mychajlovi jeho nohu. Tu si poranil během války na Ukrajině, když nosil obráncům v Severodoněcku jídlo. Mladý hrdina dokonce s přáteli založil i malou humanitární základnu.

I když je mu teprve sedmnáct let, měl mladý Mychajlo více odvahy než někteří dospělý. Po vypuknutí války na Ukrajině se rozhodl, že nebude jen tak sedět v koutě a bude se snažit být nápomocný. S kamarády založil například organizovanou humanitární základnu, kde pomáhali ostatním Ukrajincům. Také začal pomáhat obráncům v Severodoněcku tím, že jim přímo do válečné zóny nosil jídlo. I když věděl, že je to nebezpečné, nedal si říct a každý den přicházel znovu a znovu.

Před několika dny však byl mladík v důsledku ostřelování zraněn. Lékaři ve Lvově však dokázali Mychajla dát zase dohromady, a hlavně mu zachránili nohu o málem přišel. Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko na svém twitterovém účtu sdílel fotografii, na které je Mychajlo po operaci. Mladík má v noze šrouby a celou mu jí zpevňuje speciální konstrukce.

I přesto má chlapec stále úsměv na rtech a chce dle svých slov i nadále pomáhat. Lidé jsou z jeho hrdinství nadšení. „Myslím, že ukrajinský duch se nikdy nezlomí a my vyhrajeme,“ napsal pod příspěvek jeden z uživatelů. „Přeji brzké uzdravení, jsi skvělý,“ komentoval další člověk. „Máš obrovský respekt za svou odvahu. Ať je ti brzy lépe, hrdino,“ doplnila další sledující.

5:59
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku vězení. Devatenáctiletý Alexandr Sněžkov dostal šest let. Oba byli odsouzeni za nápis „Smrt režimu“, který namalovali na periferii sibiřského města Čita, uvedl na svém ruskojazyčném webu server BBC News s odvoláním na ochránce lidských práv, kteří proces sledovali.

Prokurátor požadoval pro Sněžkova sedm let a pro Lizunovovou pět let v trestanecké kolonii za to, že kromě zmíněného nápisu také informovali na sociálních sítích o „přímých protiválečných akcích“, zejména o podpalování vojenských správ.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

Zobrazit celý online

Video  Autor Putinových projevů pro Blesk: Putin má několik slabin! A jeho zdraví se opravdu zhoršuje. 
Video se připravuje ...

 

 

Video se připravuje ...
Další videa