Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mychajlo (17) pomáhal ukrajinským vojákům a málem přišel o nohu: Zachránila ho komplikovaná operace

Autor: pma - 
24. června 2022
14:10

Lékaři z ukrajinského Lvova dokázali zachránit 17letému Mychajlovi jeho nohu. Tu si poranil během války na Ukrajině, když nosil obráncům v Severodoněcku jídlo. Mladý hrdina dokonce s přáteli založil i malou humanitární základnu.

I když je mu teprve sedmnáct let, měl mladý Mychajlo více odvahy než někteří dospělý. Po vypuknutí války na Ukrajině se rozhodl, že nebude jen tak sedět v koutě a bude se snažit být nápomocný. S kamarády založil například organizovanou humanitární základnu, kde pomáhali ostatním Ukrajincům. Také začal pomáhat obráncům v Severodoněcku tím, že jim přímo do válečné zóny nosil jídlo. I když věděl, že je to nebezpečné, nedal si říct a každý den přicházel znovu a znovu.

Před několika dny však byl mladík v důsledku ostřelování zraněn. Lékaři ve Lvově však dokázali Mychajla dát zase dohromady, a hlavně mu zachránili nohu o málem přišel. Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko na svém twitterovém účtu sdílel fotografii, na které je Mychajlo po operaci. Mladík má v noze šrouby a celou mu jí zpevňuje speciální konstrukce.

I přesto má chlapec stále úsměv na rtech a chce dle svých slov i nadále pomáhat. Lidé jsou z jeho hrdinství nadšení. „Myslím, že ukrajinský duch se nikdy nezlomí a my vyhrajeme,“ napsal pod příspěvek jeden z uživatelů. „Přeji brzké uzdravení, jsi skvělý,“ komentoval další člověk. „Máš obrovský respekt za svou odvahu. Ať je ti brzy lépe, hrdino,“ doplnila další sledující.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

21:35
18. 3. 2024

I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

20:58
18. 3. 2024

V Charkově a nejbližším okolí sbírají technici úlomky a pozůstatky zbraní, aby mohli vyšetřovat případné válečné zločiny. 

Zobrazit celý online

Video  Autor Putinových projevů pro Blesk: Putin má několik slabin! A jeho zdraví se opravdu zhoršuje. 
Video se připravuje ...

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa