Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Populární ruský zpěvák se na koncertě obul do Putina a sklidil aplaus: Do zákulisí vtrhla policie!

Autor: rc - 
20. května 2022
20:46

Velkou odvahu ukázal rockový zpěvák Jurij Ševčuk. Pětašedesátiletý populární ruský muzikant vystoupil před desetitisíci fanoušky na koncertě ve městě Ufa a otevřeně odsoudil ruskou invazi na Ukrajinu! Zpěvákova slova však nezůstala bez odezvy a přišla pro něj policie!

Na koncert populární ruské skupiny DDT přišlo do města Ufa, která je hlavním městem autonomní republiky Baškortostán, kolem deseti tisíc lidí. Rocková skupina, která byla pojmenována po pesticitu DDT, je jednou z nejznámějších ruských kapel konce 20. a počátku 21. století. Jejím frontmanem je Jurij Ševčuk. Na koncertě v Ufě, který proběhl 18. května, získala skupina nejen potlesk za své hudební vystoupení, ale rovněž za slova, která se zpěvák odvážil veřejně vyslovit.

Pětašedesátiletý muzikant otevřeně odsoudil válku na Ukrajině, kde jeho země páchá zvěrstva. „Lidé na Ukrajině jsou zabíjeni pro co? Proč tam naši chlapci umírají? Přátelé, jaké jsou cíle, pro které umírá ruská mládež, staří lidé, ženy, děti? Kvůli nějakým napoleonským plánům našeho Caesara?“ řekl do mikrofonu Ševčuk. Za svá slova sklidil bujarý potlesk. Tím však jeho proslov neskončil.

„Vlast, přátelé, není prezidentův zadek, který by se měl neustále laskat a líbat. Vlast je chudá babička, která prodává brambory, aby přežila na železničním nádraží. To je vlast,“ dodal a znovu se ozval potlesk. To není poprvé, kdy se Ševčuk vymezil proti krokům Kremlu. Vystupoval i proti válce v Čečně a bývalé Jugoslávii. Putinovi a jeho válce vzdoruje už dlouhodobě. Odmítl například vystoupit na koncertě se symbolem „Z“. V roce 2008 v písni zpíval o rusko-gruzínské válce. „Až olej vyschne, náš prezident zemře,“ zní v písni o tehdejším prezidentovi Dmitriji Medveděvovi.

Slova ocenila ruská opoziční politička Ksenia Sobčaková, která se ucházela o prezidentský post proti Putinovi. „Nevím, co se stane se Ševčukem po tomto koncertě,“ uvedla Sobčaková a později dodala, že orgány činné v trestním řízení sepsaly proti Ševčukovi trestní protokol a to za „diskreditaci ruských ozbrojených sil“.

Producent Radmir Usaev na sociální síti instagram popsal dění v zákulisí po koncertu. Usaev je v Rusku zablokován jako „extremista“. Do zákulisí podle něj vtrhli dva důstojníci. Hlídali prý vchod do šatny Ševčuka, jehož odřízli naprosto od zbytku kapely. Hodinu s ním měli hovořit o tom, co se stalo na koncertě, a o jeho prohlášeních o válce a vlasti. „Dokonce chtěli 'naše všechno' (Ševčuka pozn. red.) zadržet, ale na poslední chvíli dostali rozum,“ uvádí na instagramu. „Ševčuk opět potvrdil, že je skutečným mužem, protože neměl vůbec strach,“ dodal Usaev. Nicméně jak uvádí britský deník Daily Mail nad Ševčukem visí hrozba, že stane před soudem a může skončit ve vězení.

Video se připravuje ...
Další videa