Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kamioňák (†38) padl při obraně Ukrajiny: Loučili se s ním vojáci, manželka i jeho děti

Autor: rc - 
21. května 2022
08:30

Salvy zazněly a ukrajinské vlajky zavlály u obce Zorja Truda. Rodina, přátelé i spolubojovníci se naposledy rozloučili s Volodymyrem Losevem (†38), který zahynul v bitvě s Ruskem. Ačkoliv Volodymyr nebyl voják z povolání a před invazí Ruska pracoval jako kamioňák, při posledním rozloučení hrála vojenská kapela a smuteční hosté svírali v rukou ukrajinské vlajky. Jeho manželka Julia měla nehty namalované modrou a žlutou barvou.

Ve vesnici Zorja Truda, která leží poblíž přístavního města Oděsa, se 16. května sešli blízcí Volodymyra Loseva, aby mu dali poslední sbohem. Osmatřicetiletý otec od rodiny, který se svou manželkou Julii vychovával dva sny Hrehorije (13) a Denyse (15), pracoval jako kamioňák a příležitostně bral práci jako jeřábník. Ovšem poté, co 24. února ruská vojska vtrhla na Ukrajinu a vypukla válka, rozhodl se narukovat. „Nikdy nebyl v armádě, ale zapsal se první den války,“ řekl jeho švagr Viktor Chesolin pro ABC News.   

Odjel proto na západní Ukrajinu, kde podstoupil trénink a stal se z něj odstřelovač. Proti okupantům bojoval ve východní Ukrajině. Bojoval i nedaleko města Severodoněck. Zrovna řídil vojenské vozidlo, když najel na minu. Volodymyr byl na místě mrtvý. Dobrovolný voják zemřel 7. května. Nějaký čas trvalo, než rodina dostala jeho ostatky, aby ho mohla pohřbít, a tak se pohřeb konal až v pondělí.

Ačkoliv nebyl voják z povolání, na pohřbu se mu dostalo několik vojenských poct. Nechyběli tam ani jeho spolubojovníci, kteří nesli otevřenou rakev se zesnulým vojákem. Smuteční hosté drželi v rukou ukrajinské vlajky a při posledním rozloučení hrála vojenská kapela. Zaznělo i šest čestných salv. Manželka Julia měla nehty nalakované lakem modré a žluté barvy podle ukrajinské vlajky a svého manžela naposledy políbila na rozloučenou.

20:58
Dnes

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

20:15
Dnes

Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.

19:45
Dnes

Přes různé pohledy na ruskou hrozbu je důležité o tom s partnery upřímně mluvit. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) to řekl novinářům před dnešním odletem do Budapešti, kde se mimo jiné v pátek setká se svým protějškem Péterem Szijjártóem.

„Budeme se bavit o česko-maďarských vztazích, ale také bezpečnosti, ruské agresi proti Ukrajině a celkově o situaci v Evropě,“ řekl Lipavský. „Pohledy na ruskou hrozbu se liší, přesto si myslím, že je potřeba se státy, jako je Maďarsko, velmi pečlivě a upřímně o ruské hrozbě hovořit,“ poznamenal. Celá Evropa podle něj čelí ruské hybridní válce.

Zobrazit celý online

Video  Smrtící déšť: Video ukázalo ostřelování mariupolských oceláren Azovstal  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa