Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zeman vysvětloval Fialovi, proč zvolil Michla do čela ČNB. Řešili také návštěvu z Kataru

Aktualizováno -
16. května 2022
20:10
Autor: ČTK, Mii - 
16. května 2022
12:40

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes večer v Lánech hovořil s prezidentem Milošem Zemanem o novém guvernérovi České národní banky (ČNB) Aleši Michlovi i zajištění energetické bezpečnosti Česka. Fiala to řekl v komentáři po jednání. Uvedl, že v souvislosti s dodávkami energie dorazí do Česka zástupci Kataru, návštěva by měla proběhnout na přelomu září a října.

„Bavili jsme se samozřejmě o jmenování guvernéra České národní banky (…) a dalším vývoji ČNB,“ uvedl Fiala s tím, že Zeman mu vysvětlil důvody jmenování Michla. „Pro mě bylo důležité, že jsme mluvili i o dalších změnách v bance,“ dodal. Zeman ho podle jeho slov ujistil, že bude zachována kontinuita v rozhodování banky.

Video Katarský emír do Česka dorazí na podzim, řekl Fiala po jednání se Zemanem - ČTK
Video se připravuje ...

Prezident si podle Fialy od Michlova jmenování slibuje „posílení jiného způsobu boje s inflací, než jaký ČNB uplatňovala dosud“. „Pevně věřím, že ČNB bude dál plnit svoje poslání a starat se o měnovou politiku a plnit i svůj cíl a využívat nástroje, které ona má k boji s inflací, a ty jsou klíčové,“ uvedl Fiala. S Michlem chce osobně mluvit o jeho představách vývoje banky pod jeho vedením. Připomenul, že vedení ČNB rozhoduje kolektivně, z čehož plyne, jak je důležitá vyváženost rady centrální banky.

Mluvili také o energetické bezpečnosti Česka. „Naše vláda je připravena s Katarem podepsat dohodu o dvojím zdanění a investicích,“ řekl Fiala k plánované návštěvě katarskýho emíra Tamim bin Hamad Sánía. Ten navštíví Českou republiku na přelomu září a října.

O emírově přijetí pozvání do ČR informoval Hrad počátkem května. Podle prezidentské kanceláře jde o povzbudivou zprávu, která může v době zhoršující se situace v energetickém sektoru napomoci při snaze zbavit se závislosti na ruském plynu.

9:03
Dnes

Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození energetické infrastruktury v různých částech země. Odstávky v dodávkách elektřiny hlásí Dněpropetrovská a Charkovská oblast, píše na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. Velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk na platformě Telegram oznámil, že ukrajinská protivzdušná obrana zničila 84 z celkových 99 střel a dronů, kterými Rusko zaútočilo. V Polsku vzlétla kvůli ruskému útoku na sousední Ukrajinu preventivně polská i spojenecká vojenská letadla.

9:01
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že si telefonoval s předsedou americké Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem a naznačil, že ho požádal o to, aby nechal hlasovat o další americké vojenské pomoci Ukrajině. Ta se už přes dva roky brání ruské invazi a v poslední době se objevují zprávy, že jí dochází munice. Důležitou vojenskou pomoc od Spojených států však blokuje republikánské vedení sněmovny.

6:36
Dnes

Dobré ráno!

V oblíbené počítačové hře Fortnite je nově možné navštívit kyjevské náměstí Nezávislosti, zvané Majdan. Na speciálně vytvořené mapě se nebojuje, ale setrváním na ní hráči přispívají na obnovu nemocnice u Mykolajivu na jihu Ukrajiny, kterou zničily ruské útoky ve více než dva roky trvající válce. S nápadem přišla ukrajinská vládní dárcovská platforma United24 a herní pobočka francouzské reklamní agentury Havas Play. O projektu informovala agentura AFP a ukrajinská verze serveru Komersant.

Fortnite patří k nejoblíbenějším internetovým počítačovým hrám, měsíčně ji hraje asi 221 milionů uživatelů. K mapě číslo #1992-2531-2170 s vyobrazením Majdanu se za prvních 24 hodin připojilo přes 3000 hráčů.

Zobrazit celý online

Video  Zeman se vzdálil Babišovi a „klimbal“ za Fialou: K optimálnímu stavu má daleko, říká politolog.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sarina ( 18. května 2022 11:30 )

...a kolik vás asi tak je? Prozraď kolik těch převleků máš, musí jich být HODNĚ když si píšeš v množném čísle.

tekyIa ( 17. května 2022 22:04 )

Nemusíš nám o sobě psát všechno.

tekyIa ( 17. května 2022 22:02 )

Tebe asi dost žere, že s tebou nikdo chlastat nechce

tekyIa ( 17. května 2022 22:01 )

myslel jsem si to. Ty opravdu nevíš kde zpíval? Napovím ti. Vždycky když zazpíval, někoho zavřeli. Pořád nic?

sarina ( 17. května 2022 16:14 )

tekyla to přehnal s tekylou vypil ji víc než je zdrávo, musíš pít s mírou-třeba Kalouskem

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa