Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Exploze na jihu Ukrajiny: Partyzáni vyhodili do povětří ruský obrněný vlak?!

Autor: ČTK - 
18. května 2022
19:45

Ukrajinští partyzáni dokázali v okupovaném Melitopolu na jihu země vyhodit do povětří ruský obrněný vlak. Uvedl to dnes na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na místní média a štáb obrany Záporožské oblasti, kde se Melitopol nachází. Toto tvrzení nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

„Očití svědci v Melitopolu oznámili, že slyšeli hluk výbuchů a přestřelky u masokombinátu. Následně místní novináři potvrdili, že ukrajinští partyzáni vyhodili do povětří obrněný vlak,“ napsal deník.

Nálož pod vlakem, čítajícím deset vagonů, byla odpálena na dálku a explodovala ve chvíli, kdy soupravu přejížděl vagon s ruskými vojáky, tvrdí Ukrajinska pravda. Dodala, že šlo o vojáky z jednotek střídajících se na frontě.

Výbuch poškodil koleje v obou směrech. Kromě obrněného vlaku útok zablokoval i následující vlak s pohonnými hmotami a mazivy.

Deník připomněl dnešní zprávu záporožských úřadů, podle kterých melitopolští partyzáni zlikvidovali skupinu vysoce postavených ruských velitelů, a dubnovou zprávu ukrajinského generálního štábu, podle které partyzáni v Melitopolu za tři týdny zabili asi 70 nepřátelských vojáků.

13:54
Dnes

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. Podle agentury AFP to dnes prohlásil šéf americké diplomacie Antony Blinken po jednání s nejvýše postavenými čínskými představiteli, včetně prezidenta Si Ťin-pchinga. Předtím Blinken dlouze jednal s čínským ministrem zahraničí Wang Iem. Blinken uvedl, že jim své obavy ohledně podpory ruské válečné mašinerie sdělil.

13:03
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při příležitosti dnešního výročí havárie Černobylské jaderné elektrárny varoval před rizikem jaderného incidentu v důsledku ruské okupace Ukrajiny. V příspěvku na sociální síti X znovu upozornil zejména na situaci kolem Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny, kterou Rusko obsadilo na začátku své rozsáhlé invaze v únoru 2022.

12:15
Dnes

Největší hrozbou pro bezpečnost je ruský imperialismus, je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina ruské agresi ubránila. Po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártóem v Budapešti to řekl šéf české diplomacie Jan Lipavský. Szijjártó zopakoval postoj Maďarska, které napadené zemi nedodává zbraně.

Zobrazit celý online

Melitopol je druhým největším městem Záporožské oblasti, před válkou měl asi 150.000 obyvatel.

Ukrajinský generální štáb se ve večerním hlášení o situaci na bojišti o akci melitopolských partyzánů nezmínil. Zdůraznil, že ukrajinské jednotky osvobodily severně od Charkova další vesnici, zatímco na východě země Rusové pokračují v útočných operacích, dosud ale neúspěšných.

Na jižní frontě v Záporožské, Chersonské a Mykolajivské oblasti se podle štábu bojové operace nevedou, pokračuje ostřelování.

Video  Putinovy válečné zločiny. Bude za ně skutečně odsouzen?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa