Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Azov splnil rozkaz. Ukrajinští obránci se vzdali. Přes 260 vojáků z oceláren odvezly autobusy

Aktualizováno -
17. května 2022
21:10
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
16. května 2022
15:25

Ocelárny Azovstal v ukrajinském Mariupolu opustilo asi deset autobusů s ukrajinskými vojáky, kteří se ukrývali v komplexu obléhaném ruskými silami, informovala dnes agentura Reuters s odvoláním na svědka. Velitel ukrajinského pluku Azov Denys Prokopenko mezitím uvedl, že jeho muži splnili svou misi a že chce udržet podřízené naživu, píše server Ukrajinska pravda. Prokopenko se o kapitulaci nezmínil, nicméně Reuters vyjádření Azovu vyložil jako náznak, že se obléhání závodu blíží ke konci. Moskva dříve ohlásila evakuaci raněných obránců z Azovstalu, náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová následně oznámila, že v pondělí bylo z obklíčených oceláren Azovstal v Mariupolu evakuováno přes 260 ukrajinských vojáků, včetně 53 zraněných.

Pět desítek raněných podle ní zamířilo do města Novoazovsk na území proruské separatistické Doněcké lidové republiky, kde budou ošetřeni. Dalších 211 evakuovaných podle ní bylo převezeno humanitárním koridorem do Olenivky. Informovaly o tom dnes agentury AFP a Reuters. Do města dorazili v úterý večer. 

Moskva už dříve oznámila, že Rusko souhlasilo s evakuací zraněných ukrajinských vojáků z Azovstalu do zdravotnických zařízení ve městě Novoazovsk. Kyjev až dosud dohodu o evakuačním koridoru z ruskými silami obklíčeného metalurgického komplexu nekomentoval. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj k pondělní evakuaci uvedl, že Ukrajina potřebuje živé vojáky.

„Obránci Mariupolu splnili své rozkazy, navzdory všem obtížím 82 dní stahovali přesilu nepřítele a umožnili ukrajinské vládě přeskupit síly, vycvičit další personál a získat velké množství zbraní z partnerských zemí,“ uvedl pluk Azov na twitteru. „V zájmu záchrany životů celá mariupolská posádka plní schválené rozhodnutí vrchního vojenského velení a doufá v podporu ukrajinského lidu,“ dodal v dalším příspěvku.

Oznámení, že posádka plní rozkazy k záchraně životů vojáků, je zjevný náznak toho, že se dlouhé obléhání blíží ke konci, poznamenal Reuters. Prokopenko v doprovodném videu neupřesnil, co přesně ukrajinští obránci podnikají. Video se na sociálních sítích objevilo několik hodin poté, co Moskva prohlásila, že Rusko souhlasilo s evakuací zraněných ukrajinských vojáků do zdravotnických zařízení ve městě Novoazovsk, které okupují ruské síly. Kyjev údajnou dohodu o evakuačním koridoru nekomentoval a informace o dění na místě není možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Kolik se nacházelo ukrajinských vojáků v autobusech, jež dnes opustily Azovstal, nebylo možné určit, poznamenala Reuters, podle níž nebylo jasné ani to, zda v nich byli všichni ranění obránci Mariupolu.

V areálu Azovstalu bylo podle ukrajinských zdrojů o víkendu asi 600 vojáků, kteří tam přežívají v nehygienických podmínkách, bez dostatku léků, pitné vody a jídla. Někteří jsou ranění. Kyjev dnes uvedl, že ocelárny, které jsou poslední baštou ukrajinských obránců v Mariupolu, ruské síly nadále těžce ostřelovaly. Z areálu na břehu Azovského moře byli už dříve evakuovány ženy, děti a staří lidé.

Zbývající ukrajinští bojovníci se odmítají vzdát a volají po zajištění evakuace do míst mimo kontrolu Rusů, tyto snahy jsou však zatím neúspěšné. Bojovníci hájící ocelárny se obávají, že nemohou věřit jakýmkoli ruským slibům a zárukám, které byly v minulých týdnech opakovaně porušovány. Mají také informace o zabíjení a mučení zajatých ukrajinských vojáků, které se objevují z dalších míst, kterými ruské okupační síly prošly.

Turecká vláda o víkendu navrhla, že pomůže Ukrajince přepravit přes Azovské moře a Černé moře do Istanbulu.

Ukrajina odhaduje, že během několikaměsíčního obléhání Mariupolu ruskými silami zahynuly desítky tisíc civilistů ve městě. Vyjma rozlehlého metalurgického závodu Azovstal je strategicky důležité přístavní město nyní pod kontrolou ruských jednotek.

Video  Smrtící déšť: Video ukázalo ostřelování mariupolských oceláren Azovstal.  - Reuters
Video se připravuje ...

8:05
Dnes

Rusko přes noc zaútočilo na Selydove v Doněcké oblasti. Jsou nahlášeni čtyři zranění lidé.

6:02
Dnes

Dobré ráno, Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.

Evropa musí převzít odpovědnost za svou vlastní bezpečnost a nespoléhat se ve velké míře na podporu zemí, jako jsou USA, uvedl v textu Michel. Ten bude ve čtvrtek předsedat summitu EU, kde vedoucí představitelé čeká jednání o podpoře Ukrajiny, která již přes dva roky čelí ruské agresi.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

Zobrazit celý online

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa