Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hřibovo ultimátum pobouřilo Rakušana: „Nešťastné řešení,“ řekl k hrozbě zavření centra pro uprchlíky

Autor: for - 
13. května 2022
16:54

Praha se potýká s masivním přílivem uprchlíků, které už nemá kam ubytovat, podobně jsou na tom i jiné kraje. Některé regiony ještě kapacity mají a podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) by tam měla vláda začít pracovat na přerozdělování. Přišel dokonce i s ultimátem. Pokud se nezačně něco dít do úterý, uzavře asistenční centrum hlavního města. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) ale ultimáta nejsou řešením, jak řekl Blesk Zprávám. A vysvětlil, proč není přerozdělování tak jednoduché. 

Pražský primátor přišel s ultimátem na čtvrteční tiskové konferenci po jednání magistrátního krizového štábu. „S ohledem na naplnění kapacit města doporučuje krizový štáb uzavření KACPU v našem městě, pokud do úterý 17. května vláda ČR nezačne s přípravami relokačním mechanismu na základě krajského rozvrstvení kapacit ubytování, školství a lékařské péče,“ řekl Hřib.

Praha je podle Hřiba naprosto přeplněná, aktuálně je nejpalčivějším problémem přespávání stovek lidí na podlaze Hlavního nádraží. To uznává i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který byl pro vystavění stanového městečka. To vzniklo v Troji. Co ale Rakušan už tolik neuznává, je právě Hřibovo ultimátum

„Já s panem Hřibem o tom chci mluvit a myslím si, že ultimáta nejsou šťastnou metodou řešením problémů a ultimáta předávána přes média určitě ne,“ řekl Rakušan Blesk Zprávám v pátek během jednání Sněmovny, kde se řešila vládní strategie uprchlické krize.

Rakušan: Chápeme přehlcenou kapacitu, ale...

Rakušan Blesk Zprávám vysvětlil, že k přerozdělování navíc dávno dochází, jen toho prostě ne každý uprchlík využije. „Co se Prahy týče, my chápeme tu přehlcenou kapacitu. Informujeme i v rámci komunikace s ukrajinským velvyslancem, že je Praha plná, a upozorňujeme na to lidi, co přijíždí do ČR,“ uvedl vicepremiér. 

Pokud pak příchozí odmítne jiný region, vláda ČR jej nemůže nutit, aby Prahu opustil, jak dál zdůrazňuje Rakušan. „Povinně nahnat do autobusů je nejde, pohybujeme se v zákonných normách ochranné pomoci, která mimo jiné umožňuje lidem svobodný pohyb po zemi,“ vysvětlil Blesk Zprávám. A podobně pak mluvil i před poslanci při předkládání strategického plánu.

Rakušan na plénu také poznamenal, že se musí cílit na dobrovolné relokace a rozhodně nepomůže to, když se bude zavírat asistenční centrum. Blesk Zprávy oslovily i pražský magistrát, co by uzavření centra znamenalo, ten nás ale odkázal jen na čtvrteční tiskovou konferenci. „Ti lidé by byli přesměrováni na jiná centra a s ohledem na to jsem informoval ministra dopravy Kupku, zda by bylo možné je dopravit do center, které zůstaly v provozu,“ uvedl k tomuto tématu Hřib. 

Romští uprchlíci na Hlavním nádraží (12.5.2022) Romští uprchlíci na Hlavním nádraží (12.5.2022) | Blesk:Martin Přibyl

Co se týče reálných možností, které vláda má, podle Rakušana se budou příchozí primárně motivovat k tomu, aby dobrovolně putovali do jiných regionů. „Budeme vytvářet motivační faktory, jako možnosti ve školách, pracovní příležitosti a tyto informace budou uprchlíci dostávat,“ uvedl na dotaz Blesk Zpráv.  

Kritika vládního postupu ze strany opozice

Ve Sněmovně schytal Rakušan kritiku ze strany opozice. Podle ní není strategický plán řádně vypracovaný. Hnutí ANO se ptalo také na to, zdali se řeší to, kam přesně míří mimořádné dávky humanitární pomoci. Místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO) například namítala, že vláda měla s chystanými opatřeními přijít daleko dříve. Kritizovala absenci údajů, kde přesně se běženci nachází, jaké mají vzdělání a jaké mají profese, aby bylo možno je zapojit. 

Rakušan na to konto na plénu zmínil nově chystanou aplikaci HUMPL, která bude monitorovat počet uprchlíků po krajích, bude uvádět přesnější informace o pobytu a pohybu osob a o tom, zdali v kraji někdo pracuje či studuje. To by mělo pomoci se orientovat v krizi. Jak nedávno zmínili pro Blesk Zprávy i hejtmané, stávající data už pomáhají přípravám na září - je totiž například jasnější, o kolik míst se bude muset navýšit kapacita v některých školkách apod. 

Vláda se nicméně v úterý - tedy v den ultimáta - mimořádně sejde k večeru, aby uprchlickou krizi dál řešila. Není vyloučené, že vicepremiér požádá o prodloužení nouzového stavu. Nutno zde podotknout, že primátor Hřib zmínil, že mu stačí signál, že se situace opravdu řeší, a že chápe, že vše musí mít nějaký harmonogram. 

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa