Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Uprchlíci (nejen) z Ukrajiny: Rozmáhá se nešvar dávkové turistiky? Vždy riskujete grázla, míní Kuba

Autor: for - 
12. května 2022
05:00

Přijde do Česka, zařídí si ubytování, potřebné papíry a následně zažádá o 5 tisíc...a pak zas odejde. Tak vypadá tzv. dávková turistika, na kterou nyní upozorňují hejtmani s ministerstvem vnitra. Ačkoliv je podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) vydávání příspěvku pod kontrolou a žadatelé pod drobnohledem, hejtmani jsou mírně odlišného názoru. Podle nich se s odkazem na policejního prezidenta může dokonce jednat o organizovaný zločin. Pomoci s monitorováním falešných i pravých uprchlíků by měla nová aplikace, která bude zahrnovat i kapacity ubytování, škol i práce. Novinkou k potlačení podvodů budou i povinná razítka v pase z ukrajinských hranic. V řešení je i rychlejší potvrzení o tom, zdali nemá uprchlík dvojí občanství. 

Česká republika patří mezi státy, které se poměrně rychle sžily s uprchlickou krizí. Za pouhé dva a půl měsíce se povedlo do dočasné ochrany registrovat 335 tisíc lidí. Registrace navíc uprchlíkům otevírá přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, otevírá přístup do škol a na trh práce. ČR ukázala solidaritu i tím, že nabízí humanitární příspěvek ve výši 5 tisíc korun. Jak se ale nyní ukazuje, rychlost, s jakou jsme schopni člověka registrovat, ubytovat a „nadotovat“ se nám začíná vymstívat. Objevují se totiž hrozby tzv. dávkové turistiky.

Dávková turistika je podvodem. Velice zjednodušeně se člověk profiluje do válečného uprchlíka, nechá se ubytovat, zažádá o dávku a následně i s penězi zmizí z Česka pryč. „Pokud jde o tento problém posledních týdnů s nepřizpůsobivými. Nejsou to váleční uprchlíci, co přichází od bojů, ale nejspíše ze Zakarpatí, jak vychází podle indicií, které prezentoval ministr a naši partneři právě ze Zakarpatí,“ vysvětluje Blesk Zprávám hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). 

„Je to prostě věc, se kterou se potkáváme asi všichni - že sem přicházejí skupiny lidí, kteří ani nevyžadují, aby byli ubytování, a když už jsou, tak z toho ubytování odchází. A jak nás informoval i policejní prezident, tak se ukazuje, že to může být i organizovaná činnost,“ uvedl pro Blesk Zprávy také šéf Asociace krajů a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS). 

Kuba: Vždy riskujete grázla

O hrozbě organizovaného zločinu mluvil i Netolický. „Upozorňujeme na to a ukazuje se, že dávky mohou být zneužívány, a že jsou tu znaky organizovaného zločinu,“ zmínil. 

Podle Kuby může být situace způsobená i tím, že jsme se snažili co nejrychleji lidem pomoc. „To může svádět k tomu, aby toho někdo zneužíval a posílal sem lidi,“ dodává šéf Asociace krajů. „V každé činnosti, kterou zažíváme dnes a denně, se stane, že někdo někoho podvede. To není chyba vlády, ani nikoho jiného. Vždy se riskuje, že to nějaký grázl zneužije,“ konstatoval také Kuba. 

Přibližně sto žen a dětí se usadilo v blízkosti brněnského hlavního nádraží. Za dohledu primátorky Markéty Vaňkové je policisté a strážníci převáželi do židenické kasárny. Přibližně sto žen a dětí se usadilo v blízkosti brněnského hlavního nádraží. Za dohledu primátorky Markéty Vaňkové je policisté a strážníci převáželi do židenické kasárny. | Krimi Brno

Jurečka: Vždy to prověřujeme

Blesk Zprávy se zeptaly ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), zdali takové případy eviduje Úřad práce. Podle ministra „prokazatelně byli lidé, co žádali o dávku, ale byli odmítnuti, protože na ni nemají nárok“, a rozhodně to není tak, že by někdo „zamával ukrajinským pasem“ a dostal dávku. „Nárok má opravdu jen ten člověk, který je prověřený,“ podotknul. 

„Cizinec s dočasnou ochranou (vízem), který se zdržuje na území České republiky, může v měsíci, v němž mu vízum bylo uděleno, čerpat humanitární dávku (HUD). Pro občany Ukrajiny prchající před válkou to v praxi znamená, že pokud jim byla udělena dočasná ochrana, mohou si o tuto dávku požádat. Pokud žadatel ale nemá dočasnou ochranu, není splněna zákonná podmínka a nárok na dávku nevznikne. Jinak řečeno - ÚP ČR ji takovému žadateli v souladu s platnou legislativou neposkytne,“ doplňuje mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Podle Kuby ale rozhodně není vyloučeno, že se někomu povedlo humanitární dávku pobrat a následně utéci do jiné země. „To je samozřejmé, že se to mohlo stát. V tom počtu více jak 300 tisíc lidí,“ podotknul. Ostatně i sám ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uznal, že sice máme velký přehled o příchozích z Ukrajiny, méně ale víme o těch, co ze země odcházejí. Uprchlíci sice mají po registraci povinnost nahlásit, že Česko opouštějí, ne všichni tak ale podle ministra učiní.

 

Vedle toho se řeší problém romských uprchlíků a běženců s dvojím občanstvím. Řada z nich má například i maďarské občanství, čím jim nárok na dávku zaniká - to se ale dá mnohem lépe ohlídat, než to, že se člověk prokáže statusem uprchlíka, ale hned po „výplatě“ odejde. 

Pomůže razítko v pasu i nová aplikace?

Vláda už udělala několik kroků, jak se podobným zločinům bránit a jak zároveň přílišně nezatížit ty uprchlíky, kteří si pomoc opravdu zaslouží. Možnosti řešení probírali hejtmani i na úterní schůzce s ministrem vnitra. „Mělo by to být vyřešeno i tím, že budou lidé vázáni na potvrzení o ubytování v regionu,“ uvádí pro Blesk Zprávy hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (KOA).

Stěžejní je také provoz aplikace, která bude dopodrobna monitorovat situaci v krajích, městech i obcích s rozšířenou působností. Kulhánek zmiňuje, že bude aplikace ukazovat situaci s ubytováním, kapacity ve škole i v práci. Bude ukazovat i to, kdo z kraje odešel. Netolický je zase toho názoru, že by pomohl i jednotný dávkový systém napříč EU - jednotná částka by mohla případné podvodníky odradit. „Dávkový systém by mohl být i v naturáliích, nebo by se mohl počítat podle věku,“ dodává hejtman Pardubického kraje. 

Rakušan také informoval o tom, že se zpřísní kontroly pasů lidí přicházejících z Ukrajiny. Pro nárok na humanitární dávku bude muset mít žadatel razítko v pase o tom, že překročil ukrajinskou hranici. „To by mělo platit od příštího pondělí,“ řekl Blesku v pořadu Epicentrum. Rakušan také potvrdil, že se jedná o změnu z humanitární dávky na naturální .

Video  Rakušan: S romskými uprchlíky je velký problém! Budou třeba razítka a provizorní stany  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Co se týče pravých válečných uprchlíků z Ukrajiny, Rakušan zmínil, že s každým měsícem stoupá počet lidí, kteří tu budou chtít po válce zůstat. Po dvou až třech letech krize se podle ministra rozhodne zůstat i 50 % lidí. Poptali jsme se, zdali už mají hejtmani signály o tom, že u nich v kraji běženci zůstanou. 

Ano. S některými jsem se setkal, a z toho, co mám ve svých poznámkách, mi vyplývá, že zhruba polovina lidí tu chce nějakou dobu zůstat. Takže v Karlovarském kraji budeme mít nejspíše i nové obyvatele. Vnímáme to jako příležitost do budoucna, protože ti lidé se zapojí do pracovního procesu a jsou mezi nimi zdravotníci a lékaři,“ odpověděl Blesk Zprávám Kulhánek. Dodává, že zhruba 1500 lidí již našlo pracovní uplatnění. Především v průmyslových parcích, ve skladech, ve výrobě a ve službách.  

Netolický o množství možných nových občanů Česka nechtěl spekulovat. Zastavil se ale u pracovních příležitostech. Podle hejtmana hledají Ukrajinci různorodé profese, nyní jsou hlavně ve službách. Dodává také, že Pardubický kraj spustil aplikaci pro Ukrajince, kde si mohou - byť na strojovém překladu - sehnat nabídky k práci. 

12:42
Dnes

Toto jsou orientační odhady bojových ztrát Ruska k dnešnímu dni, uvedly Ozbrojené síly Ukrajiny.

11:22
Dnes
!

Královéhradecká policie s ukrajinskými kolegy zlikvidovala česko-ukrajinský gang falešných bankéřů, který je podezřelý ze stovek telefonických podvodů se škodou v desítkách milionů korun. V Česku a na Ukrajině policisté minulý týden zadrželi 40 lidí.

11:21
Dnes

K útoku ve Smolenské oblasti se dnes přihlásila ukrajinská tajná služba SBU. Zdroje médií uvedly, že firma Rosněfť přišla o dvě skladovací a čerpací základny, ve kterých se nacházelo 26.000 metrů krychlových paliva. Útok podle nich způsobil rozsáhlý požár, kvůli kterému se museli evakuovat zaměstnanci.

„Tato zařízení jsou a zůstanou našimi legitimními cíli,“ citovala agentura Reuters zdroje z SBU, podle kterých tato infrastruktura zajišťuje palivo pro ruskou armádu na Ukrajině.

Zobrazit celý online

vinnetouvi ( 24. července 2022 19:37 )

On prý to vykulený Ropušan skvěle zvládá, včera se pochválil, když ho znovuzvolili, místo aby putoval za mříže.

vinnetouvi ( 24. července 2022 19:36 )

Mám fotku, když sem přitáhli v únoru, víc dezertérů než "matek s dětmi", tak jim v Kongresovce dali obrovské množství krabiček cigár, pomalu se o ně porvali.

vinnetouvi ( 24. července 2022 19:34 )

O jednom takovém podvodníkovi jsem taky slyšel - romský tatík se stejným jménem si půjčil obrovský obnos na jméno svého slavného hodně vydělávajícího synka. Nechápu, co za blba v bance tohle může dopustit?

vinnetouvi ( 24. července 2022 19:32 )

Taky by mě zajímalo, kdo těm sexuchtivým jim platí mateřskou??

vinnetouvi ( 24. července 2022 19:29 )

Hlavně ať kontrolují policajti Čechy, jestli náhodou nesundávají žlutomodrý hadr, nebo co píší na sociálních sítích - a ukroši tady mezitím bezostyšně dojí sociální systém. Hodně by mě zajímalo, kdyby náhodou - cha cha - odhalili tyto podvodníky, jak by je potrestali. Samá aplikace, ministerstvo pro digitalizaci - a na tohle jsou tupí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa