Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Valentina a Irina popsaly zkázu města Izjum: Zmizelo z povrchu zemského!

Autor: rc - 
12. května 2022
19:11

Před vypuknutím války na Ukrajině město Izjum, které leží v Charkovské oblasti, překypovalo životem. Bydlelo tam 50 tisíc obyvatel. Nyní jsou z něj pouhé ruiny. Bývalá obyvatelka Valentina, která z města prchla poté, co jej obsadili ruští vojáci, uvedla, že věděla, že vojáci do města přijdou, jelikož je podle ní branou do Donbasu. Netušila ale, jaké peklo je čeká. Na město začaly padat bomby a lidé zničehonic zůstali bez vody a jídla odříznuti od okolního světa.

Ačkoliv zvěsti o možné válce kolovaly dlouho, Valentina z Izjumu nevěřila, že Rusko skutečně zaútočí. Nemohla tomu uvěřit ani v den, kdy k útoku skutečně došlo. 24. února brzy ráno jí telefonoval synovec Dmitrij, jenž bydlel v Charkově. Volal jí, aby jí popsal, co se ve městě děje. „Nejdřív jsem tomu nevěřila. Šla jsem na internet a viděla jsem, že válka opravdu začala. Ale ten den Izjum bombardován nebyl. Fungoval internet, šla i elektřina a tekla voda. Seděli jsme doma a online sledovali válku,“ popsala první chvíle bojů pro Pravda.com.ua  s tím, že si připadala, že se snad ani neválčí v její zemi.

Brána do Donbasu

Tušila ovšem, že Rusové přijdou i do jejího města. „Izjum je vlastně brána do Donbasu. Tak jsem si v první řadě vybrala peníze z bankomatu. Musela jsem stát dvě hodiny ve frontě,“ řekla. S manželem nakoupili zásoby jídla a ukryli se ve sklepě. Tři dny poté, co Rusko provedlo invazi, válka začala i v jejich městě. 2. března shodili Rusové bombu na rodinný dům, který se prý zbortil jako domeček z karet. Uvnitř zůstalo pohřbených osm lidí včetně dvou dětí.

V březnu Valentina navrhla, aby z města uprchli. Manželům začalo docházet jídlo, netekla voda, nefungovala elektřina a nešlo topení. Bombardování města pokračovalo. „Město se ocitlo v izolaci. Pak to začalo být hrozně děsivé,“ svěřila se Valentina s tím, že si uvědomili, že to jen tak neskončí. „Cítili jsme, že jsme sami. Zastupitelé města odešli a nechali lidi opuštěné. Nevěděli jsme, co dělat, kam utéci,“ řekla a dodala, že navíc nastaly mrazy.

Útěk do Polska

Po jedné mrazivé noci, ale vyšla ze sklepa a byla jí nabídnuta evakuace. Její manžel se rozhodl zůstat. „Chtěla jsem vzít manžela, ale kategoricky se odmítl nechat evakuovat. Rozhodla jsem se jít. Manžel nic nenamítal,“ řekla. Dostala se až do bezpečí do Polska. Co se stalo s manželem, ale neví. Nemluvila s ním už víc než měsíc. Valentina uprchla jen tak tak, jelikož po 13. březnu se město dostalo pod naprostou kontrolu Ruska a už se nedalo dostat ven. Možná cesta byla pouze přes les a řeku. Její bratranec se prý padl do ruského zajetí. Pracoval jako hasič. „Nebyl to voják, ale Rusové ho měli na seznamu a přišli za ním. Byl mučen a pak propuštěn. Teď nevím, co s ním je. Opravdu doufám, že je naživu,“ uzavřela.

Útěk do Ruska

Irině a jejím dvě dcerám Darině (21) a Karině (8) se podařilo odjet z Izjumu přes Rusko. „První dny byly relativně klidné, ale třetí se začalo střílet. Od té doby nebyl klidný ani jeden den. Slyšeli jsme ve dne i v noci ostřelování,“ popsala první dny bojů Irina. S dcerami utekly do sklepa k sousedům, kde zůstaly téměř měsíc. Nakonec se rozhodly, že utečou. Jídla si udělaly zásobu, a tak prý nehladověly. Jediné, co jim chybělo, byl přístup na internet a došel jim plyn. „Vařily jsme na ohni. Snažily jsme se i trochu pobavit – zpívaly jsme ukrajinské písničky, občas tančily,“ popsala chvíle v obležení. „Abychom odjely, přesunuly jsme se dočasně z jihu na sever města. K tomu jsme přešly most pro pěší. Dva dny jsme čekali s přáteli, než nás vyzvedlo auto. Centrum města tam vůbec nebylo – bylo vymazáno z povrchu zemského,“ popsala zkázu svého rodiště.

V Rusku rodina nezůstala. Rozhodla se s dcerami odjet do Turecka, kde má manžela. Na útěku se bála, že ji Rusové nepustí přes hranice. „Zeptali se nás na účel cesty do Ruska. Uvedly jsme kontakt na naši tetu z Rostova na Donu a řekly, že jsme turistky,“ popsala Irina přechod přes hranice. Když se dostaly do Ruska, začali plánovat odjezd. „Podařilo se nám koupit letenky do Jerevanu a z Jerevanu jsme letěly do Turecka,“ popsala strastiplnou cestu s tím, že její rodiče zůstali v Izjumu. Irina se bojí návratu na Ukrajinu, ale její starší dcera se prý chce vrátit. Ráda by dostudovala lékařskou fakultu v Charkově.

Ubytováváte doma uprchlíky nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR?

Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

22:23
Dnes

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
Dnes

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
Dnes

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

Video  Členové pluku Azov pomáhají evakuovat civilisty z ocelárny Azovstal v Mariupolu.  - Blesk TV, reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa