Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ošetřovatelé se snažili zachránit tisíce zvířat v ekoparku: Rusové je zastřelili!

Autor: pma - 
26. dubna 2022
18:57

V minulém týdnu Ekopark Feldman v ukrajinském Charkově na svém facebookovém profilu zveřejnil smutnou zprávu. O život přišli dva ošetřovatelé, které zastřelili ruští vojáci.

Chtěli jen chránit a krmit zvířata, přesto zaplatili životem. Ruští vojáci neměli slitování se dvěma ošetřovali v ukrajinském Ekoparku Feldman v Charkově. „Obdrželi jsme potvrzení, že dva naši zaměstnanci, kteří se ztratili začátkem března, zemřeli,“ sděluje na videu majitel ekoparku Oleksandr Feldman.

Když válka na Ukrajině koncem února začala, dva ošetřovatelé v ekoparku zůstali, aby mohli hlídat a krmit zvířata. 7. března se do parku vrátil zbytek zaměstnanců i s jeho majitelem, dva spolupracovníky ale nemohli najít. „Dlouho jsme je hledali, pomáhala nám i policie. Až do poslední chvíle jsme doufali, že se jim nic zlého nestalo a byli schopni přežít,“ popsal Feldman.

V minulém týdnu ředitel ekoparku ale dostal informaci, že těla dvou ošetřovatelů byla nalezena v zadní části parku. Podle důkazů byli pracovníci v místnosti zabarikádovaní a střelbě ruských okupantů se bránili. „Věříme, že ty zrůdy, které se toho dopustily, budou definitivně potrestány!“ dodal zdrcený majitel.

Ekopark Feldman je jeden z nejstarších na Ukrajině, založen byl už v roce 1895. Před válkou byl domovem téměř sedmi tisíc zvířat, včetně ohrožených druhů, a hrál zásadní roli v jejich ochraně. Během války přišel ale park dle odhadů o stovky živočichů a další kvůli nedostatku materiálu, jídla a vhodného zázemí budou muset ošetřovatelé zřejmě utratit.

Navzdory stále pokračujícímu ostřelování Charkova se ekopark snaží zvířata zachránit a dostat do bezpečí. Pro mnoho exemplářů byl zařízen převoz do jiných zoologických zahrad v zemi. Mimoto se snaží pracovníkům ekoparku pomáhat i místní obyvatelé, kteří nosí jim jídlo či zásoby zdravotnického materiálu.

19:23
Dnes

Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění dvou lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za personu non grata jednoho ruského diplomata.

18:43
Dnes

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.

„Nikdo je samozřejmě nebude svolávat a odvážet na Ukrajinu, to se nestane. Ale (tyto osoby je možné) omezit z hlediska sociálních dávek, pracovního povolení, dokladů. To jsou varianty, které slyším z polské strany,“ sdělil Kasčiúnas. Dodal, že zhodnotit, kolik Ukrajinců v branném věku pobývá v Litvě, je zatím těžké.

18:13
Dnes

Evropský parlament (EP) vyzval lídry Evropské unie a členské státy, aby důrazně čelili pokusům o ruské vměšování. Takovéto ruské snahy musí mít následky, stojí v dnes schválené rezoluci. Dokument výslovně zmiňuje server Voice of Europe, který česká vláda koncem března zařadila na sankční seznam, protože ho podle českých zpravodajců provozovali proruští podnikatelé s cílem ovlivnit evropské volby.

Europoslanci v rezoluci vyjádřili zděšení nad věrohodnými obviněními, že někteří jejich kolegové byli placeni za šíření ruské propagandy a podíleli se na činnosti Voice of Europe v době, kdy Rusko vede agresivní válku proti Ukrajině.

Zobrazit celý online

Video  Mariupol padl. Ruští hackeři útočí na Česko. A Harry urazil otce i bratra!  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

 

 

 

Video se připravuje ...
Další videa