Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nechutná taktika Rusů: Do domů i zahrad civilistů nastražili granáty!

Autor: rix, ČTK - 
18. dubna 2022
05:00

Ačkoli Rusové z mnoha oblastí Ukrajiny odtáhli, jelikož soustřeďují své síly na dobytí východu země, civilistům nechali v opuštěných oblastech nastražené bomby a granáty! Ti se teď u sebe doma doslova bojí otevřít lednici nebo šuplík. 

„Nechtěl jsem to ukazovat, ale musím. Rusové nastražují granáty v domech civilistů,“ zlobil se na twitteru James Vazquez. „Vytáhnou pojistku na granátu, vloží ho do sklenice a přivážou k rukojeti, takže když otevřete, vybuchne to,“ popsal nechutnou strategii. „Je to čiré zlo,“ dodal. 

V Kyjevské oblasti zase technik zneškodňoval bombu, která byla ukryta v nákupní tašce. Nastražená výbušnina jen čekala na to, až se do oblasti vrátí nevinní civilisté. „Když jsem byl ve službě, byli jsme cvičení nastražovat takové výbušniny,“ popsal na sociální síti pamětník Dietrich. „Teď už je to ale zakázané Ottawskou úmluvou z roku 1997,“ podotkl. 

Video  Bombu schovali i do nákupní tašky.  - Twitter
Video se připravuje ...

Situace na Ukrajině je mezitím stále napjatá. Na západě Ukrajiny zaútočili Rusové raketami dlouhého doletu. V Kyjevě byly zasaženy budovy továrny na výrobu obrněných vozidel. Ruská armáda přeskupuje a posiluje své jednotky, nejaktivnější je ve směru na města Doněck a Slobožanske na východě Ukrajiny.

Podle ukrajinského generálního štábu Rusko v bojích dosud přišlo o přibližně 20 100 vojáků, zničeno bylo 762 tanků, 1982 obrněných vozidel, 371 dělostřeleckých systémů, 163 letadel, 145 vrtulníků a osm lodí. Ke dnu šel i obří kolos - křižník Moskva. V Lysyčansku poškodili Rusové plynovod a ostřelovali i ropnou rafinerii. 

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa