Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jako od táty! Syn Johna Lennona zazpíval na podporu Ukrajiny legendární píseň Imagine

Autor: štt - 
12. dubna 2022
15:17

Julian Lennon (59), syn slavného britského hudebníka Johna Lennona (†40) z The Beatles, se rozhodl na podporu Ukrajiny vůbec poprvé zahrát předělávku slavného otcova hitu. Imagine nahrál John už v roce 1971, ale její zpráva o světě bez lidského utrpení zůstává nadále stejně silná.

Video  Použili Rusové chemickou zbraň? Exploze na Letišti v Praze! A Mynář staví další srub.  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

John Lennon jednu ze svých nejslavnějších písní nazpíval před více než půlstoletím. I kvůli kontextu války ve Vietnamu se píseň Imagine stala hymnou všech pacifistů snících o světě bez válečného krveprolití a jakékoliv tyranie. Julian, syn slavného hudebníka, se otcovu hudebnímu odkazu dlouho bránil. Jediná situace, která by jej přiměla zahrát slavnou píseň, by byla, dle jeho slov, konec světa.

Nakonec ale změnil názor, když poslední měsíc četl hrůzné zprávy o bezpráví v dobytých ukrajinských městech a viděl fotografie zubožených těl civilistů. „Je to nepředstavitelná tragédie a jako člověk a umělec jsem cítil povinnost reagovat tím nejvýznamnějším způsobem, jakého jsem byl schopen,“ uvedl na svém Twitteru a kanálu YouTube.

Předělávka Imagine vznikla na podporu sbírky #StandUpForUkraine, kterou zorganizovala nezisková organizace Global Citizen. Juliana Lennona v ní na kytaru doprovází Nuno Bettencourt, bývalý člen kapely Extreme a spolupracovník Janet Jackson, Rihanny nebo Dweezila Zappy.

Dle Juliana skladba vyjadřuje společnou touhu po celosvětovém míru. „Přeneseme se díky ní do prostoru, kde se láska a sounáležitost stávají naší realitou, i když jen na okamžik.“

13:03
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při příležitosti dnešního výročí havárie Černobylské jaderné elektrárny varoval před rizikem jaderného incidentu v důsledku ruské okupace Ukrajiny. V příspěvku na sociální síti X znovu upozornil zejména na situaci kolem Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny, kterou Rusko obsadilo na začátku své rozsáhlé invaze v únoru 2022.

12:15
Dnes

Největší hrozbou pro bezpečnost je ruský imperialismus, je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina ruské agresi ubránila. Po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártóem v Budapešti to řekl šéf české diplomacie Jan Lipavský. Szijjártó zopakoval postoj Maďarska, které napadené zemi nedodává zbraně.

10:43
Dnes

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před stupňujícími se ruskými útoky. Madrid však pošle baterii raket do systému Patriot. Informoval o tom dnes deník El País a agentura Reuters. Obě jihoevropské země byly v posledních dnech pod tlakem partnerů z Evropské unie, aby systémy Ukrajině poskytly.

Zobrazit celý online

 

Video se připravuje ...
Další videa