Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Nikdy na vás nezaútočíme,“ slibuje Ukrajině čínský diplomat. A co zbraně pro Putina?

Autor: tsv - 
17. března 2022
19:56

Čína se s postupující ruskou invazí začíná ke Kremlu alespoň podle některých zdrojů otáčet zády. Země, která původně neoponovala „speciální vojenské operaci“ na Ukrajině, nyní okupovanému státu veřejně vyjádřila podporu. Pekingský velvyslanec slíbil, že Čínská lidová republika na Ukrajinu nikdy nezaútočí, vychválil i tamní armádu a lid. Jeho výroky podpořil mluvčí čínské diplomacie, ten ale výslovně ani nevyloučil zásobování Ruska zbraněmi nebo odpuštění sankcí.

Pekingský velvyslanec Fan Sien-žung ve čtvrtek prohlásil, že Čína „na Ukrajinu nikdy nezaútočí“ a „bude respektovat cestu zvolenou Ukrajinci“. Republika podle jeho slov plánuje Ukrajinu podporovat také ekonomicky, během svého proslovu Fan vychválil „jednotu“ okupované země. Na státníkovy výroky upozornil server DailyMail.

6:38
Dnes

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

5:59
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku vězení. Devatenáctiletý Alexandr Sněžkov dostal šest let. Oba byli odsouzeni za nápis „Smrt režimu“, který namalovali na periferii sibiřského města Čita, uvedl na svém ruskojazyčném webu server BBC News s odvoláním na ochránce lidských práv, kteří proces sledovali.

Prokurátor požadoval pro Sněžkova sedm let a pro Lizunovovou pět let v trestanecké kolonii za to, že kromě zmíněného nápisu také informovali na sociálních sítích o „přímých protiválečných akcích“, zejména o podpalování vojenských správ.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

Zobrazit celý online

Zásobování Ruska Čína nevylučuje

Velvyslancův komentář veřejně odsouhlasil mluvčí čínského ministerstva zahraničních věcí Čao Li-ťien, čímž naznačil, že se Čína po třech týdnech válečného sporu definitivně rozhodla otočit se k Rusku zády. Podle zjištění amerických zpravodajských jednotek přitom o invazi předem věděla, ruského prezidenta Vladimira Putina žádala o odložení operace na dobu po skončení olympijských her.

Na dotaz, zda se Čína přidá k Západu a uvalí na Moskvu sankce, mluvčí neodpověděl. Před novináři ani do budoucna nevyloučil potenciální zásobování Ruska vojenskou technikou, i tak se ale jedná o dosud nejjasnější znamení čínské solidarity s Ukrajinou.

Čína původně Ruskou federaci podporovala. V souladu se zákazem slova válka, který nedávno vydala Státní duma, dokonce čínští státníci o invazi mluvili jako o „speciální vojenské operaci“. To se změnilo minulý týden, kdy ministr zahraničí Wang I odsoudil zabíjení civilistů a spor poprvé nazval válkou. 

Video  Zvěrstva spáchaná Rusy: Emotivní video ukazuje způsobené škody  - FB Volodymyr Zelenskyj
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa