Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Život bez šampaňského nebo drahých aut: Nové protiruské sankce dopadnou i na zlatou mládež

Autor: rix - 
17. března 2022
05:00

Průšvih pro ruské paničky a tamní zlatou mládež? Další vlna sankcí za ruskou invazi na Ukrajinu dopadne i na ně plnou vahou. Odpustit si budou muset drahé šampaňské, luxusní auta nebo přepychové oblečení. Seznam o devětadvaceti stranách Rusy pořádně zamrzí. 

„Stávkovat budeme pouze v případě, pokud zakáží dovoz drahého alkoholu a luxusního zboží,“ vysvětlovali mladí boháči na sociálních sítích. Zdá se, že právě přišla jejich chvíle. 

EU zakázala vývoz šampaňského, luxusních vozů, módního oblečení, drahé elektroniky a sportovního vybavení do Ruska v rámci nového kola sankcí vůči Moskvě za její válku na Ukrajině. V Úředním věstníku Evropské unie byl zveřejněn mnohostránkový seznam nyní zakázaného luxusního zboží. 

Nejenže si Rusové už nekoupí například vozy značky Rolls-Royce, ale zapomenout mohou i na luxusní pití Dom Perignon, ze kterého vyráběli molotovovy koktejly a vysmívali se tak trpícím Ukrajincům. 

Zákaz vývozu luxusního zboží z EU do Ruska byl snahou „zaútočit na elitu, oligarchy“ v Rusku, řekl novinářům představitel EU pod podmínkou anonymity. Sankce míří konkrétně na přední ruské oligarchy, nevyjímaje ani bývalého majitele fotbalového klubu FC Chelsea Romana Abramoviče. Podle úředníka EU má zakázané zboží hodnotu okolo 3,5 miliardy dolarů. 

„Chceme se zaměřit pouze na ty produkty, které budou luxusním zbožím, abychom nezasáhli obyčejného Rusa, který si chce koupit domácí spotřebiče,“ vysvětlil představitel EU podle deníku Daily Mail

Zakázán byl také vývoz uměleckých děl, starožitností, šperků včetně diamantů a perel, hodinek a hodin, předmětů z olovnatého křišťálu, porcelánového nádobí a drahých příborů, jakož i kvalitního nebo módního oblečení a sportovního vybavení, jako jsou lyžařské boty a jezdecká sedla.

9:40
24. 4. 2024

Ruské síly dosáhly postupu v šesti obcích v Donbasu na východě Ukrajiny, píše dnes agentura Unian s odvoláním na analytiky zpravodajského kanálu DeepState, blízkého ukrajinské armádě.

9:08
24. 4. 2024

Ruské rakety podle šéfa oblastní správy Oleha Syněhubova zranily v Charkově tři muže a tři ženy, a také rozbil stovky oken a poškodil 33 aut. Rusové k útoku podle gubernátora použili také klouzavé bomby. Výbuchy zahřměly rovněž v Oděse, kde v části města po zásazích ruských střel podle serveru BBC News vypadl elektrický proud. 

8:48
24. 4. 2024

Bezpilotní letoun zasáhl sklad ropy v ruské Smolenské oblasti. Propukl velký požár.

Kompletní online

Video  Válka na Ukrajině: bývalý tenista brání vlast, pomáhají i čeští sportovci  - iSport.tv
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa