Budovy jsou policie, město je má v bezplatné výpůjčce. V předešlých letech je město využívalo například k izolaci lidí bez přístřeší nakažených covidem. Nyní jsou ale prostory připravené pro uprchlíky.

„Je tam 208 lůžek a zatím sloužila na přespání jednu dvě noci, nyní by ale mohlo mít ubytování i dlouhodobější charakter. Primárně se chceme zaměřit na maminky s dětmi a případně seniory,“ řekla primátorka Markéta Vaňková.

V případě delšího pobytu chce město zajišťovat jedno teplé jídlo denně. „Dále mají možnost připravit si jídlo z potravin z potravinové banky. Jsou tam kuchyňky,“ poznamenala.

VIDEO: Strach Čechů z ruské invaze? Psycholog Dalibor Špok radí, jak odolávat úzkosti z války.

Video
Video se připravuje ...

Strach Čechů z ruské invaze? Psycholog Dalibor Špok radí, jak odolávat úzkosti z války Pavlína Horáková

Lidé se o ubytování dozvídají v asistenčním centru na výstavišti. V pavilonu B si kromě bydlení mohou vyřídit registraci nutnou do tří dnů od vstupu do ČR, také víza se zdravotním pojištěním a také mají možnost zaregistrovat se na úřad práce.

14:13
28. 4. 2024

Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

13:22
28. 4. 2024

„Polovina německých tanků, které zaútočily na Polsko v roce 1939, byla ve skutečnosti česká. Tedy - jestli Putin získá Ukrajinu, bude silnější. A tehdy budeme mít větší problém,“ varoval Sikorski před možným ruským ovládnutím ukrajinských průmyslových a vojenských kapacit. „Je lepší zastavit Putina na Ukrajině, 500 či 700 kilometrů na východ odtud,“ odpověděl na otázku, zda by mělo smysl poslat na Ukrajinu pozemní vojska.

12:33
28. 4. 2024

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

Kompletní online
Fotogalerie
106 fotografií