Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Dobrovolníci na hlavním nádraží v Praze: Nonstop pomáhají uprchlíkům z Ukrajiny

Autor: ČTK - 
3. března 2022
18:55

Na pražské hlavní nádraží denně přijíždějí stovky Ukrajinců, kteří prchají před válkou. Někteří z nich byli na cestě několik dnů. Na mnohé čekají jejich příbuzní či blízcí, kteří už v ČR delší dobu žijí. O ty, kteří nemají kam jít, se snaží hned po příjezdu postarat desítky dobrovolníků z několika neziskových organizací. Samostatně pak na nádraží působí i jednotlivci z Ukrajiny, kteří žijí v Česku a chtějí se do pomoci svým krajanům zapojit. 

Ve čtvrtek po poledni na hlavní nádraží dorazil vlak, který vypravil dopravce RegioJet a kterým přijelo sedm desítek uprchlíků. Mezi nimi byli i lidé z české obce Bohemka v Mykolajivské oblasti na jihu Ukrajiny. Na nástupišti na ně čekala pracovnice české Charity původem z Ukrajiny, která do ČR přišla v roce 2015. „Jsou to dvě rodiny, jedna se třemi dětmi, druhá – matka a dvě děti. Tatínka nepustili, staršího syna taky ne,“ řekla pracovnice Charity. „Získali trvalý pobyt a jedou do Červené nad Vltavou, mají tam zařízené ubytování,“ doplnila. Trvalý pobyt získali podle ní díky tomu, že mají české kořeny.

Někdo chce zůstat, někdo zase vrátit

Členové jedné rodiny pocházející z Mykolajivu řekli, že jsou na cestě tři dny. „První den jsme utíkali pěšky směrem do Bohemky," uvedla jedna z žen. Poté si pronajali auto, které je převezlo do Lvova. Z Česka mezitím pro ně vyjela jejich neteř, která je po cestě doprovázela. S sebou si vzali jen menší batohy a tašky s vodou, dokumenty a věcmi pro děti. V Česku by chtěli zůstat, mají tu už příbuzné.

Stejným spojem dorazila i Nasťa z Užhorodu, která přijela se sestrou, otcem a čtyřmi malými dětmi. Na cestě byli pět dní. Novinářům řekla, že v ČR nemá žádné příbuzné a po skončení válečného konfliktu by se chtěli na Ukrajinu vrátit. V Praze zřejmě budou bydlet na ubytovně, dodala.

Lidé, kteří prchají z Ukrajiny, ale do Česka přijíždějí i pravidelnými linkovými spoji. Byl to případ Halyny, která pochází ze Lvova, ale pracovala v Maďarsku. Do Prahy tedy dorazila vlakem z Budapešti. Prozradila, že situace na západě Ukrajiny zatím není tak vážná jako v jiných částech země. „Ale nevíme, co bude dál,“ poznamenala. Na Ukrajině má syna, který už také míří do Česka. „Jsem ráda, že jsem tady, ještě když tu bude syn, tak budu ráda,“ uvedla. V Česku má matku, takže má kde bydlet. Až skončí válka, ráda by se ale vrátila zpět na Ukrajinu.

Tuzemské dobrovolníky na hlavním nádraží koordinuje Organizace na pomoc uprchlíkům (OPU), zapojeny jsou i další organizace, pražský magistrát či iniciativa Hlavák. „Všichni naši dobrovolníci jsou rozmístěni všude po hlavním nádraží. Začíná to tím, že na peronech vyzvedávají přijíždějící z vlaků a směrují je do hlavní haly, kde máme stánek s dalšími informacemi a pomocí,“ řekl zástupce OPU Robert Netuka. Ve stánku lidem z Ukrajiny poskytují základní informace o vízech, zdravotním pojištění, jsou schopni jim zajistit i ubytování. Uprchlíci dostanou také zdarma SIM kartu a možnost pořídit si průkazové fotky. Z nádraží je dobrovolníci posílají do asistenčního centra, které je zatím v knihovně na Mariánském náměstí.

Nonstop pomoc

Dobrovolníci na hlavním nádraží fungují od víkendu, Netuka odhaduje, že za tu dobu tam dorazily jednotky tisíců uprchlíků. Od středy působí na místě nonstop. „Bohužel uprchlictví nemá své úřední hodiny, takže z toho důvodů to pokrýváme i přes noc,“ dodal Netuka.

Právě na to, že v prvních dnech nefungovala pomoc nonstop, si postěžoval Ukrajinec Ivan, který v Česku žije 25 let. V úterý přišel na nádraží a společně s kamarády od té doby postávají v hlavní hale s cedulkami v ukrajinštině a snaží se pomáhat svým krajanům. „Lidi potřebují informace, kde koupí lístek, ukázat číslo nástupiště... V úterý tu nebyla ani noha. Až dneska zřídili odpočívárnu v druhém patře,“ poznamenal kriticky.

Video se připravuje ...
Další videa