Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Putin válku prohraje, věří Lipavský. Ocenil odvahu demonstrujících Rusů

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
25. února 2022
10:33
Autor: ČTK, simao - 
25. února 2022
07:17

Krizový štáb ministerstva zahraničí se k situaci na Ukrajině napadené Ruskem opět sešel i v pátek. Ministr zahraničí Lipavský informoval o uzavření generálního konzulátu ve Lvově. Ocenil pokojný průběh demonstrací na podporu Ukrajiny v ČR, ale také Rusy, kteří vyšli do ulic vyjádřit nespokojenost s kroky Vladimira Putina a válkou. V Senátu následně Lipavský uvedl, že věří, že Putin válku, kterou nesmyslně rozpoutal, prohraje.

„Máme uzavřený zastupitelský úřad v Kyjevě a z bezpečnostních důvodů jsme uzavřeli i generální konzulát ve Lvově, nicméně snažíme se i v rámci těch stávajících možností sledovat ty jednotlivé případy, které na Ukrajině jsou. Naštěstí toho není mnoho,“ uvedl ministr zahraničí Lipavský. Ministerstvo zahraničí řeší jednotky případů přes telefonní kontakty či pomocí Polska.

Lipavský se dnes se zúčastní i jednání Senátu a poletí také do Bruselu na jednání šéfů diplomacií zemí EU, kteří by měli stvrdit unijní sankce vůči Rusku.

„Já vítám, že se plně postavila za územní celistvost, svrchovanost a nezávislost Ukrajiny. Sankce jsou bezprecedentní a Rusko těžce zasáhnou. ČR vystupovala pro maximální možnou míru sankcí a to je pozice, na které jsme se byli včera poměrně jednoduše schopni shodnout v rámci jednání Bezpečnostní rady státu,“ uvedl Lipavský.

Za ministerstvo pracuje na dalším snížení ruské zpravodajské přítomnosti v EU. Co se humanitární pomoci týče, vláda by dnes měla potvrdit uvolnění dalších prostředků ve výši 300 milionů korun.

„Chtěl bych opravdu ocenit vlnu solidarity s Ukrajinou, kterou vyjadřují čeští občané po celém Česku. Jsem rád, že to probíhá mírumilovně. Protiválečné demonstrace probíhají i v Ruské federaci. Ti lidé tím, že jdou na ulici, demonstrují proti Putinovi, proti válce na Ukrajině a proti těmto zvěrstvům, prokazují obrovskou odvahu,“ ocenil Rusy, kteří však následně často čelí policejní perzekuci.

Poznamenal, že z vlastní československé zkušenosti víme, jaký je vpád cizích vojsk na území vlastního státu a to nám velí stát na straně ukrajinských přátel.

Lipavský již dříve uvedl, že vláda neeviduje přímá rizika, která by nyní hrozila České republice. Česko učinilo již několik diplomatických kroků směrem k Rusku. Pozastavuje příjem vízových žádostí ruských občanů na všech zastupitelských úřadech s výjimkou humanitárních případů.

Česko též odvolalo souhlas s provozem generálních konzulátů Ruska v Karlových Varech a Brně a pozastavuje provoz českých generálních konzulátů v Petrohradě a Jekatěrinburgu.

Putin prohraje, věří ministr

V Senátu dnes Lipavský uvedl, že věří, že Putin válku prohraje. „Kreml se vrátil k imperiální rozpínavé politice SSSR, se kterou máme i my neblahé zkušenosti. Putin se rozhodl pro válku, chaos a utrpení – je to útok proti svobodě a demokracii a ruské vedení bude čelit následkům svých činů,“ poznamenal Lipavský.

„Jsem přesvědčen, že i díky jednotné pozici západu a odhodlání Ukrajinců bránit svou vlast a demokracii Vladimír Putin válku, kterou nesmyslně rozpoutal, prohraje,“ dodal ministr.

Video  Zmrazení víz pro Rusy i zavření konzulátů ve Varech a Brně. Fiala oznámil kroky proti Rusku.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa