Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Mrtvých uprchlíků bude víc,“ varuje Čech, který jim pomáhá do Evropy

Autor: simao, ČTK - 
9. srpna 2016
15:40

Počet uprchlíků, kteří se snaží dostat do Evropy, bude letos pravděpodobně nižší než v loňském roce. Více lidí ale na cestě zemře, upozorňuje Martin Rozumek, ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU).

Do Evropy se snaží přijít méně lidí, opačný trend je ale podle Martina Rozumka patrný, co se týká úmrtí lidí na moři. Loni na nebezpečné cestě zemřelo dle dat Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) 3700 lidí. Od začátku roku 2016 je mrtvých nebo pohřešovaných téměř 3200. „Příchozích bude pravděpodobně méně, ale mrtvých bude víc,“ soudí Rozumek.

Ze statistik UNHCR vyplývá, že se počet pohřešovaných nebo mrtvých za první pololetí letošního roku blíží celkovému počtu za rok 2015.

„Po uzavření dohody mezi Evropskou unií a Tureckem se počet příchozích do Evropy jednoznačně snížil,“ uvedl však Rozumek. Turecko se v této dohodě z letošního března zavázalo k tomu, že zastaví nekontrolovanou vlnu uprchlíků, kteří se přes moře snaží nelegálně dostat do Řecka.

Evropa na oplátku poskytne finanční pomoc, uvolnění víz a posun v přístupových rozhovorech. V souvislosti s politickým vývojem v Turecku – potlačeným pučem – však panují obavy, zda bude dohoda dodržována i v budoucnu.

Uprchlíci jsou stigmatizováni neprávem, míní Rozumek

Obavy jsou však spojené i se samotnými uprchlíky. Zvláště po nejrůznějších incidentech přímo v Evropě. Tento dopad uprchlické krize vnímá i Rozumek.

„Hodně změnila vnímání uprchlíků, kteří se najednou stávají v mnoha zemích postrachem, obavou – a domnívám se, že dost neprávem. Bohužel některé teroristické útoky měly spojitost s uprchlíky, ale jinak jsou běženci oběťmi Islámského státu (ISIS), jsou obětí války v Sýrii, do které Evropa vesele dodává zbraně. Myslím, že jsou neprávem stigmatizováni a směšováni s teroristy,“ připomíná Rozumek pro Aktuálně.cz.

Upozorňuje také na to, že na první pohled sice přichází do Evropy lidí méně, příčiny konfliktů se ale vůbec nemění. Podle Rozumka je také možné, že z Turecka se po nezdařilém puči a Erdoganových čistkách zvedne nová vlna uprchlíků, kteří budou chtít do Evropy. Na OPU se již prý obrací první Turci, kteří se bojí vrátit do Turecka. Dle Rozumka Turecko bezpečnou zemí rozhodně není.

Rozumek zároveň již neočekává stejnou situaci jako loni, kdy řada států ještě před zavřením balkánské cesty rezignovala na prověřování a registrování cizinců, a tak až do Německa proudily denně tisíce lidí.

Podle statistik UNHCR ještě letos v březnu přišlo přes moře do Evropy více lidí než za stejný měsíc v roce 2015. Od dubna se však situace obrátila a počet uprchlíků klesá v řádu desetitisíců.

Například loni v červenci UNHCR zaznamenalo 78 400 lidí, letos jich bylo 25 200. Rozumek poznamenal, že ubylo zejména těch, kteří připlouvali z Turecka do Řecka. „V případě Itálie se ta čísla mnoho nezměnila,“ řekl. Dodal, že zatímco z Turecka do Evropy přicházeli hlavně Afghánci, Iráčané a Syřané, do Itálie připlouvají lidé z afrických zemí, jako je Somálsko nebo Eritrea.