Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nový způsob přepravy uprchlíků: Luxusní jachty s profesionálními kapitány

Autor: ČTK, tmp - 
8. září 2016
06:37

Gangy pašeráků lidí v rostoucí míře najímají Ukrajince jako kapitány jachet a jiných luxusnějších lodí pro migranty, kteří jsou ochotni zaplatit za jednu osobu až 8 000 dolarů (192 000 korun), aby se bezpečně dostali do Evropy. Podle agentury Reuters to oznámila italská policie poté, co dva takovéto Ukrajince podezřelé z pašování lidí zadržela.

Policie oba muže ve věku 21 a 25 zatkla v úterý, když je přistihla, jak se snažili dostat na plachetnici ilegálně do Itálie 50 Pákistánců. Podle nejmenovaného policejního činitele to byl další takový incident z poslední doby s luxusním plavidlem, do nějž byli zapleteni profesionální ukrajinští námořníci. „Je to narůstající fenomén,“ dodal tento zdroj.

Itálie je jednou z bran do Evropy v nejhorší migrační krizi od druhé světové války. Podle statistik ministerstva vnitra se od začátku roku dostalo na italské břehy více než 93 000 běženců. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvádí, že na každých 42 takovýchto migrantů připadá jeden, který přijde o život.

Na luxus čtyřikrát tolik

V posledních letech však zločinecké bandy také nabízejí „luxusní cestu“ plavidly schopnými bezpečné plavby po moři, jejichž kapitány jsou kvalifikovaní námořníci, a to za cenu 6 000 až 8 000 dolarů za osobu. To je zhruba čtyřnásobek průměrné ceny za „normální převoz“.

Italská policie od loňska zadržela nejméně 65 osob ukrajinského původu podezřelých z pašování lidí. Ukrajinci zatčení v úterý řídili člun pod tureckou vlajkou a podle policistů vypluli z Turecka.

Vše o uprchlické krizi čtěte na Blesk.cz >>>

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi