Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Holčička hraje Britům na city. Jako uprchlice v klipu charity

Autor: mb - 
11. května 2016
21:25

Malá holčička prchá z Anglie kvůli válce. Nechybí topení v moři, náznaky sexuálního zneužívání ani ztráta rodiny. Takový je videoklip, který připravila lidskoprávní organizace Save the Children (Zachraňte děti). A který má nasměrovat pozornost Britů k uprchlické krizi.

Rychle se střídající záběry vyděšené dívky, kterou hladí neznámý ozbrojenec, výbuchy ve městě, střelba, zoufalé křiky tonoucích se lidí, srdceryvné rozloučení s matkou i záchrana malé uprchlice na písečném břehu. To všechno se vešlo ani ne do dvouminutového klipu organizace Save the Children.

Tvůrci klipu doufají, že imaginární vojenský konflikt na území Británie a prchající dítě přiblíží problémy uprchlíků Evropanům. Do Evropy dorazily loni statisíce dětských uprchlíků, mnozí z nich se následně ztratili. Charitativní pracovníci upozorňují na fakt, že se některé z dětí mohly stát oběťmi sexuálního zneužívání ze stran organizovaných gangů.

Dalším problémem je fakt, že mnozí utečenci tvrdí, že jsou nezletilí, přestože již dosáhli 18 let věku. Zjištění pravého věku dotyčných je následně otázkou měsíců, v extrémních případech i let.

Samotná organizace Save the Children doufá, že klip vyburcuje Evropany k větší solidaritě. „Vyzýváme k větší podpoře dětí v konfliktních zónách. Chceme novou dohodu pro uprchlíky, aby každé dítě mělo zajištěno vzdělání, ochranu a start v novém životě. Jestliže mezinárodní společenství nenabídne rodinám prchajícím před válkou a perzekucí bezpečnou a legální cestu (do Evropy), děti budou nadále riskovat nebezpečnou cestu,“ dožaduje se Tanya Steele z charity.

Organizace byla založena roku 1919 v Británii a jejím mottem je „Zachraňujeme dětské životy. Bojujeme za jejich práva. Pomáháme jim dosáhnout jejich potencionálu.“ Save the Children sice má dlouhou tradici, ale v poslední době se stala centrem několika skandálů.

Loni byla vykázána z Pákistánu pro podezření ze spolupráce se CIA. Očkovací program měl údajně sloužit jako krytí pro operace americké tajné služby. Save the Children nařčení odmítlo. V britských médiích se též loni probírala kauza dnes už bývalého šéfa Save the Children Justina Forsytha, který přiklepl zakázku na reklamu firmě, jenž patřila jeho bratrovi. Charita tenkrát vyplatila reklamní agentuře 730 tisíc GBP (skoro 25 milionů Kč), což bylo více, než kolik věnovala na boj s AIDS.