Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Drážďanech opět demonstrovaly tisíce příznivců hnutí Pegida

Autor: ČTK, sou - 
2. listopadu 2015
22:21

V centru Drážďan se na tradiční pondělní demonstraci hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) sešlo opět několik tisíc lidí. Oproti minulému týdnu jich ale podle serveru deníku Sächsische Zeitung výrazně ubylo.

Podle studentské organizace Durchgezählt, která se dlouhodobě věnuje odhadům účasti na masových akcích v Německu, přišlo na drážďanské náměstí Neumarkt asi 6000 až 8000 lidí. Před týdnem přitom proti vstřícné politice německé vlády vůči migrantům protestovalo v centru saské metropole asi 9500 až 11 tisíc příznivců hnutí Pegida.

K demonstrantům i tentokrát promluvil spoluzakladatel hnutí Lutz Bachmann. Ve svém projevu napadal především německá veřejnoprávní média, která podle něj manipulují se zpravodajstvím, ale i některé politiky. Například spolkového ministra spravedlnosti Heika Maase Bachmann přirovnal k nacistickému ministrovi propagandy Josephu Goebbelsovi. Z úst dalších řečníků zazněla mimo jiné výzva k odstoupení kancléřky Angely Merkelové.

Do ulic vyšli i odpůrci hnutí Pegida

Odpůrci hnutí Pegida se dnes sešli na výzvu hnutí s názvem Gepida (Iritovaní obyvatelé protestují proti nesnášenlivosti drážďanských outsiderů). Jejich počet organizace Durchgezählt odhadla na 800 až 1000. Na obě skupiny dohlíželo asi 500 policistů.

Asi 800 příznivců hnutí Pegida vyšlo dnes do ulic také v největším saském městě Lipsku. Protestu proti šíření nenávisti se tu zúčastnilo asi 600 lidí, odhadla organizace Durchgezählt.



Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi