Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Škoda, že nemáme koncentráky,“ znělo při protestu v Německu. Byl na něm i Úsvit

Autor: ČTK - 
21. října 2015
19:26

Německá prokuratura začala vyšetřovat řečníky z pondělní demonstrace hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida). Jeden z mluvčích totiž vyjádřil lítost nad tím, že v Německu nejsou žádné koncentrační tábory. Němečtí politici vyzývají, aby se o Pegidu začala zajímat kontrarozvědka, někteří dokonce mluví o zákazu hnutí. Protestu se účastnili i Češi.

Němec tureckého původu Akif Pirincci na pondělní demonstraci přednesl řeč, v níž se ostře vymezoval proti muslimům. Uzavřel ji výrokem: „Samozřejmě by byly i jiné možnosti, ale koncentrační tábory jsou v současnosti bohužel mimo provoz.“ Státní zastupitelství v Drážďanech nyní Pirincciho vyšetřuje pro podezření, že se dopustil štvaní proti skupině osob.

Pirincciho výrok je další v řadě extremistických projevů, které se v souvislosti s Pegidou objevily. Minulý týden přinesl jeden z příznivců hnutí na demonstraci maketu šibenice, na kterou vedle oprátky zavěsil i papíry se jmény kancléřky Angely Merkelové a vicekancléře Sigmara Gabriela. Předák Pegidy Lutz Bachmann v minulosti zveřejnil na internetu fotografie, na nichž byl nalíčen jako nacistický vůdce Adolf Hitler.

Je tohle ústavní?

Němečtí politici Pegidu kvůli těmto projevům odsuzují. Místopředseda vládní sociální demokracie (SPD) Ralf Stegner nyní vyzval kontrarozvědku, aby začala hnutí sledovat. „Úřad pro ochranu ústavy (BfV) by měl sledovat snahy o narušení ústavy. Za přezkoumání by stálo například to, zda pořadatelé demonstrací Pegidy jednají v souladu s ústavou,“ řekl deníku Die Welt. BfV plní funkci civilní kontrarozvědky a zaměřuje se především na projevy pravicového, levicového a islámského extremismu.

Poslanec za kancléřčinu Křesťanskodemokratickou unii (CDU) Ansgar Heveling dokonce navrhl, aby vláda hledala způsob, jak hnutí zakázat. Proti jeho návrhu se však postavili ministři vnitra Severního Porýní-Vestfálska a Bavorska, podle nichž je třeba chránit právo občanů na demonstrace. Odsoudili však nenávistné projevy na protestech, neboť podle nich pomáhají vyvolávat násilnosti v zemi.

Podle Úsvitu přátelská demonstrace

V Drážďanech v pondělí večer demonstrovalo asi 20 000 stoupenců Pegidy a podobný počet odpůrců hnutí, došlo i k potyčkám mezi oběma skupinami. Podle německých vládních i opozičních politiků se hnutí radikalizovalo a míra nenávisti na demonstraci překročila únosnou mez. Poslanci českého hnutí Úsvit, kteří se akce v Drážďanech účastnili, však tvrdí, že demonstrace Pegidy byla pokojná a přátelská.

Podle reprezentativního průzkumu drážďanské Technické univerzity má většina obyvatel saské metropole pro žadatele o azyl pochopení a má vůči nim kladný postoj. Zhruba 41 procent dotázaných podporuje otevřený přístup vůči migrantům.

„Rozpolcení tu je,“ připustil vedoucí zveřejněné studie Stefan Fehser v rozhovoru s agenturou DPA. Každý pátý respondent totiž projevil jasné odmítání žadatelů o azyl. Devětatřicet procent nebylo rozhodnuto, zda s přistěhovalci spíše sympatizují, nebo naopak. „Politika a občanská společnost se budou muset o tyto lidi postarat,“ zdůraznil Fehser.