Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tři roky od tragické smrti Petra Kellnera (†56): Dojemná vzpomínka blízkého přítele

Autor: man - 
27. března 2024
11:06

Dnes jsou tomu přesně tři roky, kdy tragicky zahynul podnikatel Petr Kellner (†56) při nehodě vrtulníku na Aljašce. Podle zjištění vyšetřovatelů měl vedoucí průvodce v krvi drogy, a mohl tak být pod vlivem přímo během nehody. Zapaluji svíčku, vzpomíná na něj dnes jeho bývalý kolega Vladimír Mlynář.

V březnu roku 2021 došlo na Aljašce k vážné nehodě vrtulníku. Při ní zemřel český miliardář Petr Kellner a čtyři další lidé. Jediným přeživším havárie byl bývalý reprezentant ve snowboardingu David Horváth. „Dnes jsou to tři roky. Zapaluju svíčku. A nejen dnes vzpomínám,“ napsal na sociální síť jeden z blízkých Kellnerových spolupracovníků a bývalý člen představenstva PPF Vladimír Mlynář.

Na dnešní datum zavzpomínala i Géraldine Larochaixová, vdova po Benjaminu Larochaixu, zakladateli amatérského snowboardového týmu PPF Team, který při nehodě také zemřel. 

Nejbohatší žena

Po smrti Kellnera převzala kontrolu nad obchodním impériem jeho manželka Renáta. Ta začátkem února poskytla rozhovor agentuře Bloomberg o fungování PPF a jejího náhlého převzetí. „První prioritou bylo zajistit stabilitu PPF a pak znovu začít rozvíjet podnikání,“ uvedla Kellnerová. „Uvědomila jsem si, že PPF je pro mě osobní záležitost a že mým úkolem je připravit naše děti na to, aby jednou mohly tu skupinu samy vést,“ dodala.

Firmu významně odklonila od Asie a její další pokračování zamířila na Západ. Vybrala si nového výkonného ředitele a rozešla se s některými blízkými spojenci svého tragicky zesnulého manžela. Teď je z Kellnerové nejbohatší žena ve střední Evropě. Podle agentury Bloomberg činí hodnota rodinného jmění zhruba 273 miliard korun.

Průvodce pod vlivem?

Americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB) nyní vydal koncem září závěrečnou zprávu o nehodě. V ní se mimo jiné uvádí, že vedoucí horský průvodce měl v krvi drogy a pravděpodobně byl pod vlivem přímo v době nehody. Při té narazil vrtulník do ledovce, když Kellner společně s několika dalšími lidmi na Aljašce podnikal adrenalinový sport heliskiing.

NTSB ve zprávě uvádí, že vedoucí průvodce (z dostupných informací není jasné, který z výše zmíněných to byl - poz. red.) měl v době nehody v těle kokain a amfetamin. „Vzhledem k hladinám drog naměřeným v krvi byl vedoucí lyžařský průvodce v době nehody pravděpodobně pod vlivem drog,“ stojí v závěrech vyšetřování. Druhý průvodce měl v těle stopové množství THC, v době nehody jej tato látka pravděpodobně neovlivňovala. THC může být v krvi naměřeno i několik dní po užití marihuany.

Americké vyšetřování

Úřad v textu upozornil, že ačkoli průvodci nejsou podle federálních leteckých předpisů považováni za členy posádky, během letu mají povinnost asistovat pilotům například při identifikaci nebezpečných míst, případně jim pomáhat při nástupech a výstupech. „Nicméně vyšetřováním nebylo možné zjistit, zda užití nelegálních drog hlavním průvodcem mělo vliv na havárii,“ píše se ve zprávě.

Společnost Tordrillo Mountain Lodge (TML), která organizovala tuto heliskiingovou výpravu, informovala, že má v příručce pro své zaměstnance z roku 2020 jasně uvedeno, že piloti ani průvodci nesmí být během heliskiingového výletu pod vlivem alkoholu nebo rekreačních drog. „Ačkoli není přesně stanoven postih za porušení tohoto pravidla, tyto přestupky nebudou brány na lehkou váhu, budou řešeny individuálně a mohou skončit ukončením pracovního poměru,“ píše se v zaměstnanecké příručce.

Video Jak zemřel Petr Kellner? I po roce jsou příčiny zřícení vrtulníku nejasné - Videohub
Video se připravuje ...

lucka čermáková ( 27. března 2024 19:16 )

Vždy si na něj vzpomenu na Jizerce. Chatu má přímo naproti

Jan Quinti ( 27. března 2024 18:58 )

Naivní spasitel který představoval poctivý podnikatel, kterého využili jako bílého koně, jakmile byl nepotřebný, najednou zemřel při procházce havarovaného letadla s mobilem když telefonoval... Buď jeho manželka nechala zabít ( mladší divočáček), nebo rozhodlo mocné gestapo z Prahy střelec dorážeč. Proto bych raději opustil český zločinecký stát, do svobodného světa.✍🐒

Uživatel_5707324 ( 27. března 2024 17:29 )

Smrt Petra Kellnera je dezinformace. Jak by se asi do té tramtárie dostal, když já v ten samý čas nesměl ani do sousedního okresu a mámě jsem vozil nákupy tajně přes lesy. Možná se na Aljašku dostal vodovodem, jako Kolumbus.

bullshit ( 27. března 2024 17:04 )

Jen se dojetím nerozplakat.
Pán s ostrými lokty jistě schopný, o tom žádná.
Mnoho lidí asi zase dojatých není.
Nechme ho v klidu odpočívat...
Věděl do čeho jde.

bullshit ( 27. března 2024 17:00 )

??? 😕

Zobrazit celou diskusi