Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další rošáda na ČT: Moderátor Kubal šéfredatorem zpravodajství! Zažil únos v Iráku i misi v USA

Aktualizováno -
27. října 2023
15:30
Autor: ČTK, vei - 
27. října 2023
12:38

Novým šéfredaktorem zpravodajství a publicistiky České televize bude dosavadní moderátor Událostí a vedoucí redaktor zahraniční redakce Michal Kubal, který v minulosti působil coby zahraniční zpravodaj v Iráku či v USA. Kubal vystřídá Petra Mrzenu, který od listopadu povede celou divizi zpravodajství po Zdeňkovi Šámalovi. Informoval o tom Newsroom ČT24 na sociální síti X. S povýšením Kubala pak souvisí i na další změny a novinky. Koho se týkají?

Kubal vystudoval Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. V ČT pracuje od roku 1999. V letech 2008 až 2012 byl zpravodajem České televize v USA.

Od ledna 2013 je opět vedoucím zahraniční redakce České televize a od ledna 2016 moderuje hlavní zpravodajskou relaci Události. Dosud zároveň působil jako zástupce šéfredaktora a měl na starosti řízení redakcí.

„Michal Kubal je výjimečná osobnost moderní české novinařiny. Prošel těžkými profesními výzvami a zkouškami v zahraničí i doma, ovládá kompletní škálu televizních dovedností, umí je předávat kolegům a je pevný v zásadách. Skvěle reprezentuje redakční hodnoty ČT: profesionalitu, poctivost a nestrannost. Proto bude šéfredaktorem,“ uvedl v tiskové zprávě Mrzena.

„Michal Kubal zůstane nadále moderátorem ČT. V jakém rozsahu a v jakých konkrétních pořadech se rozhodne v nejbližších dnech,“ dodal Mrzena pro Blesk Zprávy.

Zástupkyní šéfredaktora pro řízení diskusních pořadů se stane Martina Riebauerová. Dosud zastávala pozici vedoucí dramaturgyně pořadů Události, komentáře a Interview ČT24.

Za řízení reportážních pořadů bude nově z pozice zástupkyně šéfredaktora zodpovídat Aneta Snopová, která je jednou z tváří pořadu Reportéři ČT. Vedením všech domácích redakcí zpravodajství ČT bude pověřena coby zástupkyně šéfredaktora nynější vedoucí domácí redakce Edita Horáková Hardošová.

Všechny zahraniční aktivity, redakci i síť zahraničních zpravodajů povede zástupce šéfredaktora Martin Řezníček.

V roli producentů výroby, vysílání a digitálních produktů budou v čele divize stát Helena Veselá a František Lutonský. Veselá, nově zodpovědná za výrobu, působila dosud jako produkční. Dosavadní zástupce šéfredaktora Lutonský bude ve své nové funkci vedle programu a řízení vysílání ČT24 zodpovídat i za současné a chystané digitální a on-line produkty ČT24.

Video  Průvan v ČT: Nový ředitel Souček představil změny ve vedení televize.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Změny v divizi zpravodajství a publicistiky oznámil na konci září nastupující nový generální ředitel ČT Jan Souček. Šámala, který oznámil odchod ke konci září, nahradí dosavadní šéf ČT24 Mrzena.

Mrzena chce mimo jiné udržet vysoký zájem o zpravodajství a publicistiku a více zapojit do vysílání studia v Brně a Ostravě. V rámci ČT24 zavede živé kontinuální vysílání i v noci a nové formáty diskusí. Plánuje také padesátiprocentní zastoupení žen na všech úrovních.

ČT bude mít od listopadu čtyři nové ředitele divizí. Vedle Mrzeny v čele zpravodajství povede novou divizi digitálních služeb dosavadní ředitel vývoje programu a nových médií Jan Maxa, další novou divizi Obsah bude řídit Tereza Polachová a Korporátní služby bude mít na starosti místo Víta Koláře bývalý mluvčí Home Creditu Michal Fila. Kvůli strukturálním změnám v nejvyšším vedení musela Rada ČT schválit změnu statutu televize.

Kdo je Michal Kubal?

  • Novinář, reportér a moderátor Kubal je v současnosti v ČT vedoucím redaktorem zahraničního zpravodajství a moderátorem Událostí. Dosud zároveň působil jako zástupce šéfredaktora a měl na starosti řízení redakcí.
  • V České televizi Kubal pracuje od roku 1999. V širší známost vešel svým zpravodajstvím z válečných oblastí.
  • V roce 2003 byl jmenován vedoucím redaktorem zahraničního zpravodajství ČT, byl i vedoucím vydání hlavní zpravodajské relace Události. V letech 2008 až 2012 byl zpravodajem ČT v USA. Po návratu se stal opět vedoucím redaktorem zahraničního zpravodajství a od ledna 2016 moderátorem Událostí.
  • V roce 2003 byl Kubal s kameramanem Petrem Klímou jedinými českými novináři v Bagdádu dobývaném Američany.
  • V dubnu 2004 byl jedním z trojice českých novinářů, kteří byli uneseni v Iráku. Po pěti dnech vyjednávání byli propuštěni.
  • Kromě Iráku působil v řadě dalších zemí, například v Bosně a Hercegovině, Kosovu, Makedonii, Jugoslávii, Albánii, Afghánistánu, Pákistánu, Sýrii či na Ukrajině.
  • Kubal je spoluautorem knihy Válka v Iráku očima tří českých reportérů. Dále se, i jako režisér a scenárista, podílel na dokumentech Slovensko na křižovatce, V hlavní roli Gustáv Husák, V srdci Talibanu, Český zázrak v Bostonu, Dami a Ukrajina: tváře války. Jako herec se objevil v jednom z dílů seriálu Vyprávěj, sám sebe si zahrál v americkém snímku Spider-Man: Daleko od domova.
  • Kubal za svoji novinářskou práci získal řadu ocenění, mimo jiné Cenu Ferdinanda Peroutky 2003 či mimořádnou Novinářskou křepelku za odvahu a mimořádný zpravodajský výkon během války v Iráku (za rok 2002). V letech 2014 a 2022 získal Novinářskou cenu za informování o dění na Ukrajině.
  • Kubal se narodil 12. října 1976 ve Stodu u Plzně. Vystudoval Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy. Je ženatý, má čtyři děti.

Video  Nový šéf ČT Souček v Blesku: Jaká bude televize pod ním? Co vyšší poplatky a chystá se propouštět?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

zaka ( 29. října 2023 14:46 )

To tam bude tu svoji rebeku v Objektivu držet určitě a ona tam bude po Slovensky huntorit.

krapotkin ( 28. října 2023 11:17 )

To jenom tak vypadá. Okolo sebe má rudou ochranku.

krapotkin ( 28. října 2023 11:14 )

No a teď mu budeš přispívat na horentní plat z výpalného pro zbytečnou ČT.

krapotkin ( 27. října 2023 18:43 )

Pro nového exsoudruha ředitele je důvěryhodný, pro lidi už ne (jako fialovci). Neustále se dozvídáme, kdo v ČT povýšil (samozřejmě za vyyší plat), ale aby někoho vyhodili to ne. Proto se musíme nechat vydírat touto stanicí, i když na ni pro její prolhanost nekoukáme.

Stanislav Velecký ( 27. října 2023 17:40 )

To je ten co nás tak nadšeně informoval a předkládal kreslené důkazy o chemických zbraních v Iráku? Ukázalo se, že to byla lež. Takže důvěryhodnost velmi nízká !!

Zobrazit celou diskusi