Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Šokující obvinění Bartošova muže ze znásilnění a bossingu: Mlčení za půl milionu? Ministr promluvil

Autor: amb - 
16. září 2023
11:59

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) straníkům řekl, jaké má informace o nejnovější kauze, která se na jeho rezortu řeší a týká se znásilnění a bossingu. S advokátkou Lucií Hrdou, která údajně poškozenou ženu hájí, se neshoduje v zásadních detailech, jako je například půlmilionové odstupné. Informovaly o tom Seznam Zprávy. Bartoš případ předal policii a naznačil, že pracovnice mohla mít psychické problémy. 

Ivan Bartoš se v neveřejné části Pirátského fóra vyjádřil k další pirátské kauze, která se týká ředitele jeho kabinetu Matouše Vanči (31) a údajného bossingu a sexuálního násilí. Podle ministra jde o závažnou a citlivou záležitost, chce však zachovat presumpci neviny. Vanča je nyní na neplacené dovolené.

Nejmenovaná úřednice měla v létě rezort požádat o půlmilionové odstupné. Nátlak bývalých kolegů, který vykazoval známky bossingu, jí měl způsobit psychickou újmu. Výměnou za finanční částku měla být mlčenlivost, uvedl Bartoš podle zjištění Seznam Zpráv.

Žena, která nyní spolupracuje s advokátkou Lucií Hrdou, k tomu uvedla dva důvody. Zaprvé ji tlačili k odchodu kolegové, v jednu chvíli mělo na ženu křičet pět zaměstnanců, ať se „vrátí do blázince“, uvedly Hospodářské noviny. Pak se na ní měl dopustit sexuálního násilí spolupracovník, s nímž udržovala intimní kontakt. 

Na základě Bartošových informací byl případ sepsán a předán policii. Ministr odmítl vyplatit dotyčné peníze, považoval to prý za neetické. Nabízel zaměstnankyni zprostředkování odborné pomoci. Ta ho však požádala, aby se do toho nevměšoval a uvedla, že si musí sama ujasnit, co se vlastně stalo. Nyní prý poprvé změnila postoj.

Ministr dodal, že se mohla chovat problematicky. Prý si procházela osobními problémy, které nebyly spojené s jejím pracovištěm, promítaly se však do její práce. Uvedl, že jí nabídli podporu i snížení úvazku.

Tvrzení advokátka dotyčné odmítla. Advokátka Hrdá dodala, že neetické je chování zaměstnanců vůči její klientce. Mlčenlivost prý patří do standardního postupu. K dispozici má i nahrávky. Žádný oficiální zápis, o kterém Bartoš psal, naopak nepodepisovala.

Znásilnění se měl dopustit končící ředitel Bartošovy kanceláře Matouš Vanča. Ten přiznal, že s dotyčnou udržoval poměr už před jejím příchodem do rezortu, sexuální násilí však odmítl. Šlo prý o komplikovaný vztah a kvůli tomu ani nechtěl, aby šla žena pracovat na ministerstvo jako on. Situaci stejně jako Bartoš popsal na vnitrostranickém fóru.

Uvedl, že má písemnou, notářsky ověřenou omluvu inkriminované ženy, že ke znásilnění nedošlo, což Hrdá popřela. Bartoš o dokumentu věděl, ale neviděl ho a nebylo v jeho kompetenci dál pátrat. Vanča dodal, že se chystal z pozice odejít, aby nepošpinil úřad, trval však na nevině. Dotyčná mu podle jeho slov ještě telefonovala, že šlo jen o „léčky a hry“, jak se zbavit tlaku.

„Vystudoval herectví na Pražské konzervatoři, historii a religionistiku na FF UK a politologii a mezinárodní vztahy na FSV UK. Milovník pěší turistiky po českých luzích a hájích a všeho britského (kromě brexitu). Ústavověrný republikán,“ popisují Vanču Piráti. Také o něm píší, že má „vášeň pro systém a tabulky“.

Policie nadále prověřuje i kauzu exnáměstka na ministerstvu vnitra Lukáše Koláříka - na rozdíl od Vanči ženatého - jenž se však zapletl se svou asistentkou, kterou měl dle jejího líčení fyzicky napadnout. K potyčce mělo dojít po jedné z akcí ministerstva.

Video  Advokátka Hrdá o znásilnění dětí: Případy ke zvracení! Proč je hranice bezbrannosti 5 let špatně?  - Markéta Volfová/ Lukáš Červený
Video se připravuje ...

stoura ( 19. září 2023 15:53 )

Ta banda pod vedením toho strupatého jedince s mopem na kebuli ve vládě nemá co dělat!!!

Uživatel_5541614 ( 17. září 2023 02:14 )

Feťáci hrající si na “partu spravedlivých”. Ať táhnou z vlády

Uživatel_5541614 ( 17. září 2023 02:13 )

Hlavně, že řeší Blažka. Ať si zametou před vlastním prahem. Feťácká parta s dredama.

Jura Konečný ( 16. září 2023 23:19 )

Ti lidi od Pirátů mají celkem, statisticky vzato, větší účast na sexuálním nebo fyzickém násilí na ženách.

fuj.

feťáci a násilníci.

paralenka ( 16. září 2023 21:40 )

Konečně vím, co znamenalo jejich volební heslo: Pusťte nás na ně! Pomýleně jsem se domnívala, že na tehdejší politiky - a ejhle, ono šlo o puštění chlapů na ženské. Nojo, Piráti, nic z bukanýrských praktik jim není cizí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa