Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pavlovi (45) cestovka tvrdila, že na Rhodosu nic nehrozí: S dětmi pak prchal 9 km v žabkách

Autor: Kristýna Beránková, lig, BLK - 
28. července 2023
05:00

Nejdříve terasu v noci zasypal popel, ráno viděli dým, jako kdyby vybuchla sopka. Nejste v nebezpečí, ujišťovala Pavla delegátka. O pár hodin později museli s celou rodinou prchat před ohněm přímo z pláže.

Na rodinnou dovolenou s dětmi (7 a 9) přiletěl Pavel Eichler (45) před týdnem ve středu. Už v pátek v noci ale bylo jasné, že se něco děje. „Ve vzduchu byl kouř. Zmizela i světla kotvících lodí, která jsme předtím viděli, protože hotel stojí přímo u pláže,“ popisuje. Hned ráno zkontaktoval delegátku cestovní kanceláře, jež mu doslova napsala: „Vše je pod kontrolou. Nejste v ohrožení. Teď už je to skoro celé uhašené.“ Na recepci hotelu se ho také snažili uklidnit, přestože množství dýmu ve vzduchu zesilovalo.

SMS, kterou Pavlovi poslala delegátka z cestovní kanceláře. SMS, kterou Pavlovi poslala delegátka z cestovní kanceláře. | Pavel Eichler

„Řekl jsem ženě, že tomu nevěřím, a zabalili jsme si raději evakuační zavazadlo,“ vzpomíná. Jenže do pokoje už je nepustili. „Vyhnali nás na pláž a najednou byl všude dým. Lidé si namáčeli prostěradla a ručníky, aby mohli dýchat. Padal na nás popel. Šli jsme s obrovským davem, nikdo nevěděl kam, prostě pryč od toho kouře,“ vzpomíná.

Fantastičtí místní

„Nemám pocit, že je oheň pod kontrolou,“ poslal Pavel delegátce fotku. Pak už ztratili kontakt. Do evakuačního centra to bylo devět kilometrů. V horku, vzduchu prosyceném dýmem, na nohou plážové žabky… „Cestu jsme zvládli jenom díky místním lidem. Dávali nám vodu, někteří vyndali z domů hadice a stříkali, abychom se ochladili,“ popisuje.

Další evakuační místo zřídil pro své klienty hotel, v němž bydleli. Jenže i tam během noci dorazil dým. Přes jiný hotel na jihu ostrova se další den konečně dostali do města Rhodos autobusy, které obsluhovala řecká armáda. „Tehdy se nám konečně povedlo kontaktovat delegátku. Řekla nám, kam máme přijet, ale prý si to musíme zařídit sami. Zase nám pomohli místní. Když viděli, že máme malé děti, naložili nás do auta a odvezli,“ líčí Pavel, jenž dodává, že chápe, že situace na ostrově je extrémní.

Cestovní kancelář: Řekli nám to Řekové

„Delegáti postupovali podle informací, které nám poskytly místní úřady. I já sama jsem dostala v pátek zprávu, že požár bude nejpozději v sobotu pod kontrolou, pak se ale situace výrazně zhoršila,“ uvedla Lucie Bukovanská, mluvčí Blue Style. Zároveň prý pro klienty vypravili evakuační autobusy, ale řecká vláda už v tu dobu část ostrova uzavřela.

Počasí se zlepšilo

Na řeckém ostrově Rhodos bojují hasiči s požáry už jedenáctý den. Menší ohniska hoří u obcí Vati a Gennadi na jihovýchodě ostrova. Situace by se ale měla zlepšovat. Pomohlo i počasí, polevila rekordní vedra.

Video  Požáry na řeckém ostrově Rhodos: Evakuace turistů  - Reuters
Video se připravuje ...

Uživatel_973012 ( 28. července 2023 18:53 )

Delegátka dát přes hubu.

bizon_pepa ( 28. července 2023 18:14 )

Taky myslím, že by nebylo od věci používat mozek.

fesak2 ( 28. července 2023 17:03 )

A to je takový problém v kterém hotelu a letovisku se to stalo? Jestli Lindos nebo Faliraki? To je velký rozdíl. A taky ten úprk v žabkách?? Doufám, že nedostal pokutu jako někde.

Libuse311 ( 28. července 2023 16:13 )

neměl tam vůbec jezdit, si myslí že cestovka se o něj bude starat, měl se přezout a nemusel běžet v žabkách

verka1 ( 28. července 2023 11:54 )

Vrátí cestovka peníze? Vše má zdokumentováno jak to tam vypadalo, musel běžet v žabkách, nohy oteklé, puchýře, bez vody - dehydratace, špatně se dýchalo, štípání v očích od kouře... Blesk může potvrdit.
To na pokoji nechali všechny věci... doklady mají??

Zobrazit celou diskusi