Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kam s ojetými pneumatikami? Praha řeší vyřešené, systém už roky funguje!

Aktualizováno -
2. října 2023
06:00
Autor: Ivan D. Hladík - 
12. června 2023
06:00

Kam s vysloužilými pneumatikami? To si nejspíš řada řidičů řekne před nadcházející sezónou těch zimních. Jednou za čas řeší stejnou otázku motoristé nejen v metropoli, která se chlubí, že občanům zdarma zajistila služby sběrných dvorů. Zmiňovaný komfort ale dávno řeší zákon.

Už zase se pomalu plní diáře pneuservisů, zimní pneumatiky obuje i váš vůz ze zákona od 1. listopadu do 31. března. Máte ještě loňské nebo budete pořizovat nové? A kam se starými? Jejich odevzdání bývalo v městských sběrných dvorech zpoplatněno, to už neplatí. Pražský magistrát představil svoji „novinku“ v létě. „Cena se pohybovala dle typu v rozmezí 25 až 100 korun za kus u osobních pneumatik,“ upřesnil Michal Polák, poradce náměstkyně primátora Jany Komrskové (45, Piráti), která řekla: „Považuji to za správný krok zvyšující komfort Pražanů.“ Přitom od roku 2020 za likvidaci platí motoristé už při nákupu gumy, jako třeba u praček. Podobný „komfort“ v celém Česku tak lidé využívají již tři roky.

Pneumatika doslouží nejdéle za 10 let od data výroby. Stáří prozradí i DOT kód na boční straně gumy. Pneumatika doslouží nejdéle za 10 let od data výroby. Stáří prozradí i DOT kód na boční straně gumy. | Blesk

Máte je na dosah

„Dle zákona o výrobcích s ukončenou životností jsou za zpětný odběr odpovědní výrobci nebo dovozci,“ doplnila Blesku Lucie Ješátková za Ministerstvo životního prostředí (MŽP), jež samo doporučuje vyhledávač systému ELT Management Company Czech Republic www.eltma.cz. Ten najde zájemci nejbližší místo, kde může staré gumy odevzdat. Další místa a rady nabízí MŽP na webu www.mzp.cz/cz/odber_pneu. Jak se ale vyhnout vykukům, kteří přijetí gum odmítají či žádají poplatek?

Kam s nimi?

Kam mohou lidé zavézt vysloužilé pneumatiky, radí MŽP. „Mají v podstatě dvě možnosti. Především na místa zpětného odběru zřízená výrobci (individuálně nebo přes systém ELTMA). Pneumatiky mohou sbírat také osoby oprávněné podle zákona o odpadech. Místa zpětného odběru musí být viditelně označena a zpětný odběr musí probíhat zdarma, bez vázanosti na koupi nové pneu či jiné služby a nesmí nadměrně zatěžovat konečného uživatele. Místa musí být veřejně přístupná,“ řekla Ješátková.

Náklady jdou za výrobci

Ministerstvo připomíná, že výrobce pneumatik má povinnost na vlastní náklady zřídit nejméně jedno veřejné místo jejich zpětného odběru v každé obci s pověřeným obecním úřadem a v případě územně členěných statutárních měst a hlavního města Prahy v každém městském obvodě nebo městské části. „Místy zpětného odběru jsou obvykle pneuservisy, některé autoservisy a další zařízení (i obecní sběrné dvory). Za náklady jsou odpovědní výrobci, je tedy na nich, aby celý systém dostatečně financovali.“

Nevyhazujte je u cest, staré gumy od vás přijme označený sběrný dvůr, autoservis i pneuservis. Už jste si za to zaplatili. Nevyhazujte je u cest, staré gumy od vás přijme označený sběrný dvůr, autoservis i pneuservis. Už jste si za to zaplatili. | Blesk v AI Midjourney

Nenechte se ždímat!

Jak je to s nároky odběrného místa na platby? „Zpětný odběr je na určeném místě ze zákona bezplatný. Zákon uvádí, že nesmí být konečnému uživateli účtovány jakékoliv náklady či jiné platby, které přímo či nepřímo souvisejí s odběrem. Není ani vázán na nutnost nákupu nového zboží atd.,“ potvrzuje MŽP. Gumy se vracejí bez ráfků a nepoškozené barvou, chemikáliemi či třeba betonem. V případě odmítnutí převzetí by měl motorista dostat doklad s odůvodněním.

Druhý život pro gumy

Při zpracování se pak pneumatika dělí na ocelové kordy (vrstva z ocelového drátu), gumový granulát a textil. Odřené, ojeté, vysloužilé gumy pak ještě mohou udělat parádu na hřištích nebo třeba na nohou! Materiál se využívá například na výrobu tlumicích podložek na sportoviště, ale i čím dál oblíbenějších barefoot bot, tedy obuvi, ve které máte pocit, že obuv nemáte.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi