„Manželka kamaráda jela s půlročním dítětem k lékaři do Brna. Když pak přišla k autu, měla vypuštěné pneu,“ upozornil na twitteru Petr H. Takzvaným aktivistům bylo evidentně úplně jedno, že tím mladou ženou dostali do velkých problémů.

SUV jsou prý horší

Poškozených jsou desítky. „Nám se jich ozvalo přibližně dvacet. Všichni jsou z oblasti Brno-sever,“ uvedla mluvčí brněnských strážníků Markéta Skřivánková. „Zabýváme se tím i my,“ přiznal mluvčí policie Bohumil Malášek.

Samozvaní aktivisté se odvolávají na to, že SUV produkují více emisí a jsou nebezpečnější než jiná auta.

„Ty v*le vy jste banda de*ilů. Já vás u něčeho takovýho nachytat, tak vám vypustím duši taky, kre*éni. Tímhle lidi tak akorát nas*ráte,“ okomentoval naštvaný řidič počínání aktivistů na sociální síti, kde se se svým činem pochlubili.

Velká škoda

Dopravní experti mají jasno. Pokud řidič sedne za volant auta, kde jsou prázdné pneumatiky, hrozí problémy. „Jednak úplně zničí pneumatiky i ráfky. Škoda může dosáhnout i přes 100 tisíc u jednoho auta. Vůz pak navíc může blokovat průjezd například záchranářů. Ti se tak nemusí dostat k pacientovi včas. Je to šílený hazard,“ upozornil Igor Sirota z Ústředního automotoklubu.

Členové Tyre Extinguishers přidali řidičům na letáku rady a upozornění: „Určitě se bez svého palivožrouta obejdete, můžete jít pěšky, jet MHD, nebo nasednout na kolo. Řídíte hybridní vůz, nebo elektroauto. I tato auta znečišťují ovzduší, jsou nebezpečná a způsobují přetížení dopravy,“ uvedli vandalové na výstražném letáku.

Uhlíkovou stopu zvýšili

Hned několik poškozených nemělo pneumatiky jak nahustit, proto museli přivolat pomoc ze servisu. Čin Tyre Extinguishers tak ve městě uhlíkovou stopu naopak ještě zvýšil.

Tzv. aktivisté nijak nerozlišovali, zda auta mají objem motoru například 1,2 litru nebo 4 litry a jakou mají spotřebu. Tzv. palivožrouti, kterým vypouštěli pneumatiky, mají běžně spotřebu kolem 6 až 8 l/100 km. Jen opodál stojící Chrysler 300 C sedan, který běžně jezdí za 15 až 16 l/100 km, přitom vyvázl bez úhony.

VIDEO: V Praze pro změnu ekoaktivisté blokují magistrálu.

Video
Video se připravuje ...

Ekoaktivisté blokovali magistrálu. (10. března 2023) Aktu.cz

Fotogalerie
6 fotografií