Majitele aut parkujících na Praze 11 čekalo ve středu ráno nepříjemné překvapení. Někteří z nich našli svoje auto s propíchanými či prořezanými gumami. Bohužel nešlo jen o jednorázové pomatení smyslů nějakého vandala.

Rozsáhlé pole působnosti

Stejný problém se objevil i následující dny. Místní se se svým problémem svěřili v sousedské skupině na Facebooku, kde dali dohromady i seznam míst, kde k výtržnictví či zlomyslnostem dochází. Z něho vyplývá, že je problém opravdu rozsáhlý, po třech dnech seznam čítá více než pětadvacet ulic!

Více než 50 případů

Původně si jihoměstští mysleli, že jde o samozvaného ochránce spravedlnosti, první poškozená auta byla totiž špatně zaparkovaná. „U nás Stříbrského / Cyprichova / Novomestského to vesměs byla nevhodně zaparkovaná auta. Stání v křižovatce, ve druhé řadě, na žluté čáře nebo blízko přechodu. Ale vesměs co jsem slyšel, jde o dobře zaparkované vozy,“ napsal Jan J. To ostatně potvrdila i další diskutující

Manžel parkuje vždycky slušně, tady u nás to ani nijak nejde, aby auto pak nepřekáželo jiným,“ svěřila se Kristýna M., jejíž manžel našel také auto s propíchanými gumami.

Podle odhadů je v současné chvíli už více jak 50 podobných případů, proto začala jednat i radnice Prahy 11 a povolala na pomoc strážníky i policisty. „Policisté Místního oddělení Jižní Město i strážníci OŘ MP Praha 11 v reakci na náhlý zvýšený nárůst případů poškozování zaparkovaných vozidel neberou danou problematiku na lehkou váhu a vše vzájemně konzultují a řeší s odpovědnými zástupci obou policejních složek,“ napsala městská část na Facebook.

Policie přijala opatření, konkrétní být ale nechtějí

Že jsou policisté i strážníci v pozoru Blesku potvrdily i jejich mluvčí. „O problému samozřejmě víme, v dané věci se na nás několik místních obyvatel obrátilo. Vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o trestnou činnost, tak celou věc šetří státní policie. Městská policie přijala vlastní opatření, které po dohodě s kolegy z Policie ČR, nebudeme blíže specifikovat,“ sdělila mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Stejný postup potvrdila i mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová „Můžeme potvrdit, že jsme přijali několik oznámení tykajících se poškození pneumatik na území Prahy 11. Případy se intenzivně zabýváme a jsme v úzkém kontaktu s městskou částí Praha 11 a Městskou policií hl. m. Prahy. K přijatým opatřením se vám z taktických důvodů nebudeme vyjadřovat. Pachateli v případě dopadení a odsouzení hrozí za trestný čin poškození cizí věci až jeden rok za mřížemi,“ uvedla.

Jak pomoci?

K dopadení mohou pomoci i majitelé aut. „Policistům by pomohlo, pokud by provozovatelé automobilů nechávali zapnuté nahrávání u automobilových kamer odstavených vozidel, tedy za předpokladu, že nejsou vyjímatelné a nedisponují externím zdrojem (jinak je riziko vybití baterie a motivace pachatele k vloupání do jeho vozidla, za účelem následné krádeže této viditelné kamery),“ poprosila o spolupráci místní obyvatele městská část mluvčí Policie ČR.

Fotogalerie
5 fotografií