Jaromír P. před soudem stanul letos poté, co ho policie dopadla v USA, kde se 15 let skrýval před trestním stíháním. Podle státního zástupce Martina Susky je za to potřeba vyjádřit uznání policii ČR a útvarům, které se podílely na tom, že nakonec stanul před soudem. Za zločiny z 90. let byl již jednou odsouzen v nepřítomnosti na 13,5 roku, po dopadení ale požádal o nový proces. Všichni ostatní členové skupiny včetně Davida Berdycha si již své tresty odseděli.

Předseda senátu Jiří Wažik poznamenal, že Jaromír P. „vydělal“ na změně právní úpravy. „Ke snížení trestu došlo z toho důvodu, že byla prokázána nižší škoda. Hranice pro přísnější kvalifikaci byla 5 milionů, dnes je 10 milionů,“ řekl po vynesení rozsudku.

Odsouzený byl za podíl na přepadení obchodního domu OBI, vozu převážejícího peníze, přepadení podnikatele a podíl na únosu zlatníka, který při této akci nakonec přišel o život. Jaromír P. svou vinu nepopíral, ale odmítal, že by byl hlavou skupiny.

Divoká 90. léta

Počátky skupiny jsou spojené s proslulým podnikem Discoland Sylvie, kde se všichni seznámili, Jaromír P. tam nějakou dobu pracoval jako provozní a David Berdych tam dělal ochranku. Předseda senátu se v odůvodnění rozsudku zamýšlel nad tím, proč se vlastně Jaromír P. trestné činnosti dopouštěl. Obžalovaný u soudu sám dříve řekl, že měl vlastně peněz dost a nerozumí tomu, proč se tehdy pustil do kriminální činnosti.

Podle soudce to může souviset s určitým duchem doby 90. let, která byla plná příležitostí. „Možná to bylo dobou plnou nečekaných možností, kdy se bankovní úvěry dávaly de facto na dobré slovo a peníze doslova ležely na ulici,“ poznamenal. Dodal, že bylo tehdy zvykem něco, co si dnes těžko dokážeme představit. Bylo běžné nosit miliony korun v igelitových taškách, kterými se platilo za zboží, což podle něj i vyplynulo z dokazování. „V té době asi vznikl plán, jak si přilepšit,“ dodal.

Byl mozkem skupiny

Soud také shledal, že Jaromír P. byl tehdy vůdčí osobností pětičlenného gangu, což obžalovaný odmítal - tvrdil, že během některých loupeží například jen řídil auto a celkově svou roli ve skupině umenšoval.

Jako lídra ho ale označili ve svých výpovědích i někteří jeho spolupachatelé. „Popisovali ho jako mozek většiny operací, jako člověka, který měl vše vymyslet, rozdělit úkoly a ve finále si nešpinit ruce násilím na poškozených a pak rozdělovat zisky,“ zaznělo v odůvodnění. Předseda senátu se pozastavil nad tím, proč by pak dostával stejný podíl ze zisku z loupeží, pokud by fungoval jen třeba jako řidič. Podle předsedy senátu se také nenašly žádné důvody, proč by měl být trest mírnější. „Polehčující okolnosti nejsou téměř žádné,“ uvedl. To, že skutky páchal před 26 lety, je podle něj sice fakt, ale o polehčující okolnost se nejedná.

Jaromír P. změnil během nového soudného procesu svého obhájce, tento týden ho zastupoval známý advokát Tomáš Sokol. „Na první pohled je zřejmé, že mírný trest to není,“ řekl po skončení soudu.

Video
Video se připravuje ...

Policie dopadla posledního člena Berdychova gangu. Policie ČR

Fotogalerie
21 fotografií