Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zaplatit vodné a stočné bude náročné. Ceny stoupnou až o 30 procent

Aktualizováno -
3. listopadu 2022
16:29
Autor: T. Belica, V. Renovica, R. Fridrich - 
3. listopadu 2022
11:30

Chcete ušetřit? Sprchujte se ve fitku, velkou potřebu konejte v práci, po malé nesplachujte. Po skokovém zdražení snad úplně všeho totiž zasvěcení hlásí: Vodné a stočné bude v následujícím roce stát o 10 až 30 procent víc!

Původně vodárenské společnosti hrozily zdražením dokonce o 50 %. Pomohlo však, že byly zahrnuty do zastropování cen za energií. „Ten růst cen ve vodárenství nepostihne jenom energie. Bude ve všech dalších komoditách, počínaje stavebními pracemi, cenami chemie, bez které se nedá vyrábět pitná voda ani čistit ta odpadní. To znamená, že ten růst cen bude někde v intervalu 10 až 30 procent,“ řekl Blesku ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (SOVAK) Vilém Žák.

Běžná tříčlenná domácnost tak v závislosti na regionu a spotřebě může zaplatit o cca 3 tisíce ročně navíc. Žák dodává, že vodárenské společnosti po celý letošek nezdražovaly, byť měly důvod. „Vodárenství fungovalo protiinflačně a kompenzovalo růst cen jiných odvětví. Vodárny to prostě nesly na svých bedrech,“ tvrdí.

Na co spotřebováváme vodu. Na co spotřebováváme vodu. | abl

Kasírují naschvál?

Ekonom ale varuje, že ta skutečnost může mít i odvrácenou stranu. „Část problému je, že vodárenské společnosti mají v tom daném místě monopol. Vysoká cena jim může vyhovovat i poté, co jim klesnou náklady v souvislosti se zastropováním cen energií a snížení nákladů třeba nepromítnou do koncové ceny,“ řekl Blesku Štěpán Křeček, který je také poradcem premiéra. Upozorňuje však také, že často vodárny dodávají jen studenou vodu, největší energetický výdej, což je ohřev, leží na teplárnách a až to výrazně ovlivňuje cenotvorbu.

Plzeňákům, těm je hej!

Redakce Blesku obeslala společnosti zajišťující vodu ve velkých městech Čech a Moravy. Většina z nich odpověděla, že se teprve rozhoduje o nové cenotvorbě. „Jsme uprostřed jednání s vlastníkem infrastruktury, takže jestli voda zdraží a případně o kolik, bude známo ke konci listopadu,“ řekla Blesku Andrea Rabasová, mluvčí Středočeských vodáren. „V tuto chvíli ještě ceny pro rok 2023 nejsou stanoveny. Budou výsledkem jednání s vlastníky vodovodů a kanalizací – městy a obcemi – a budou probíhat v listopadu,“ napsala také mluvčí Moravské vodárenské Markéta Bártová.

Jak rostly ceny vody. Jak rostly ceny vody. | abl

To v Plzni mají „pohodu“, vše má pod kontrolou magistrát a rozhoduje politicky. „Stoprocentním akcionářem společnosti VODÁRNA PLZEŇ, a. s., je město Plzeň, které sdělilo, že vodné a stočné v Plzni pro rok 2023 nechce zdražovat,“ informovali Blesk. Menší štěstí mají v Praze. „Rada hl. m. Prahy i Zastupitelstvo hl. m. Prahy na začátku letošního roku schválily střednědobý investiční plán do vodohospodářské infrastruktury, který mimo jiné počítá i se zvyšováním ceny vodného a stočného o dva procentní body nad celoroční míru inflace. Proto předpokládáme, že cena vodného a stočného od 1. ledna 2023 stoupne v Praze o cca 18,5 procenta,“ řekl Tomáš Mrázek, mluvčí Pražských vodáren a kanalizací.

89, tolik litrů je průměrná denní spotřeba vody na osobu.

Video  Epicentrum: Lukáš Kovanda o zdražování a hrozbě propuštění  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

kaonkl ( 4. listopadu 2022 02:27 )

Prý "po malé nesplachujte". Tak tohle dělávala moje stará babička za mých mladých let a ráno jít na záchod bylo pak jak vkročit do prasečího chlívku, stejný štiplavý zápach. O tom, jak skvěle to vytvářelo močový kámen na záchodové míse, netřeba mluvit.
Jak dlouho ještě si čeští občan nechá kálet na hlavu, než tomuhle svinčíku udělá přítrž ? K tak extrémním zdražování v mnohých odvětcích a službách není důvod, jen se využívá příležitost.
Je čas na novou revoluci - doslova.

hejhej ( 3. listopadu 2022 21:47 )

Díky Fialové odporné slepené vládě se vracíme rychle o 100 roků zpět. Hlavně, že sobě přidávají desetisíce a rozšiřují přebujelý administrativní aparát na vládě i ministerstvech.

dynaty ( 3. listopadu 2022 20:43 )

opakuje, je to stále dokola

dynaty ( 3. listopadu 2022 20:42 )

taky mi to není jasné

dynaty ( 3. listopadu 2022 20:39 )

Zobrazit celou diskusi