Když se vše podaří podle plánu, tak do večera budou pokračovat zemní práce a večer začnou montážní práce. Ty skončí ráno okolo 08:00 a následně začneme vodovodní řad napouštět vodou," řekl tiskový mluvčí PVK Tomáš Mrázek ve středu po poledni.

Praha 13 pak ve čtvrtek ráno informovala, že pracovníci s výměnou vodovodních řadů v hloubce 6 metrů a o délce 12 metrů skončili kolem 3:30 ráno. „Hned poté bylo zahájeno napouštění a proplachování vodovodního řadu. Následuje provádění rozborů vzorků pitné vody. V případě, že rozbory vody vyhoví, bude pravděpodobně dopoledne 31. 3. 2022 postupně obnovena její dodávka,“ uvedla městská část.

Příčinou havárie potrubí o průměrech 800 a 600 milimetrů byla zřejmě únava materiálu. První z nich pochází z roku 1982 a druhé z roku 1989.

K havárii na vodovodních řadech došlo u vodojemu Kopanina v Líšnické ulici došlo ve středu v podvečerních hodinách. PVK řešily náhradní zásobování pitnou vodou. „Nasadili jsme veškeré dostupné kapacity,“ zdůraznil mluvčí.

Kvůli rozsahu havárie si musely PVK ve středu půjčit tři cisterny od kladenských vodáren a další měly domluveny z Teplic. Pražští hasiči vodárnám poskytli dalších šest cisteren, které rozvážely pouze užitkovou vodu. 

Zavřené školy a školky

Městská část Prahy 13 oznámila na svých internetových stránkách, že omezit provoz musejí kvůli havárii některé školy. Ty, co se ocitly bez vody, vyhlásily ředitelské volno. „Mateřské školy se budeme snažit udržet v omezeném režimu v provozu,“ uvedli zástupci Prahy 13. Obyvatelům doporučuje sledovat informace z jednotlivých škol i školek na jejich webových stránkách. Náhradní zásobování bude zajištěno podle dostupných kapacit.

Kvůli havárii zůstane zavřený i úřad v Praze-Řeporyjích, informoval na facebooku starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). „Z důvodu havárie vody a nepříznivé prognózy PVK jsme nuceni na jeden den (středa) uzavřít naše školská zařízení, o čemž právě všemi prostředky informujeme rodiče. Zdůrazňuji, že u skolky jsme v krátkém čase hledali způsob, jak zajistit omezený provoz školky. Obě školská zařízení, mateřská a základní škola, však musíme zítra (ve středu) odstavit z provozu, stejně jako úřad městské části,“ napsal.

Video
Video se připravuje ...

V pražských Stodůlkách došlo k havárii vody. (30. března 2022) David Malík

Fotogalerie
29 fotografií