Server uvedl, že Kuželová, která figuruje na 47. místě pražské kandidátky hnutí STAN do zářijových voleb, uzavřela smlouvu na poradenství s TCP v roce 2020. Zároveň přes své společnosti nebo jako fyzická osoba darovala od roku 2019 statisíce korun TOP 09 a STAN.

Chabr uvedl, že na základě informace z médií požádal o svolání dozorčí rady TCP. „Prověří smlouvu mezi TCP a paní Kuželovou a skutečnosti týkající se obsahu práce a výstupu plnění pro společnost. Vznesená podezření považuji za závažná a je třeba, aby vše bylo prošetřeno a vysvětleno,“ uvedl.

Podobně se vyjádřil Hřib. „Celou záležitost předám k prověření pirátským zástupcům v dozorčí radě TCP. Městské firmy by se měly snažit vyhnout situaci, kdy jim fakturuje podnikatelský subjekt sponzorující politickou stranu, která je přímo odpovědná za řízení této společnosti,“ sdělil. Dodal, že na magistrátu se připravuje digitalizace zadávacích řízení, která bude obsahovat kontrolní mechanismy bránící podobným situacím.

Kuželová: Svoje příjmy mohu doložit

Kuželová souvislost mezi prací pro TCP a dary stranám odmítla. „S firmou TCP jsem spolupracovala již od roku 2019 v rámci práce pro radního (Chabra), nicméně poté práce pro TCP přibylo natolik i mimo zadání radního, že bylo vhodné tuto práci zasmluvnit,“ sdělila ČTK. Dodala, že práce spočívala v psaní tiskových zpráv a PR článků, zajišťování tiskových konferencí, komunikaci s novináři, komunikaci s podnikateli na náplavkách nebo krizové komunikaci například při hrozících povodních nebo pandemii covidu-19.

Dary stranám se podle Kuželové vztahovaly k volebním projektům, tedy ke Spojeným silám pro Prahu v roce 2018, ke Spolu letos a k PirSTAN loni. „Rozhodně odmítám, že bych dostala zakázku v městské firmě, a poté si v průměru po dvacetitisících tyto dary vracela zpět,“ uvedla s tím, že například dar 460 000 korun dala v roce 2019 a smlouvu s TCP uzavřela na konci dubna 2020. „Časově tato spekulace neodpovídá. Peníze jsem řádně vydělala podnikatelskou činností a zdanila, rovněž jsem v tomto období prodala byt v Praze. Svoje příjmy mohu bez problému doložit,“ uvedla.