Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Řidiči, pozor: Poslední možnost, kdy natankovat benzin levněji. Od soboty skokově zdraží

Autor: kon - 
30. září 2022
07:49

Natankujte, od zítra benzin zase zdraží. Průměrná cena Naturalu 95 klesla pod úroveň ceny prvního dne války na Ukrajině, teď zase podle všeho vyletí. Dnes totiž končí snížená spotřební daň, jedno z opatření vlády Petra Fialy (58, ODS) proti zdražování.

Nižší spotřební daň začala na přechodnou dobu platit od 1. června. Místo 12,84 Kč za litr se odvádělo jen 11,34 Kč, tedy o 1,50 Kč méně. Tehdy na mnoha pumpách klesla cena téměř ze dne na den o 1,80 Kč (díky proměnnému DPH).

Od zítra bude zase po staru. „Ve chvíli, kdy se zlevňovalo, tak se to rychle přeneslo do koncových cen. Když jde ale o zdražení, tak se to přenese ještě rychleji. Řidiči by si měli rychle natankovat,“ říká Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS.

Podle Petra Ondry ze sítě čerpacích stanic TANK ONO, která se zaměřuje na velký obrat a nízkou cenu, se prý hned v sobotu ale nezdraží. „Nevím jak ostatní, ale my si naplníme zásobníky a ještě v neděli bychom měli jet za sníženou cenu,“ řekl Blesku Ondra.

Podle Křečka to bude ale ojedinělé. „Seriózní pumpaři k doprodání zásob budou přihlížet. Jak jsme ale už viděli, mnoho takových jich není. Budou z toho chtít profitovat,“ myslí si Křeček.

Jak je to s naftou?

Snížená spotřební daň na naftu zůstává až do konce roku. Stále tedy platí, že je 8,45 Kč na litr a na cenu 9,95 Kč se vrátí až od 1. ledna.

Kdy se zase vrátí?

Cena benzinu klesla za poslední měsíc o 3 koruny. „Je to v důsledku pádu ceny ropy,“ vysvětluje Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. I když teď cena skokově vzroste, zase by podle něj měla klesnout. „Nejprve zdraží asi o korunu a pak se v polovině října vrátí na nynější cenu,“ myslí si Kovanda. „Návrat na nynější cenu bude trvat asi čtyři až pět týdnů,“ odhaduje naopak Křeček.

Video  Pohonné hmoty a jejich zdražování v reakci na Ukrajinu  - Videohub
Video se připravuje ...

Prema M ( 1. října 2022 16:48 )

Proti vodíku nic nemám, jen jaksi jeho infrastruktura je na bodu 0. Spousta lidí k elektroautu má i svůj solární systém na střeše takže tyto bych jako idioty nenazval.

Gazoo ( 1. října 2022 11:27 )

Blesk jako hrom

Gazoo ( 1. října 2022 11:24 )

Tak každý neni socka jako ty ;-)

MS-sport ( 30. září 2022 18:57 )

Rozumný člověk si dnes otevřel šampaňské.

karel medak ( 30. září 2022 16:02 )

moji milí přátelé - Elektrické autíčko si při cenách současných a budoucích koupí leda ID-IOT na elektřinu byly vždy Tramvaje a trolejbusy a na baterky jsem míval leda tak hračky píši to zde již mnoho let - palivo BUDOUCNOSTI je všudypřítomný VODÍK a vodíkové auto - tedy na jeho pohon si koupím milerád, protože vytvoří jen páru... a nebuďte za HLUPÁKY a nenechte se zviklat Elektro ZLOČINEM a jeho nesmyslně nestoudnou nejen propagandou ale hlavně Eko zátěží při jejích výrobě a hlavně recyklací s uskladněním odpadu !

Zobrazit celou diskusi