Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Země živitelka s Bleskem začala: Zeman poslal jasný vzkaz vládě, Nekula děkoval za počasí

Aktualizováno -
25. srpna 2022
12:33
Autor: ČTK, trm - 
25. srpna 2022
07:29

V Českých Budějovicích začala mezinárodní agrosalon Země živitelka. Na 48. ročníku se představí přes 600 vystavovatelů, podobně jako před covidem. Organizátoři chtějí při výstavě zdůraznit, jak čeští zemědělci, rybáři i lesníci pečují o krajinu. Připomenou i kvalitu českých potravin. Jedním z hlavních partnerů je deník Blesk. Zahájení na výstavišti se zúčastní i prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou a premiér Petr Fiala (ODS). Do jižních Čech dorazil i exprezident Václav Klaus. Sledujte přímý přenos.

Na zahájení tradiční akce dorazila řada politiků, na úvod zazněla česká státní hymna. Prezident Miloš Zeman, který se kvůli neuropatii dolních končetin, pohybuje na vozíku, při ní povstal.  

Následně se zdravil s lidmi. Od jednoho příznivce dostal cibuli. "To je cibule, to ještě poznám," vtipkoval prezident, který do Budějovic přijel i s manželkou Ivanou. První delší zastávku absolvoval v pavilonu ministerstva zemědělství. "Měl nějaké škvarky, nějaké řízečky, asi všechno to, co má prezident rád," řekl ČTK předseda představenstva budějovického výstaviště Mojmír Severin.

Další, téměř hodinové setkání, strávil v pavilonu Potravinářské komory. Povídal si hlavně s Klausem a Teplým. "První dojem (ze setkání s prezidentem) je, že medicína umí zázraky. Druhý dojem: vidí situaci velmi vážnou. Ptal se mě na čísla, já jsem nelhal, nezaplatíme v lednu elektřinu, nebudu na to mít," řekl ČTK Teplý.

Zeman k vládě: Zastropujte ceny

V projevu vyzval k zastropování cen energií na evropské úrovni.  O krocích EU chce jednat vláda v rámci předsednictví. Podle Zemana je nebezpečné a škodlivé nedělat nic. Ceny energií jsou nyní na rekordní výši.

Podstatným faktorem zvyšování cen energií je podle prezidenta zelený fanatismus, povolenky na emise se na růstu cen podílejí minimálně dvaceti procenty, uvedl. Zmínil zákon o cenách, který obsahuje i možnost jejich usměrňování. „Přimlouvám se o zastropování cen na celoevropské nebo i národní úrovni,“ uvedl.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) zvažuje kvůli situaci svolání mimořádné evropské rady pro energetiku. Podle Síkely jde o celoevropský problém, mělo by se tak najít celoevropské řešení. Uvedl, že jedním z možných řešení by bylo i stanovení maximální výše ceny energií. „Pokud bychom se rozhodli jako Evropská unie jít touto cestou,... tak Česká republika by byla určitě jedna z těch zemí, která by to podpořila,“ uvedl Síkela. Vedle zastropování cen později zmínil, že přistoupit by bylo možné také k diverzifikaci cen podle typu výroby elektřiny či lze „sáhnout do povolenek“. „Jsou to velice technické debaty, z nichž každá má své příznivce,“ uvedl.

Fiala: Důležitá je potravinová bezpečnost

Potravinová soběstačnost je v podmínkách České republiky nereálná vzhledem k propojenosti světa. Je proto třeba se zaměřit na potravinovou bezpečnost, řekl v projevu premiér Fiala.

Dopady válečného konfliktu na Ukrajině na české zemědělství lze podle Fialy jen odhadovat. Zvyšují se ceny vstupů, ale současně roste v zahraničí poptávka a tím i hodnota zboží, konstatoval. Na rostoucí ceny vstupů, které mohou vést i ke zkrachování některých firem, poukazovali na výstavě zástupci zemědělců i potravinářů.

Česko se bude podle Fialy dlouho potýkat s riziky, které vyplývají z konfliktu v místech, odkud proudí obilí nejen na evropský kontinent a hlavně Afrika je na nich závislá. Podle premiéra je nemožné, aby bylo Česko potravinově nezávislé. Zákazník to podle něj není připraven zaplatit. Produkty ze zahraničí podle něj přinášejí větší výběr a nižší ceny. „Hlasují zákazníci tím, že si vybírají zboží,“ uvedl.

Země živitelka představí 600 vystavovatelů

Agrosalon nabídne odborný i doprovodný program. Lidé se seznámí se stroji, které dokážou snížit erozi půdy nebo zvýšit kvalitu podzemních vod, řekl předseda představenstva výstaviště Mojmír Severin. Poprvé spatří samochodný krmný míchací vůz i letošní novinku, prvního vinohradnického robota Bakus.

Česká zemědělská univerzita přiveze jeden z výsledků projektu zaměřeného na udržitelnou produkci potravin. Jde o ⁠Zembag, třívrstvý pytel na brambory, který umožňuje dlouhodobé skladování brambor při pokojové teplotě. Návštěvníci uvidí i historické zemědělské stroje. Akce zahrne i výstavu norických koní, šampionát v rychlostní střiži ovcí či ukázky skotu. Chovatelé přivezou rekordní počet hospodářských zvířat, 185 kusů masného skotu.

Země živitelka je největší akcí, kterou budějovické výstaviště pořádá. Loni ji navštívilo 97.500 lidí. Areál výstaviště zabírá 25 hektarů, výstavní plocha pavilonů je 6000 metrů čtverečních.

Video  Zahájení agrosalonu Země živitelka.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Jaroslav Skrbek ( 26. srpna 2022 01:58 )

Nejvíce řvou ty co mají vše zadarmo a jsou živení z našich daní ( důchodci , a státní aparát , policajti, hasiči učitelé atd.) a 80 % z nich se podílela na tom Burešovým srabu co tu zanechal . V hlavě rudá knížka a levicové názory , ale zadek by si chtěli vozit v Mercedesu . Žít budete bando z toho co Český stát vydělá a vybere na daních a né na dluh a zadarmo , jako kdyby Vám platili daně západní Němci co budovali ten blbý kapitalizmus , proti kterýmu jste všichni bojovali , bando bolševická ...

rudy_hnis ( 25. srpna 2022 21:51 )

Čím hůř pro lidi, tím líp pro ANO.

ANOrozkradanidotaci ( 25. srpna 2022 21:50 )

My zloději chceme novým prezidentem našeho soudruha Babiše!
Kradem dobře, kradem rádi, jsme Babišovi kamarádi!
Čest práci!

ceslo ( 25. srpna 2022 21:49 )

poslední vystoupení

nespokojeny ( 25. srpna 2022 21:33 )

Prezident Zeman poslal jasný vzkaz. Další vzkaz dostane vláda a Senát již v podzimních volbách.
Nečinnost vlády je katastrofální. DEMISI!!!!

Zobrazit celou diskusi