Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češi vzali útokem polské pumpy, benzin tam stojí pár korun. Celní správa řidiče varuje

Autor: tsv - 
5. února 2022
05:00

V Polsku prvního února nevídaně klesly ceny pohonných hmot, může za to snížení DPH z 23 na 8 procent. A jelikož se tou dobou paliva zdražila v sousedním Česku, Německu i na Slovensku, polské pohraniční benzinky teď praskají ve švech. Čerpacím stanicím poblíž Polska ze dne na den ubylo 70 procent zákazníků a pohraničním kontrolám přibývá práce kvůli nelegálnímu převozu nepovoleného množství paliva.

Nové opatření polské vlády vedlo ke zrušení DPH na základní potraviny a 15procentnímu snížení daně na pohonné hmoty. Do toho nedávno došlo k výraznému oslabení polského zlotého, čímž si sousední pohraničí přilákalo víc turistů než kdy dřív. Ti se tam ovšem objeví jen na otočku, nakoupí téměř za nic a zas se vrátí domů.

„Pracuju tady skoro dva roky, ale takovou frontu jsem tady ještě nezažil,“ řekl pro Moravskoslezský deník Marek, který obsluhuje čerpací stanici Lotos v polském Českém Těšíně. U sousedů navíc spadly i ceny za služby, jako je například mytí aut, upozornil web MotorGuru. Domácí benzinky tak oproti konkurenci nemají žádnou šanci.

Ačkoli situace počátkem února vygradovala do extrému, nákupy se Čechům v Polsku vyplatí už delší dobu, dodal pan Marek. „Jezdí sem mnoho českých řidičů. Ale není to dneškem, ceny jsou pro vás lepší už mnoho měsíců, vedle benzinu Češi hodně kupují také cigarety.“

„Prakticky už půl roku v Česku netankuju. Jsme sice až z Havířova, ale jezdíme do Těšína často, takže tankuju jen tady. Ta dnešní cena, to je fakt něco neskutečného,“ potvrdil pro Deník Vladimír Mařádka.

„Jezdili jsme sem často, nejen kvůli DPH, už předtím byly ceny výhodnější. Ale teď tady budeme nejspíše neustále,“ řekl Blesku Daniel Jašek. Na nákup do Polska vzal i manželku a psa. „Chystáme se i do nedalekého supermarketu na větší nákup potravin.“

Pozor na povolené limity

Problém ovšem nastává (nejen) na Slovensku, kam si hrabiví cestovatelé z Polska dováží kanystry plné levného paliva. Hraniční kontroly mají oči na stopkách a neváhají pokutovat každého, kdo překročí povolený limit. Na to mají Slováci podle zjištění místního serveru Nový čas protichůdné názory.

„Nepovažuji to za šťastné pokutovat dovážení v kanystrech, když to není na obchodování, ale pro vlastní účely. Nevěděl jsem o tom,“ řekl novinářům Fero. Opačný pohled má 18letý student Martin Zakuťanský. „Z hlediska bezpečnosti to považuji za správné. Kdyby každý převážel stovky litrů benzinu, asi by to bylo riziko. Ale myslím si, že v této těžké době by i u nás mohli snížit daň na pohonné látky.“

Za překročení limitu Slovákům hrozí pokuta ve výši 30 až 16 000 eur (v přepočtu na koruny tedy 700 až 390 tisíc korun). Jak je to v Česku, řekla pro Blesk Zprávy tisková mluvčí celní správy Pavla Zdobnická.

 „U nás platí limit, máte plnou nádrž plus dvacet litrů v kanystru, takže dvacet litrů si můžete převézt. Je to množství, které je osvobozené od spotřebních daní,“ vysvětlila. „Je to množstevní limit pro fyzickou osobu k osobní spotřebě.“

Mluvčí dále varovala, že celní správa důkladně kontroluje auta přejíždějící přes hranice a převážet nadlimitní množství paliva se nevyplatí. „Máme pravomoc zastavit jakékoli auto a zkontrolovat zavazadla a tak dále. Když tam najdou nějaké nadlimitní zboží, tak samozřejmě se bude doplácet spotřební daň z toho, co je přes limit, a případ půjde ke správnímu řízení. Bude vystavena ještě pokuta,“ řekla Blesk Zprávám Zdobnická.

V Česku nyní zakoupíme litr benzinu za 36,48 korun, litr nafty vyjde na 35,41 korun.

Video  Co dělat, když si na pumpě spletete palivo?  - Ondřej Lilling
Video se připravuje ...

Uživatel_5565820 ( 7. února 2022 11:58 )

Musím se ti smát jak js neznalý. Jedny z nejkvalitnějších potravin v evropě seženeš právě v česku. Díky nízkému DPH si mohou dovolit potraviny nešidit a Poláci jsou hodně mlsní a humus by do huby nikdy nestrčili. Věc druhá je co se z polska vozí sem, ale to není rozhodnutí poláků, vyrábí sem přesně to co si obchodní řetězce objednají a za cenu jakou si obchodní řetězce určí. Ani v pohraničí to není o moc lepší, ale když zajedeš 20 km za hranice, tak se kvalita zvedá o několik úrovní. Mrzí mne že to mám daleko a pracovně už tam nejezdím, nenakupoval bych jinde. To co je u nás, by polák nikdy nevzal do huby

Karel Herdin ( 6. února 2022 22:09 )

A to myslíš,že kvalita potravin je u nás lepší?

Pavol Foriš ( 6. února 2022 18:24 )

Cim drahsi ....tym vic stat na dani vybere i za mensi objem prodaneho zbozi. Jak jednoduche ...proc spechat a slevnovat ?

jozkakocdopole ( 6. února 2022 17:24 )

Tento stat neni nic jineho nez smrad, svrap a nestovice..

jozkakocdopole ( 6. února 2022 17:19 )

Zobrazit celou diskusi