Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Česko si připomnělo 10 let bez Havla (†75): Prahou prošel průvod, program vyvrcholil koncertem v Lucerně

Aktualizováno -
18. prosince 2021
22:03
18. prosince 2021
07:58

Česko si dnes připomnělo smutné desáté výročí úmrtí prezidenta Václava Havla (†75). První polistopadový prezident zemřel v neděli 18. prosince 2011 v 9:46 na následky dlouhodobých zdravotních problémů. Havla a jeho život si dnes lidé připomněli na mnoha místech v Česku na veřejných akcích, včetně velkého vzpomínkového koncertu v Lucerně.

10 let od smrti Václava Havla (†75)
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
9:15
18. 12. 2021

Odkaz Václava Havla připomínají i jeho citáty v pražské MHD. Dopravní podnik připravil soubor plakátů s deseti výroky, které pronesl nebo napsal během svého prezidentského mandátu. „Jeho myšlenky jsou stále aktuální a aktuální budou i za dalších deset let,“ řekl náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr (Praha Sobě).

8:41
18. 12. 2021

Myšlenky Václava Havla připomíná na vinohradském hřbitově v Praze tzv. Poesiomat. Na místě posledního odpočinku někdejšího československého a českého prezidenta přehrává 12 úryvků z Havlových projevů, her a básní. Instalaci přístroje, který má tvar roury, z níž se ozývají nahrávky, podpořil pražský magistrát a městská část Praha 10. „Cílem tohoto Poesiomatu je to, že by to lidi mělo více přitáhnout k jeho (Havlovu) hrobu. Lidi by v jeho blízkosti mohli načerpávat inspiraci z jeho života pro jejich život,“ řekl tvůrce Poesiomatu Ondřej Kobza.

8:21
18. 12. 2021

Na Havla zavzpomínal i nový premiér Petr Fiala.

8:11
18. 12. 2021

V polské metropoli v pátek odhalili Havlovi pamětní desku. Podstavec s pamětní deskou se nachází v parčíku Václava Havla na křižovatce u českého velvyslanectví v polské Varšavě. Na desce je Havlův výrok: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. Desku odhalili český velvyslanec Jakub Dürr a zástupce primátora Tomasz Bratek.

„Měl jsem příležitost hovořit s Havlem oficiálně, ale i napůl soukromě a zaujala mě jeho bezprostřednost. To, že je velmi moudrý člověk, jsem se dozvěděl, když jsem četl to, co napsal. To, že byl nesmírně odvážný, jsem věděl, protože jsem sledoval to, co se dělo s Havlem a Chartou 77. Působit takto v Československu a organizovat druhé lidi vyžadovalo větší odvahu než tady v Polsku. Ale nevěděl jsem, že je tak vřelý, milý a sympatický, dá se říci normální člověk. Takový obraz mám v očích dodnes,“ řekl během slavnosti místopředseda Senátu Bogdan Borusewicz, který sám v komunistickém Polsku působil v disentu a patřil k zakladatelům protikomunistického hnutí Solidarita.

8:00
18. 12. 2021
!

Vážení čtenáři, vítejte u online zpravodajství k příležitosti připomínky smutného desátého výročí úmrtí Václava Havla (†75).

Krom veřejnosti na prvního českého prezidenta dnes zavzpomínají i mnozí politici. Vzpomínkové setkání pořádá i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který spolu se senátory a dalšími účastníky v 10:15 položí květiny k pamětnímu místu na náměstí Václava Havla (piazzetě Národního divadla). V 11:00 bude kardinál Dominik Duka bude sloužit mši za prezidenta Václava Havla. Ve 13:00 předseda Senátu a další senátoři položí květiny k Havlovu hrobu na Vinohradském hřbitově.

e.lesanova ( 19. prosince 2021 00:22 )

Už si nesundávejte studený z hlavy

Skrhola ( 18. prosince 2021 23:46 )

altmanova: "Pracovna Václava Havla", "Letiště Václava Havla", Knihovna V. Havla", "Havlova lavička", tryzny, pomníky, ulice, naměstí, teď dokonce i různými "umělci" namluvený "Autodialog s V. Havlem" kde je možné poslat Havlovi vzkaz do záhrobí na onen svět... Teď zbývá již jen obnovit na Letné Stalinův pomník s tou "frontou na maso", jen ty postavy se vymění - vepředu Havel jak věštecký ukazuje rukou na západ a za ním postavy jeho věrných nohsledů

beda88 ( 18. prosince 2021 23:29 )

protože se pohybuji v této problematice již 18 let, tak mohu s klidným svědomím napsat, že VH byl agentem BND. ti ho za komanče financovali a podporovali a on jim po zvolené "oplatil" jejich služby. rozprodal celou ČR zahraničnímu kapitálu. disidenti byli jen parta zkrachovanců, opilců a nemakačenků.

e.lesanova ( 18. prosince 2021 23:23 )

Jak se na Havlovi začíná zviditelňovat pakáž jako Vystrčil, Drahoš, Pekarová atp., tak tohle "výročí" je jen záminka k dalším nablblým provo­kacím­...naš­těstí "organizátor" Kocáb padl a covidem, tak jsme ušetřeni jeho canců...Už je těžce přehavlováno, na jeho jménu se snaží přiživit kdekdo, Dáša je jak prodavačka hrnců, hlavně, aby to sypalo

Skrhola ( 18. prosince 2021 23:07 )

Havel se stal rukojmím různých manipulátorů - svých dvořanů a patolízalů, kteří jej tak dlouho přesvědčovali o jeho nepostradatelnosti a neomylnosti až tomu sám uvěřil, teď chybí už jen jeho svatořečení

Zobrazit celou diskusi