Božena Havlová byla nejen první, ale také nejdůležitější ženou jeho života. Právě ona zásadně ovlivnila Havlův vztah k něžnému pohlaví a výběr jeho partnerek. „Měl jsem dominantní matku, byl jsem na ní velmi závislý. Má první žena byla též dominantní a já jsem se s ní o všem radil. A zdá se mi, že jsem neměl jinou alternativu po její smrti než si najít další podobnou…“ řekl v rozhovoru pro BBC Václav Havel.

Paní Božena byla typická matka, která se snažila své nenaplněné ambice uskutečnit skrze své syny. Často preferovala zásadu, že výchovy a poučování není nikdy dost, a oba syny přinutila dosáhnout svým drilem takového vzdělání, kterého by jinak nikdy nedosáhli.

Havlova matka se vyjadřovala i k tomu, s kým by se měli oba synové stýkat. Synům se snažila vtisknout celoživotní postoj, že míra dosaženého vzdělání je rozhodující při výběru partnerek. S tím naložil Havel po svém, když za svou první ženu pojal Olgu, která nedokončila ani učňovskou školu. Matka ji nikdy zcela nepřijala.

S Havlovou matkou si byly podobné mnohem více, než by se na první pohled zdálo – obě byly tvrdé a hrdé na prostředí, ze kterého vzešly. Václav Havel se s Olgou Šplíchalovou (†62) seznámil v roce 1953. Tehdy na něj udělala o tři roky starší dívka dojem svou přirozenou krásou a sebedůvěrou. 9. července 1964 se tajně vzali na žižkovské radnici. Začátkem 80. let, během čtyřletého věznění, se stala hlavním adresátem jeho komunikace s vnějším světem. Jeho vzkazy později vyšly knižně pod názvem Dopisy Olze.

Pro Olgu byla typická přísnost a sarkasmus, přesto mezi nimi panovala vzájemná symbióza. Havel se s Olgou o všem radil, ona mu dokázala být životní oporou. Zdaleka nebyla tak přísná, jak navenek působila. Stála vždy věrně po boku svého muže a tolerovala i jeho mimomanželské vztahy. V době, kdy byla Olga těžce nemocná a věděla, že se blíží nezadržitelně konec (zemřela v roce 1996), doporučila exprezidentovi, aby nezůstával sám. Tehdy už věděla o Dagmar Veškrnové…

Někteří jeho přátelé se shodli v tom, že takovou ženu si celý život přál, po takové toužil. Po dominantní a temperamentní bytosti, která ho zároveň bude obdivovat. S populární komediální herečkou Dagmar Veškrnovou se seznámili v září 1989 v divadle Semafor. Po veřejném přiznání intimního vztahu, krátce po smrti Olgy v roce 1996, lidé oblíbenou herečku zpočátku nepřijali. Olej do ohně přilila i tajná svatba, opět na žižkovské radnici v lednu 1997.

To, že ho opravdu miluje, dokázala obětavou péčí o nemocného muže. Již před svatbou v prosinci 1996 s ním trávila dlouhé večery ve vojenské fakultní nemocnici, kde Havlovi odstranili zhoubný plicní nádor. V dubnu 1998 zase pobyla několik dní v univerzitní nemocnici v Innsbrucku, kde se Havel podrobil operaci tlustého střeva. V roce 1997 přerušila svou hereckou kariéru a plně se vžila do role první dámy. Havel před svou smrtí na Dagmar přepsal svůj majetek. Podle právníků kvůli tomu, aby svou ženu zajistil v případě, že by se po jeho smrti objevil dosud neznámý dědic.

VIDEO: 17. listopad 1989: Rekonstrukce událostí - co vše se dělo?

Video
Video se připravuje ...

17. listopad 1989: Rekonstrukce událostí - co vše se dělo? Videohub

Fotogalerie
42 fotografií