Zuzana Čaputová, hlava sousedního státu, se minulý týden účastnila v Knihovně Václava Havla diskuse s představiteli československého disentu při příležitosti 32. výročí sametové revoluce. Tato knihovna sbírá a shromažďuje všechny materiály, artefakty a myšlenky dramatika, který byl zároveň posledním československým a prvním českým prezidentem, za účelem jejich digitalizace, dokumentace a výzkumu a propagace této osobnosti. Během diskuze vyjádřila slovenská prezidentka vděk a úctu hlavním aktérům z listopadové revoluce, díky kterým je dnes Česko i Slovensko postaveno na demokratických ideálech.

Svým projevem dostala Čaputová do kolen Dagmar Havlovou, vdovu po Václavu Havlovi. Diskusní večer v ní zjevně vzbudil pocity silné nostalgie. „Ten podvečer mě vrátil o desítky let zpět, kdy jsem byla účastna chytrým, přínosným a nadčasovým debatám, které Václav vedl. Dnes je pořádá Knihovna Václava Havla pod vedením Michala Žantovského. A já se opět raduji. Z nevšední osobnosti Zuzany Čaputové, která má v sobě stejnou pokoru, laskavost a moudrost, nadhled i prozíravost, jakou měl můj muž,“ svěřila se na instagramu.

VIDEO: Tvoje Tvář: Dagmar Havlová jako host poroty!

Video
Video se připravuje ...

Tvoje Tvář: Dagmar Havlová jako host poroty! TV Nova

Tím ovšem se superlativy na konto slovenské prezidentky nekončila. „Je vzácné mít prezidenta těchto kvalit!!! Slovensko se má,“ povzdechla si bývalá první dáma. Na Čaputové obdivovala stejné charisma a eleganci, jakou se pyšnil i její bývalý muž. Ten se i 10 let po svém skonu (výročí jeho smrti připadá na 18. prosince, kdy na Hrádečku, kde byl v péči sester Boromejek, podlehl dlouhodobým zdravotním problémům) stále těší velké popularitě a oblíbenosti.

Svůj souhlas jí vyjádřil na sociální síti například moderátor Jan Musil (54), herečka Jana Plodková (40) či zpěvačka Leona Machálková (54).

Fotogalerie
92 fotografií