Naplánovat rozloučení s Václavem Havlem, to nebylo pro Dagmar Havlovou jednoduché. „My jsme s Václavem nemluvili o tom, co bude potom. Nikdy,“ prozradila bývalá první dáma v rozhovoru pro Události, komentáře.

„Tu jednu noc jsem zůstala s ním přes protesty lékařky. Sněžilo, měli jsme otevřené okno a seděla jsem u něho a přemýšlela, jak to udělat,“ prozradila. „Otevřela jsem náš kostel sv. Anny neboli Pražskou křižovatku, tam je chladno, a chtěla jsem, aby se lidi rozloučili s Václavem, takže ty davy, co tam proudily a nosily květiny, to vlastně byla forma rozloučení,“ zavzpomínala.

„Potom jsem chtěla jít za ním jako pěšky, tak jsem vymyslela, že půjdeme přes Karlův most, kde ho odevzdáme Hradu,“ připomněla, jak vypadalo rozloučení s Václavem Havlem. Také přiznala, že netušila, že to bude mít takový ohlas, všechno totiž vycházelo z její iniciativy a z jejího srdce.

I přes všechny zdravotní obtíže byl odchod pro Dagmar Havlovu nečekaný. „Václav chřadnul v takových etapách celých patnáct let našeho manželství, takže já furt měla pocit, že tu zatáčku vybere zkrátka a dobře,“ popsala s tím, že ještě v létě byl plný energie. „Sejmula ho až jedna kniha, která vyšla, tak to byl akcent k tomu, že už prostě ztratil vůli,“ uvedla Havlová, jež dodala, že nerada vzpomíná na dobu, kdy byla první dámou, protože do toho skočila rovnýma nohama a často bývala terčem výsměchu.

VIDEO: Dagmar Havlová o nové roli ve filmu Šťastný nový rok 2: Učila jsem se slovensky!

Video
Video se připravuje ...

Dagmar Havlová o nové roli ve filmu Šťastný nový rok 2: Učila jsem se slovensky! Luboš Procházka

Fotogalerie
60 fotografií