Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Václav Havel zemřel před 10 lety: Jako když zhasne svíčka, popsala jeho poslední okamžik sestra boromejka

  • Autor: rc - 
    18. 12. 2021
    05:00

    Už je to deset let od smrti prvního českého prezidenta Václava Havla (†75). Zpráva o odchodu světově proslulého politika a dramatika, který v úřadu českého prezidenta strávil dvanáct let, obletěla svět a světové politické špičky začaly posílat své kondolence. Havel, který se dlouhodobě potýkal se zdravotními problémy, zemřel ve spánku. Po jeho boku byla jeho manželka Dagmar Havlová a jedna ze sester boromejek, které se o něj staraly. V Česku zavládly tři dny státního smutku a pět dní po jeho smrti se konal státní pohřeb v katedrále sv. Víta, který se řídil prvorepublikovým scénářem.

  • 1.Zemřel Václav Havel

    „Dnes nás opustil Václav Havel. V jeho poslední chvíli s ním byla jeho manželka Dagmar a jedna ze sester boromejek, které se o něj také v posledních měsících staraly,“ objevilo se přesně před deseti lety na webových stránkách Václava Havla. Zvěst o smrti významného politika a dramatika se začala šířit jako lavina.

    Zprávu o smrti československého a prvního českého prezidenta oznámil moderátor Václav Moravec ve svém pořadu, kde byl zrovna hostem tehdejší premiér Petr Nečas. Ten se vše dozvěděl v začátku televizních Otázek. „Je to obrovská škoda. Václav Havel byl symbolem změn roku 1989, měl svůj respekt, zaslouží si nejvyšší úctu a nejvyšší pocty ze strany státu,“ reagoval v pořadu tehdejší český předseda vlády.

    Václav Havel

  • 2.Sestry Boromejky

    Poslední měsíce svého života trávil Havel na chalupě na Hrádečku. V jeho posledních chvílích se o něj staraly sestry boromejky. Řádové sestry Angelika Pintířová a Evangelista Motáňová z Kongregace Milosrdných sester svatého Karla Boromejského Havla popsaly jako srdečného a skromného člověka. „Starost o Václava Havla byla naše dobrovolná služba, splácení občanského dluhu,“ komentovala tehdy pro Český rozhlas  sestra Angelika. „Cítila jsem, že stojím před velkým člověkem, který je dobrý, laskavý a tolerantní. Díky němu jsem si uvědomila, že právě pokorní lidé dávají druhým pocit ocenění,“ vyjádřila svůj obdiv k Havlovi sestra Evangelista.

    Sestry boromejky na na zádušní mši za Václava Havla (18.12.2016)

  • 3.Jako když zhasne svíčka

    O Havla se starala i sestra Veritas Holíková, která s ním byla v jeho posledních minutách. V rozhovoru pro server Aktuálně.cz uvedla, že Havel věděl, že brzy zemře, a chtěl, aby se to stalo právě na Hrádečku. Právě ona šla za jeho manželkou Dagmar, aby jí sdělila smutnou zprávu. Stalo se tak 18. prosince. „Záhy mezi 9:45-50 najednou přišla chvíle, že se už nenadechl. Bylo to, jako když zhasne svíčka, tak tiché. Šla jsem za paní, ale ona už byla na cestě do pokoje a říkala, že ví, co jí jdu říci. Zůstali tam o samotě a já jsem šla volat doktoru Bouzkovi. Pak jsme se u gauče, kde zemřel, střídali s jeho paní až do druhé dne ráno,“ popsala.

    "Havlovy ženy" - diskrétní a spolehlivé boromejky, které se o prezidenta staraly i v době jeho posledního tažení

  • 4.Reakce politiků

    Informace o smrti Václava Havla se stala zprávou číslo jedna nejen v českých ale i ve světových médiích. O jeho smrti informovala BBC, CNN, list Guardian, New York Times či Fox News. Kondolence začaly vyjadřovat české i světové politické špičky. „Víme, s jakými velkými zdravotními potížemi se Václav Havel potýkal a jak statečně se s nimi vyrovnával. Stal se symbolem novodobého českého státu. Zasloužil se o něj jak svým neohroženým bojem proti komunistické totalitě, tak jako vůdčí osobnost sametové revoluce a jako první prezident svobodné země,“ uvedl tehdejší prezident Václav Klaus.

    „Václav Havel by si zasloužil Nobelovu cenu míru,“ pronesl tehdy bývalý polský prezident a šéf hnutí Solidarita Lech Wałęsa, který sám získal Nobelovku. „Nikdo z mé generace nikdy nezapomene ty silné scény z Václavského náměstí před dvěma dekádami. Havel vyvedl Čechy z tyranie,“ reagoval tehdejší britský premiér David Cameron.

    Německý expremiér Kurt Biedenkopf s českým exprezidentem Václavem Havlem

  • 5.Truchlící země

    Ačkoliv Václav Havel byl dlouhodobě nemocný, jeho odchod přesto zaskočil celé Česko a na několika místech vznikla pietní místa. Lidé se už odpoledne začali scházet u Matyášovy brány Pražského hradu, kam pokládali svíčky. Na místě byla vystavena fotografie Havla, u níž stála čestná stráž. Nad Hradem vlála černá vlajka. Smutek zavládl po celém Česku.

    Byl vyhlášen třídenní státní smutek. Členové Hradní stráže se střídali bez hudebního doprovodu a jejich uniformy doplnila symbolická černá páska. Arcibiskup Dominik Duka vyzval, aby se napříč Českem rozezněly zvony všech kostelů a kaplí. Lidé se scházeli i u sochy sv. Václava na Václavském náměstí v Praze. Truchlící tiše zpívali hymnu a zvonili klíči. Snímali pokrývky hlav a zapalovali svíčky. Svíčky se hromadily i před vraty chaty na Hrádečku, kde zemřel a pietní místa vznikala po celé České republice. Zároveň lidé na mnoha místech po celé zemi mohli psát svá poslední sbohem prezidentovi do kondolenčních knih.

    Záplava svíček před vstupem do Vladislavského sálu, kam byla převezena rakev z Pražské křižovatky.

  • 6.Pražská křižovatka

    Pouhé dva roky před svou smrtí pořádal k dvacátému výročí sametové revoluce Václav Havel mimořádný koncert v centru Pražské křižovatky. V bývalém kostele svaté Anny vystoupily významné pěvecké osobnosti a zúčastnila se ho řada světových osobností. Bývalý kostel nechal Havel za desítky milionů zrekonstruovat. „Byla to jen taková křižovatka myší a krys a my jsme ji za velké peníze zrekonstruovali do té dnešní podoby,“ uvedl Havel tehdy.

    Právě do kostela Pražská křižovatka byla v pondělí 19. prosince 2011 převezena rakev s ostatky významného státníka, kam se s ním lidé mohli jít rozloučit a uctít jeho památku. Lidé přicházeli hlavně s rudými růžemi a se slzami v očích. Na rakev položila rudou růži i vdova Dagmar Havlová. Rakev zůstala v Pražské křižovatce do úterý a pak byla převezena do Vladislavského sálu Pražského hradu.

    Na rakvi leží květiny od Dagmar Havlové

  • 7.Lafeta T. G. Masaryka

    Rakev s ostatky Václava Havla z Pražské křižovatky byla převezena do Vladislavského sálu Pražského hradu na dělostřelecké lafetě, na níž kdysi spočívaly ostatky prvního československého rezidenta Tomáš G. Masaryka. Lafetu, kterou vyrobila v roce 1921 plzeňská škodovka, táhlo šest kladrubských vraníků. Smuteční průvod, jehož se zúčastnilo až šest set vojáků, vyšel v dopoledních hodinách z kasáren Hradní stráže v pražské Loretánské ulici a pokračoval přes Hradčanské náměstí na Pražský hrad.

    Průvodu se zúčastnili i nosiči historických praporů z období legií z první světové války, první republiky a druhé světové války. Převoz ostatků bývalého prezidenta odstartoval rovněž třídenní státní smutek. Jak tehdy informoval server iDnes.cz organizátoři pohřbu se snažili co nejvíce přiblížit pohřbu Masaryka, který se konal v září roku 1937. Tehdy však smuteční průvod vedl z Pražského hradu a směřoval do Lán.

    Vojáci uložili rakev na katafalk ve Vladislavském sále

  • 8.Smuteční hosté

    Kancelář prezidenta republiky rozeslala až 316 pozvánek na pohřeb Havlovým přátelům a příslušníkům disidentu. Pohřbu se nakonec zúčastnilo až dvaačtyřicet delegací zahraničních států, z toho šestnáct hlav států. Na pohřeb přijel tehdejší prezident Německa Christian Wulff, francouzský prezident Nicholas Sarkozy či prezident Slovenska Ivan Gašparovič, který dorazil i s premiérkou Ivetou Radičovou. Do Prahy přiletěla i čtyřčlenná delegace v čele s Hillary a Billem Clintonovými a Madeleine Albrigtová. Dorazila i prezidentka Kosova Atifete Jahjagová. Ačkoliv kvůli velkému zájmu Hrad povolil maximálně dvoučlenné delegace, v případě Spojených států udělal výjimku. 

    Účast na pohřbu však odmítl jeho přítel z disidentu Petr Uhl. „Prezidentský úřad totiž není spojen s žádnou církví. Jestli si ho nějaká církev nebo strana přivlastňuje, jako je to teď s Klausem a ODS, tak je mi to velmi líto a nemíním tam u toho sedět,“ okomentoval tehdy pro Lidovky Uhl s tím, že se zúčastní pohřbu v strašnickém krematoriu, kde s Havlem rozloučila rodina a přátelé. Bohužel 10. výročí Havlova odchodu si už připomenout nebude moci. Bývalý disident a politik Uhl, odešel 1. prosince 2021 ve věku 80. let.

    Hillary Clinton v doprovodu svého manžela a Madeleine Albright vystupují z letadla (23. 12. 2011)

  • 9.Státní pohřeb

    Státní pohřeb Václava Havla se uskutečnil 23. prosince ve Svatovítské katedrále. Zádušní mše trvala dvě hodiny, a jak už bylo zmíněno, zúčastnili se jí státníci z celého světa. Od ranních hodin se začali na Hradčanském náměstí shromažďovat lidé. V den pohřbu si mohli lidé rovněž zakoupit speciální razítko České pošty s Havlem, které bylo možné dostat pouze na Pražském hradě.

    Ceremoniál začal liturgickým průvodem. Ten předcházel zádušní mši za Václava Havla a směřoval z Arcibiskupského paláce směrem ke katedrále. Průvodu se zúčastnil i velvyslanec Vatikánu Giovanni Coppa. Smuteční ceremoniál začal minutou ticha a posléze se rozezněla česká hymna. Součástí mše, kterou celebroval  arcibiskup pražský a primas český Dominik Duka, bylo Rekviem Antonína Dvořáka provedené Českou filharmonií, kterou řídil dirigent Jiří Bělohlávek. Během mše se za řečnický pult postavil herec Josef Abrhám, tehdejší prezident Václav Klaus, Karel Schwarzenberg i bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová. Po zádušní mši byla rakev zakrytá českou vlajkou převezena do strašnického krematoria.

    Dagmar Havlou do Svatovítského chrámu doprovázela dcera. (23. 12. 2011)

    Video  Průvod k chrámu sv. Víta  - Tomáš Koníček
    Video se připravuje ...

  • 10.První slova vdovy

    „Ráda bych z celého srdce poděkovala všem, kteří přišli vzdát manželovi poctu a podpořit mě v nejtěžších chvílích mého života. Člověk nikdy není připraven na odchod nejbližšího a bylo mi útěchou, že nás nebylo připraveno tolik,“ zazněla první slova Dagmar Havlové po smrti manžela.

    Bývalá první dáma Dagmar Havlová v Limě odhalila lavičku Václava Havla

  • 11.Vypuštění květin

    Od neděle 18. prosince, kdy Václav Havel zemřel, lidé přinesli na pietní místa tisíce květin. Květiny, které místa zaplavily, byly nakonec posbírány a lodí převezeny po Vltavě a Labi do Děčína, kde byly vhozeny do řeky.

    Věnec od nejbližších

Zorka ( 19. prosince 2021 09:27 )

Danela ( 18. prosince 2021 14:59 )

Ovšem jeho chyby stály mnoho lidí život, zdraví, mnozí přišli o své blízké
To jestli ho bral nebo nebral někdo v zahraničí je mi celkem jedno.

jikar ( 18. prosince 2021 14:19 )

Pan Havel určitě nebyl dokonalý a během svého života udělal spoustu chyb, ostatně jako každý z nás. Idealizovat si ho a považovat ho skoro za světce určitě není na místě. Na druhou stranu, ten člověk toho pro náš národ udělal strašně moc a na rozdíl od všech, co byli před ním a po něm jsme díky němu získali kredit po celém světě. Zároveň to byl člověk zásadový, který si pro svoji pravdu nechal zničit zdraví v komunistických žálářích. Kdo z vás by něco takového udělal? Každopádně my s rodinou vzpomínáme na pana Havla s láskou, byl to velký politik, umělec a bojovník za svobodu. Pro náš národ toho udělal strašně moc.

Zorka ( 18. prosince 2021 14:00 )

Havel je nejpřekládanější autor.Jeho díla se překládají z jednoho skladu do druhého.

Zorka ( 18. prosince 2021 13:58 )

Jeho bývalý kamarádi disidenti,mu nemůžou přijít ani na jméno.Zatímco oni seděli v kriminálech tak jejich rodiny živořili bez peněz a Venca flaška prošustroval sám všechny prachy ze Západu na jeho chlastačky a šuk.cí orgie.Dobře mu to tehdy řekl Pert Cibulka,Vašku ty jsi,ale prase!

Zobrazit celou diskusi