Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Přehledně: Jak na placení záloh? A co když nesouhlasíte s jejich výší?

  • Autor: bar - 
    3. 11. 2021
    05:00

    Uzavřeli jste smlouvu s novým dodavatelem energií a šokovala vás suma předepsaných záloh? Jsou natolik vysoké, že na jejich zaplacení nedosáhnete? Takových případů jsou teď tisíce a po přechodu klientů Bohemia Energy k dodavatelům poslední instance čekal smutný pohled na zálohy prakticky každého… Blesk radí, co s tím a jak se můžete bránit.

  • 1.Kde se bere výše záloh?

    To záleželo jen a pouze na dodavateli. Zákon nemluví o konkrétní výši záloh, ale stanovuje, že by měla být přiměřená vzhledem k předchozí spotřebě. A samozřejmě se v ní může odrážet (očekávaný) růst cen energií.

  • 2.Pečlivě čtěte smlouvu

    To je jako ostatně u všech dokumentů, které podepisujete, ta hlavní rada. Pečlivě čtěte smlouvy. V obchodních podmínkách byste měli najít podrobné informace vztahující se k nastavení výše záloh, postupu, kdy s nastavenou výší nesouhlasíte, postih za neplacení atd.

    Kdo je dodavatel poslední instance? Kdo je dodavatel poslední instance? | archiv Blesku

  • 3.Nesouhlasíte s její výší?

    Nečekejte, jednejte hned! V obchodních podmínkách máte prakticky vždy větu typu »Zákazník je oprávněn požádat Dodavatele o změnu výše záloh«. Volejte zákaznickou linku, pište e-mail, komunikujte písemně, ale hlavně to řešte co nejdříve.

    Pokud se však s dodavatelem nedohodnete a máte pocit, že vaše argumenty jsou správné, zbývá vám (kromě změny dodavatele) už jen cesta obrátit se na Energetický regulační úřad (ERÚ). Ten může pomoci při vyjednávání a také v krajním případě při mimosoudním řešení sporu.

  • 4.Jde to i na splátky, ale...

    Kromě snížení částky můžete svého dodavatele požádat o splátkový kalendář. Podle mluvčího ERÚ Michala Keborta ale dodavatel spotřebiteli nemusí vyhovět. A to například v případě, že by příliš nízká výše záloh mohla vést k velkému nedoplatku na konci fakturačního období.

  • 5.Co když nezaplatíte?

    Znovu se podívejte do obchodních podmínek. Co a kdy vám hrozí. Každopádně povinnost platit zálohy je podpisem smlouvy závazná. Za první nezaplacení může přijít jen upomínka, za další pak už například upomínka se smluvní pokutou atd.

    A pak to může být už jen horší... A to v momentě, kdy ani po upozornění opakovaně nezaplatíte (např. dvě zálohy, nebo zálohu a nedoplatek). „Je to považováno za neoprávněný odběr. V takovém případě může spotřebiteli hrozit nejen vysoký nedoplatek, ale také odpojení,“ popsal mluvčí ERÚ Michal Kebort.

  • 6.Proč se DPI nevyplatí?

    Po krachu dodavatele zákazníci automaticky přecházejí k DPI (dodavatel poslední instance). Jenže... Ceny záloh u něj jsou vysoké. Důvod? Odvíjejí se od aktuální ceny na burze. „Druhým důvodem je sezonnost spotřeby. DPI počítá zálohy podle očekávané spotřeby na následujících šest měsíců, promítá do záloh vyšší zimní odběry,“ vysvětlil Michal Kebort s tím, že cestou je co nejdivější přechod k novému dodavateli, který zálohy rozpočítá na 12 měsíců.

    Jak přejít z DPI?

    Zákazník v režimu DPI si může vybrat jakéhokoliv dodavatele. Dobré je však zvážit všechny smluvní i obchodní podmínky. A abyste se vyhnuli čekáním ve frontách nebo přetíženým linkám, můžete využít online formulář.

    Energetický regulační úřad nemá možnost stanovit způsob, četnost a výši záloh. Toto ujednání je ryze mezi spotřebitelem a dodavatelem.

    Video  Tisková konference ministra průmyslu Karla Havlíčka a předsedy rady ERÚ Stanislava Trávníčka k cenám energií u dodavatelů poslední instance.  - ČTK/Blesk
    Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi